Desi a precizat ca nu mai are reclama de la Hayssam din anul 2001, cotidianul „Romania libera" din 25 octombrie 2004 a publicat, totusi, un amplu articol publicitar platit de controversatul sirian.

Articolul se intinde pe o jumatate de pagina, este anuntat din pagina 1 si reprezinta o replica pe care Hayssam o da la acuzatiile pe care presa si Parchetul General i le aduceau, in acele zile, fata de modul in care a fost privatizata societatea IPRS Baneasa. Cu citeva zile inainte, firmele si locuintele sirianului fusesera perchezitionate si se ridicasera o serie de documente.

Redactorul-sef al ziarului spune ca nu stie cine a adus acel contract de publicitate, dar urmeaza sa verifice azi acest lucru.

Cotidianul „Romania libera" a publicat o jumatate de pagina de publicitate de la Omar Hayssam pe data de 25 octombrie 2004, desi ziarul sustine ca nu a mai avut publicitate de la sirian din anul 2001.

Informatia publicata pe 21 aprilie de agentia de presa Amos News, potrivit careia Ovidiu Ohanesian ar fi intermediat contracte de publicitate in „Romania libera" de la Omar Hayssam, a fost dezmintita de reprezentantii ziarului, care au precizat ca ultimele asemenea contracte cu firmele sirianului au fost in anul 2000 si 2001. Lucrurile nu stau tocmai asa.

Pe 25 octombrie anul trecut, „Romania libera" a publicat un amplu articol, de o jumatate de pagina, avind urmatorul titlu: „Dupa ce a salvat fabrica de la faliment/ Cumparatorul IPRS Baneasa, hartuit fara motiv".

Articolul, marcat cu semnul (P) si beneficiind de o trimitere din pagina 1, nu e nimic altceva decit dezmintirea numeroaselor acuzatii oficiale aduse omului de afaceri sirian de catre presa si reprezentantii Parchetului in legatura cu privatizarea IPRS Baneasa.

Cu doua zile inaintea publicarii, procurorii Parchetului General au descins la sase dintre sediile firmelor lui Hayssam, unde au facut perchezitii si au ridicat o serie de documente legate tocmai de privatizarea IPRS Baneasa.

Ancheta procurorilor pornise de la sesizarea firmei olandeze Elmefa, participanta la licitatia pentru IPRS, care reclamase faptul ca firma reprezentata de Hayssam, Ogharit Trading, a cistigat contractul de privatizare pe baza unor documente falsificate. Dupa descindere, ancheta procurorilor a stagnat in mod inexplicabil, fiind accelerata abia dupa rapirea jurnalistilor in Irak.

Redactorul-sef al ziarului „Romania libera", Bogdan Ficeac, nu si-a amintit ieri de existenta articolului publicitar din 25 octombrie anul trecut si nici cine l-a intermediat. „Nu retin acum despre ce este vorba, insa e posibil sa fi venit si printr-o agentie de publicitate. O sa verific miine la departamentul nostru de vinzari", ne-a declarat Bogdan Ficeac.

Ovidiu Ohanesian sustine ca nu a adus niciodata un contract de publicitate de la Omar Hayssam, pe care, de altfel, nu l-a cunoscut.

Vlad Macovei, Liviu Avram