Liderul rus Vladimir Putin a spus, la un moment dat, ca prabusirea comunismului a fost cea mai mare catastrofa a secolului XX. Noua ni se pare ca treaba sta exact invers si instaurarea comunismului a constituit de fapt cea mai mare catastrofa, cea mai teribila forma de manifestare a prostiei instutionalizate a secolului trecut!

Iliescu declara, cu emotie, in 22 decembrie 1989, ca Ceausescu a "intinat curatele idealuri ale socialismului stiintific pentru care s-au jertfit ilegalistii comunisti"!

Fostii demnitari comunisti, ca Stefan Andrei, Virgil Trofin si Corneliu Manescu, mai sustin si azi ca sistemul si ideologia comunista erau bune, dar maretele idei au fost aplicate prost.

Fostii activisti comunisti, cominternisti, profund "idealisti", veniti in Romania o data cu tancurile rusesti in 1945, sau pe alte cai - Barladeanu, Pauker, Brucan, Valter Roman, batranul Tismaneanu s.a.

-, persoane in genere inteligente, unii tarati de nazism, au evoluat oarecum de-a lungul vremii, schimbandu-si convingerile in mai mica sau mai mare masura, desi acest gen de evolutie, de schimbare, ramane un mister.

A nu-ti da seama inca de la inceput ca ideologia comunista constituia o prostie care ducea sigur la dictatura, pentru ca nimic pozitiv nu presupune impunerea binelui cu forta, presupune o gena care nu cred ca se schimba, ci doar se ascunde. Drumul catre iad e pavat cu bune intentii, stiti doar! Cu cei care ne doresc raul, precum au fost nazistii, te descurci relativ mai usor.

Domnilor tovarasi, oamenii nu sunt egali de la natura sau Dumnezeu, asa ca nu e deloc bine ca cineva sa se joace de-a creatorul, asa cum au facut-o initiatorii comunismului, incepand chiar cu utopistii ori doritorii de intoarcere la natura, la origini, continuand apoi cu apogeul gastilor lui Lenin si Trotsky si "emancipandu-se" in forma euro-comunismului frantuzesc, italian ori spaniol.

Zilele trecute, draguta televiziune publica a incercat probabil sa-si mai spele din pacate si a redifuzat documentarul despre evenimentele din decembrie ´89 si mineriada din iunie 1990.

L-am putut revedea pe Iliescu reprosand furios armatei ca n-a iesit din cazarma in iunie ´90 cu tancurile (pentru a trage probabil in protestatarii din Piata Universitatii), ca o justificare pentru chemarea minerilor, carora apoi le-a multumit. Dezintinasera probabil ceva idealuri ale socialismului, in cel mai stiintific mod. Eliminand fizic "legionarii" si "golanii"!

PS: Ma intreb si azi ce cauta Alexa Visarion in fostul sediu al CC in 22 decembrie ´89 alaturi de Dascalescu si Verdet, incercand sa-i convinga prieteneste pe acei ticalosi ca e mai bine sa se faca guvern si cu tov. Iliescu?!