Zilele acestea se desfasoara in Bucuresti prima editie a Festivalului Artphoto Image, primul si deocamdata singurul festival din Romania dedicat artei foto, video si de pe alte suporturi media.

Conceput si fondat de patru artisti din domeniu (Razvan Ion - directorul festivalului, Eugen Radescu, Cristian Stan si Andrei Iancu), Festivalul si-a propus sa se branseze la cele mai noi tendinte si sa favorizeze, intr-un contex cat mai larg, comertul de idei din domeniu.

„Tinta noastra cand am conceput acest festival, a fost sa scoatem artistii romani din tara", spune directorul artistic al Festivalului, Eugen Radescu. „Nu este un festival de nisa", mai spune acesta, „ci se adrseaza unui segment extrem de larg de consumatori de cultura, de arta fotografica in particular".

Oferta Festivalului cuprinde expozitii, proiectii de scurt-metraje, conferinte, licitatii, discutii asupra portofoliilor diversilor artisti, precum si un punct de vanzare. Incasarile de la licitatie, organizata pe baza unor donatii facute de artisti din toata lumea, vor fi donate in scopuri caritabile.

Printre invitatii Festivalului se numara adevarate celebritati (critici, curatori, editori) din domeniul artei fotografice.

Andreas M?ller-Pohle (editorul celebrei „European Photography"), Wendy Watriss (curator si director artistic al celui mai mare festival din lume al imagii, PhotoFest), Johan Sj?strom, Fred Baldwin (presedinte al PhotoFest), Rhonda Wilson, Zsolt Petranyi (curator si director al Institutului de Arta Contemporana din Budapesta), Claudia Zanfi, Irina Tchmyreva (curator la Muzeul de Arta Moderna din

Moscova), John A. Bennette sau John Goto sunt o parte a celor prezenti la Bucuresti.

Evenimentul central al Festivalului a avut loc in zilele de 28 si 29 mai, cand artistii participanti si-au expus portofoliile.

„Au avut ocazia sa isi arate lucrarile unor curatori ale caror nume inseamna mult in plan international. Inainte sa vina aici, cei 14 invitati din strainatate nu stiau mare lucru despre Romania.

Dar pe parcursul Festivalului ei au ramas extrem de impresionati de ceea ce au vazut aici", spune Eugen Radescu. Acesta promite ca editia de anul viitor a Festivalului va fi o varianta mult mai detaliata si mult mai complexa a editiei prezente, urmand sa se desfasoare pe parcursul a patru zile.

Festivalul poarta numele initiatorului proiectului, revista de arta fotografica si new media „artphoto", editata din 2001 in New York si Bucuresti. Una dintre tintele cele mai ambitioase ale Festivalului este de a deveni membru al Festival of Light, organism rezultat din colaborarea unui numar de peste douazeci de festivaluri internationale.

Expozitia de arta foto, video si new media poate fi vazuta pana pe 7 iunie, la Muzeul Literaturii. (M. I.)