O noua grila pentru onorariile percepute in schimbul serviciilor de proiectare a fost adoptata in cadrul celei de-a treia conferinte anuale a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR). Tarifele sunt cuprinse intre 200 euro/mp - in cazul proiectelor considerate simple (clasa I) - si 1.500 euro/mp pentru lucrarile cu cerinte de proiectare deosebite (clasa V).

Acestea sunt considerate tarife "de referinta", adica nu pot fi impuse ca obligatorii, ci se negociaza cu beneficiarul. Surse din randul arhitectilor ne-au declarat insa ca exista si "flamanzi" care lasa de la ei oricat, "mergand chiar pana la dumping pentru a face rost de o lucrare".

Intre propunerile inaintate de catre membrii OAR in conferinta nationala se mai numara o varianta de calcul in functie de orele necesare indeplinirii extraserviciilor, ca si o serie de costuri suplimentare fata de tariful de baza.

Spre exemplu, cheltuielile de multiplicare a lucrarilor, transmisiile prin fax, traducerile, realizarea de machete ale obiectului sau politele de asigurare a proiectului sunt considerate extraservicii si se taxeaza suplimentar.

Arhitectii intruniti in cea de-a treia conferinta nationala au mai adoptat o serie de documente, cum sunt Codul deontologic al profesiei de arhitect, Regulamentul de organizare si functionare a OAR, Regulamentul-cadru al filialelor teritoriale, precum si un nou sistem de cotizatii ale membrilor.

Ordinul Arhitectilor din Romania este o organizatie independenta care administreaza, potrivit legislatiei in vigoare, exercitarea profesiei de arhitect pe teritoriul tarii noastre.