Procurorii anticoruptie au anuntat ieri ca au inceput o serie de verificari preliminare privind incheierea si derularea contractului cu grupul european EADS, referitor la securizarea frontierelor.

De fapt, ancheta PNA vizeaza informatiile publicate de saptaminalul francez „Le Point", potrivit caruia Ion Tiriac ar fi incasat un comision de 20 de milioane de euro pentru intermedierea acestei afaceri, iar banii ar fi fost folositi in campania electorala a lui Adrian Nastase.

Surse judiciare ne-au declarat ca, in acest caz, anchetatorii il vor audia pe Toma Zaharia - fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, cel care a negociat si semnat contractul -, pe omul de afaceri Ion Tiriac si pe fostul premier Adrian Nastase.

Insa, avind in vedere pozitia lui Nastase de presedinte al Camerei Deputatilor, ancheta ar putea intra in competenta Parchetului General. De altfel, Biroul de presa al PNA a precizat intr-un comunicat ca „s-a inceput efectuarea actelor premergatoare pentru a se stabili daca

s-au comis fapte de competenta acestei institutii".

„Le Point" lanseaza acuzatii grave la adresa lui Tiriac si Nastase

Intr-un articol publicat saptamina trecuta in „Le Point" se arata ca Tiriac ar fi incasat 20 de milioane de euro pentru intermedierea contractului cu EADS si ca banii ar fi fost folositi in campania electorala a lui Adrian Nastase.

Saptaminalul francez cita „surse de la Bucuresti", potrivit carora EADS ar fi incasat 200 de milioane de euro imediat dupa semnarea contractului si refuza acum sa restituie banii.

„Intre partea franceza si partea germana din EADS exista disensiuni in legatura cu functiile de conducere, dar si in privinta contractului in sine, avind in vedere ca autoritatile romane au refuzat reteaua digitala de securitate Tetrapol", arata saptaminalul francez.

Tiriac infirma informatiile

Aflat in Franta, Ion Tiriac a declarat ca acuzatiile lansate in „Le Point" proveneau de la o serie de persoane din Romania si strainatate interesate de aparitia unor astfel de speculatii.

Potrivit Mediafax, omul de afaceri a respins categoric aceste acuzatii, aratind ca este reprezentant in Romania al firmei DaimlerChrysler, care detine 37% din firma multinationala EADS, insa asta nu inseamna ca in afaceri la acest nivel a primit personal un comision. „Nu am primit nici un ban si nu am nici un fel de legatura, directa sau indirecta, cu cele 20 de milioane despre care se vorbeste. Nu am participat financiar in nici o campanie electorala", a mai spus Tiriac.

Vasile Blaga doreste o reanalizare a contractului

Contractul EADS a fost semnat pe 12 august 2004, de Rainer Hertrich, director executiv si seful Departamentului aeronautic al companiei europene, si de Toma Zaharia, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.

Contractul a fost negociat cu o singura sursa, fara licitatie, si prevedea ca statul roman trebuie sa plateasca aproape un miliard de euro pentru sistemul integrat produs de EADS.

De curind, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a declarat ca se impune o reanalizare a contractului, care nu cuprinde si securizarea celei mai complicate zone, respectiv granita de nord cu Ucraina, conditie impusa Romaniei pina in 2007, anul aderarii la UE.

Gerhard Schroeder: „Sint convins ca vom gasi o solutie constructiva"

Cancelarul german Gerhard Schroeder a declarat ieri la Berlin, in urma unei intilniri cu premierul Calin Popescu-Tariceanu: „Am discutat si despre subiectul EADS si sintem siguri ca vom gasi o solutie constructiva".

El a raspuns astfel unei intrebari privind modul in care apreciaza criticile formulate de Comisia Europeana fata de politica de achizitii publice a guvernului roman, in contextul in care anul trecut a participat personal la ceremonia de semnare a contractului cu EADS.