Desi agentii imobiliari se pling ca piata locuintelor este blocata de la inceputul anului din cauza exploziei preturilor la apartamente, in mod paradoxal, in aceeasi perioada, creditele pentru case acordate de banci au inregistrat o evolutie. BCR, cea mai mare din sistem, a acordat de la inceputul lui 2005 credite pentru locuinte in valoare de peste 100 milioane euro.

Fata de sfirsitul anului trecut, volumul imprumuturilor pentru locuinte acordate de BCR a crescut cu aproape 30% intr-un singur trimestru. Deci piata e departe de a fi blocata. „O parte din cresterea volumului de credite imobiliare poate fi explicata de majorarea valorii unui credit in urma cresterii preturilor.

Insa si numarul de credite acordate a crescut", sustine Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al BCR.

Potrivit lui Dan Bunea, vicepresedintele BCR, cele mai cautate au fost imprumuturile in valuta, unde cresterea s-a situat la 29%, dar a fost consemnata si o cerere mai mare pentru creditele in lei, unde soldul s-a majorat cu 33%.

La finele anului trecut, BCR avea un portofoliu de finantari ipotecare si imobiliare in suma de 11.530 miliarde de lei. Din acestea, aproape 7.000 de miliarde erau credite ipotecare.