niciodata sefia partidului pe care l-a infiintat. Gestul brutal al „Tribunului" de a-l elimina pe Corneliu Ciontu a nemultumit mai multe filiale. PRM a ramas fara reprezentare in administratia locala la Iasi.

Aventura europeana a lui Vadim a luat sfirsit oficial, simbata, cind acesta s-a intors la sefia partidului. Revenirea sa a fost votata in unanimitate de membrii prezenti la sedinta Consiliului National al PRM unde C.V. Tudor si-a reluat rolul de conducator absolut al partidului, anuntind totodata instituirea dictaturii totale in formatiunea politica al carei membru fondator este.

A revenit pina si la discursul care l-a consacrat. El le-a vorbit simbata mai bine de doua ore incontinuu celor peste 200 de membri veniti la sedinta, improscind, in maniera sa bine cunoscuta, pe toti aceia care de-a lungul timpului au indraznit sa aiba puncte de vedere diferite lui. Semnalul a fost clar: „Cine nu-i cu mine e impotriva mea si nu-i va fi usor".

Iar acest lucru a fost demonstrat deja de-a lungul timpului. Nu exista membru PRM care sa fi plecat din partid si sa nu fi atras asupra lui potopul dezlantuit al urii lui Vadim pe care un asemenea gest o poate declansa. „I-am dat afara prin telefon ca semn ca sint niste pigmei. I-am dat afara ca pe niste viermi intestinali", spune Vadim despre Corneliu Ciontu si Anghel Stanciu.

„Voi mai da afara infractori ca acestia, si politici, si economici", i-a avertizat Vadim pe membrii ramasi in partid.

Sedinta fara sens

Din punct de vedere legal, sedinta de Consiliu National la care Vadim a chemat toate filialele din teritoriu nu era justificata. O simpla cerere din partea Biroului Permanent al PRM adresata Tribunalului Bucuresti ar fi rezolvat problema revenirii la fostul nume si la fostul statut.

Desi Sectia I Civila a tribunalului a dat pe 5 aprilie o sentinta cu privire la cererea depusa pentru inregistrarea noului nume si a schimbarilor de statut hotarite la precedentul Consiliu National, faptul ca au fost depuse doua contestatii in termenul legal a dus la aminarea pronuntarii unei decizii definitive si irevocabile.

In lipsa unei astfel de decizii, perioada in care Corneliu Ciontu a fost presedintele partidului este practic inexistenta din punct de vedere legal, iar deciziile luate la acea sedinta pot fi anulate cu o simpla cerere in care conducerea partidului anunta tribunalul ca nu doreste continuarea procedurii de inregistrare a schimbarii numelui si statutului.

Pleaca filialele

Scandalul declansat in urma excluderii lui Ciontu si Stanciu a stirnit reactii in teritoriu, anuntindu-se o dezertare in bloc a membrilor de partid. Constantin Neculau, viceprimarul municipiului Iasi, si-a exprimat oficial intentia de a-l urma pe Anghel Stanciu, fostul presedinte al filialei. Exemplul acestuia a fost urmat de numerosi membri importanti ai filialei locale PRM.

„Estimez ca au plecat din partid circa 80% dintre membrii cu functii executive", a declarat, Neculau. Ca urmare al acestui val de demisii, PRM Iasi a ramas fara nici un reprezentant la nivelul administratiei locale. Demisionarii au amenintat ca cei care ramin fideli lui Vadim vor trebui sa-si caute un nou sediu de partid, cel vechi fiind preluat de ei in frunte cu Anghel Stanciu.

Ieri, Corneliu Ciontu a declarat pentru „Cotidianul" ca asteapta in cursul acestei saptamini ca actiuni asemanatoare sa se intimple si la filialele din Arad, Olt si Botosani.

Cristina Hurdubaia, Raul Balogh, Tudor Luca