O ancheta interna a Pentagonului, privitoare la presupusa profanare a Coranului reclamata de unii detinuti de la baza militara americana de la Guantanamo, a identificat cinci incidente separate, insa a exclus varianta potrivit careia cartea sfinta a islamului ar fi fost aruncata la toaleta de un gardian, relateaza AFP.

Raportul anchetei descrie modul in care un gardian a urinat „accidental" pe Coran, sustinind insa ca detinutii au dat dovada de mult mai putin respect decit acesta, urinind si ei pe Coran si incercind sa arunce un exemplar al cartii sfinte in toaleta.

Pentagonul a deschis aceasta ancheta dupa ce revista „Newsweek" a publicat pe 2 mai un articol care cita un responsabil american sub acoperirea anonimatului, potrivit caruia un exemplar al Coranului a fost aruncat la una dintre toaletele centrului de la Guantanamo, unde armata americana tine, de mai bine trei ani, in detentie citeva sute de cetateni straini suspectati de activitati teroriste.

Articolul din „Newsweek" a provocat manifestatii violente in Afganistan, soldate cu moartea a 15 persoane, si proteste vehemente in alte tari musulmane. Sursa articolului si-a retras ulterior afirmatiile, iar „Newsweek" a dat un comunicat de retractare.

„Am definit drept tratament lipsit de respect atingerea, tinerea si tratarea Coranului intr-o maniera contrara regulamentului sau procedurilor. Am confirmat ca au avut loc cinci incidente", a declarat comandantul centrului de detentie, generalul Jay Hood.

Calcat in picioare

Printre greselile atribuite militarilor americani, ancheta citeaza cazul unui gardian care a dat un sut intr-un exemplar al Coranului, in februarie 2002, intr-o celula. In august 2003, doi detinuti s-au plins de faptul ca exemplarele lor au fost udate de gardieni, care se jucau cu baloane umplute cu apa.

In aceeasi luna, un alt detinut a prezentat o obscenitate din doua cuvinte scrisa in limba engleza pe coperta interioara a Coranului sau, fara ca vinovatul sa poata fi identificat. Intr-un alt incident, un anchetator a calcat peste Coranul unui detinut pe care-l interoga, insa si-a cerut scuze, iar acestea au fost acceptate, scrie raportul Pentagonului.

Un ultim incident s-a petrecut in martie 2005, cind un detinut s-a plins ca atit el, cit si cartea sfinta au fost stropiti cu urina imprastiata in celula printr-o gura de aerisire. Ancheta a venit cu o explicatie foarte complicata pentru acest incident, stabilind ca a fost vorba despre un gardian care a iesit sa se usureze la zid, iar vintul a purtat urina prin sistemul de ventilatie. Gardianul a primit mustrare si a fost mutat in alt post.

Dupa enumerarea acestor incidente, raportul anchetei concluzioneaza ca, la nivel global, Coranul a fost tratat cu respect la centrul de detentie, iar intreaga afacere este considerata inchisa.

Proteste musulmane

Raportul Pentagonului risca sa reaprinda protestele lumii musulmane fata de modul in care sint tratati detinutii de la Guantanamo.

Liderul pakistanez, Pervez Musharraf a condamnat profanarea Coranului, afirmind ca e o fapta „de neiertat". „Oricine ar fi persoana care a facut acest lucru, ea trebuie sa fie pedepsita", a declarat, simbata, Musharraf.

Casa Alba a incercat sa minimalizeze insa importanta faptelor descrise in raport, purtatorul de cuvint Scott McClellan apreciind ca e vorba despre „incidente izolate comise de citiva indivizi".