Premierul britanic Tony Blair a renuntat la "visul european" deoarece considera ca nu mai merita sa lupte pentru el. Surprinzatoarea declaratie a fost facuta de un membru marcant al cabinetului de la Londra, citat de "Sunday Telegraph".

Potrivit acestuia, Blair le-a marturisit aliatilor sai apropiati ca nu va mai depune eforturi pentru a scoate Uniunea Europeana din criza, ci isi va concentra atentia asupra tarilor din lumea a treia. "Pentru Africa merita sa luptam. Pentru Europa, asa cum este ea in prezent, nu!", a afirmat seful guvernului de la Londra, intr-un cerc restrans.

Aceasta declaratie reflecta o schimbare radicala de pozitie fata de acum trei ani, cand Blair spunea ca adoptarea monedei euro "este destinul tarii sale". Un apropiat al premierului afirma insa ca, in prezent, Tony Blair nu mai crede in "mostenirea europeana"

Aceeasi idee este sustinuta si de un alt reputat ziar britanic - "The Sunday Times". Potrivit publicatiei, un oficial londonez a declarat, de curand, ca Tony Blair "este hotarat sa ingroape Constitutia Europeana". El ar putea incerca sa puna acest plan in aplicare o data cu preluarea presedintiei UE, la 1 iulie 2005.

Alianta Schröder-Chirac

Pozitia lui Blair este contracarata agresiv de Jacques Chirac, presedintele Frantei, si de cancelarul german Gerhard Schröder. Cei doi s-au intalnit sambata seara, la Berlin, pentru a discuta metodele de solutionare a crizei UE. Chirac si Schröder au cerut tuturor tarilor comunitare, inclusiv Marii Britanii, sa continue procesul de ratificare a actului constitutional.

Ei spun ca liderii statelor UE au "obligatia legala" de a duce la capat acest proces. Cei doi lideri au atras atentia oficialilor de la Londra asupra responsabilitatii enorme pe care o vor avea fata de Uniune, dupa preluarea presedintiei semestriale, la inceputul lunii viitoare.

Potrivit unui analist CNN, intalnirea dintre Schröder si Chirac a fost mai mult simbolica, intrucat nici unul dintre ei nu a dat solutii clare pentru iesirea din impas. Ei spera, totusi, ca imaginea unui parteneriat franco-german puternic sa insufle incredere guvernelor si cetatenilor din spatiul comunitar, mai ales ca aceste doua tari au fost, intotdeauna, motorul Uniunii Europene.

Marea Britanie, pusa la zid

O alta problema delicata discutata in intrunirea Schröder-Chirac a fost bugetul UE. Cei doi lideri au cerut Londrei sa renunte la scutirea de 3 miliarde de lire sterline anual de care beneficiaza la plata contributiei catre bugetul UE.

Potrivit "Sunday Times", Franta si Germania au organizat o adevarata "ambuscada" pentru Marea Britanie, in incercarea de-a o convinge sa isi majoreze contributia la buget.

"Fara a da vreun nume, cancelarul a spus clar ca orice tara trebuie sa fie pregatita sa isi modifice contributia catre bugetul comunitar’, a declarat, la finalul summit-ului, Bela Anda, purtatorul de cuvant al lui Gerhard Schröder. Astfel, atat Germania, cat si Franta sunt dispuse sa verse mai multi bani in conturile UE, cu conditia ca toate statele sa faca acelasi lucru.

Cele 10 state est-europene care au aderat la Uniune anul trecut sustin in unanimitate punctul de vedere al Frantei si Germaniei. Liderii acestor tari spun ca Marea Britanie ar trebui sa isi majoreze contributia la buget, pentru a ajuta mai mult la dezvoltarea economiilor care nu au atins inca nivelul UE.

Contributia substantiala la bugetul Uniunii a fost unul dintre motivele invocate de autoritatile olandeze pentru respingerea Constitutiei in aceasta tara.

Tratati cu raceala

Toate apelurile franco-germane catre Londra au fost tratate de oficialii britanici cu "raceala". Potrivit BBC, demnitarii englezi au ramas neclintiti pe pozitie si au anuntat ca vor amana, cel putin deocamdata, referendumul privind Constitutia europeana. Ei au cerut si altor tari membre sa inghete orice procedeu de ratificare pana la Summit-ul UE din 16 iunie.

"Declaratiile domnilor Chirac si Schröder reprezinta punctele de vedere a doar doua tari dintr-o organizatie care cuprinde 25 de state membre", a declarat un purtator de cuvant din Downing Street. Prin urmare, Londra va lua in continuare propriile decizii, asa cum crede de cuviinta. Reprezentantii Guvernului britanic au negat, insa, ca ar fi renuntat sa mai lupte pentru Europa.

Referendumul e mort!

Un semnal clar care indica moartea referendumului britanic pe tema Constitutiei a venit din partea comisarului european pentru comert Peter Mandelson. Aliat apropiat al premierului Blair, Mandelson a afirmat ca, in prezent, nu exista un proiect viabil pe care sa-l supuna la vot.

El a mai spus ca, o data respins in Franta si Olanda, exista extrem de putine sanse ca documentul sa aiba o a doua sansa in fata cetatenilor celor doua tari. Prin urmare, organizarea unor noi referendumuri nu este o solutie viabila.

Liberal-democratii au cerut Guvernului sa supuna Constitutia la vot pe capitole, pentru a salva, astfel, unele articole care merita adoptate. Ideea este insa aspru criticata de tabara "NU" din Marea Britanie, care cere abandonarea completa a proiectului.