Cat costa proiectarea unei case

de Dan Straut     Adevarul
Luni, 6 iunie 2005, 0:00Clasa I: soproane, tarabe de piata acoperite, parcaje acoperite, statii de transport urban in comun, depozite pe un nivel, silozuri, sere, grajduri, ateliere, chioscuri, mici pavilioane, anexe utilitare si gospodaresti..

Clasa II: grajduri mari, mori, pivnite de vinuri, constructii pentru imbuteliere sau prelucrarea fructelor, service auto, brutarii, tipografii, depozite pentru materiale periculoase, garaje auto, case unifamiliale sub 200 mp, case de vacanta, gospodarii rurale, cladiri comerciale (magazine, piete, show-room), statii benzina, spalatorii auto..

Clasa III: fabrici si uzine, laboratoare industriale, spalatorii sau bucatarii mari, centre de instructie, servicii urbane (primarie, casa de cultura, cinema, biblioteca), centre comerciale cu mai multe niveluri, pensiuni, moteluri, hoteluri de 1-3 stele, camine (studentesti, de batrani sau de nefamilisti), cladiri pentru invatamant, case mai mari de 200 mp, vile, blocuri de locuit, dispensare, farmacii, centre sportive, cladiri bisericesti, obiective speciale..

Clasa IV: gari metropolitane, aeroporturi, statii de metrou, tribunale, sedii centrale de banci, ambasade, cladiri pentru invatamantul universitar, hoteluri de 4-5 stele, sali de concerte, cazinouri, muzee, galerii de arta, studiouri radio si tv, biserici, catedrale, policlinici, centre si laboratoare medicale, sanatorii, bai publice, stadioane, piscine olimpice..

Clasa V: opere si teatre de mari dimensiuni, centre nationale de conferinte, spitale, centre balneare si de tratamente speciale. Grila de tarife pe care arhitectii le percep in schimbul serviciilor de proiectare este structurata in functie de complexitatea lucrarii si valoarea investitiei astfel asistate.

In prima categorie se inscriu constructiile ce nu se ridica la rang de cladire, pentru care arhitectul poate percepe intre 2.000 euro - in cazul unei investitii in valoare totala de 40.000 euro - si 839.680 euro - cand valoarea investitiei din aceasta clasa depaseste 10 milioane euro.

In cea de-a doua categorie sunt incluse lucrarile ceva mai complexe, pentru proiectarea carora arhitectul poate percepe tarife cuprinse intre 2.500 euro si 1,04 milioane euro. Urmatoarele doua clase cuprind cladirile cu grade de complexitate mai mari, intre care se numara termocentrale, uzine, penitenciare, scoli, tribunale, aeroporturi, banci, centre medicale etc.

Astfel de lucrari se proiecteaza in schimbul unor onorarii cuprinse intre 3.000 si 1,4 milioane euro. In fine, cea mai pretentioasa clasa cuprinde obiectivele culturale de exceptie si unele cladiri complexe din sistemul sanitar.

Aici se intalnesc si cele mai "grase" onorarii, care pot fi cuprinse intre 4.000 euro (cand valoarea totala a investitiei e mai mica de 40.000 euro) si 1,67 milioane euro (cand investitia depaseste 10 milioane euro).

In tabelul de mai sus sunt evidentiate principalele transe de calcul din valoarea de investitie a lucrarilor, repartizate pe cele cinci clase de complexitate, ca si cotele ce revin arhitectilor drept onorarii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


224 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by