Micii intreprinzatori care si-au folosit anul trecut profitul pentru a face investitii pot recupera valoarea impozitului aferenta profitului reinvestit in limita a 2 miliarde lei, in cadrul unui nou program guvernamental promovat de Agentia pentru IMM-uri.

Beneficiarii eligibili sunt IMM-urile si microintreprinderile cu capital integral privat care nu trebuie sa aiba restante la plata taxelor si impozitelor si sa nu fie in stare de faliment sau de lichidare. Companiile trebuie sa nu fi aplicat amortizarea accelerata. Suma recuperata nu poate fi mai mare de 2 miliarde lei. Exista o serie de conditii legate de investitie.

Aceasta trebuie sa fi fost facuta dupa 1 octombrie 2004 si pusa in functiune pana la 1 ianuarie 2005. Investitia poate insemna achizitia de masini si utilaje, instalatii, dar si active necorporale - brevete, drepturi de autor, marci sau programe informatice. Utilajele trebuie sa fie noi si sa nu fi fost luate in leasing.

De exemplu, in cazul in care profitul unei societati la sfarsitul anului 2004 a fost de 10 milioane lei, iar din acest profit societatea a investit cinci milioane lei, valoarea ajutorului de stat este in acest caz 25% din profitul reinvestit, adica 1,250 milioane lei.

Daca societatea ar fi investit intregul profit realizat, de 10 milioane lei, atunci ar fi putut beneficia de un ajutor de stat in valoare maxima 2,5 milioane de lei.