Variantele construite pentru viitorul politic al fondatorului PSD converg spre ideea unui ONG de larga concentrare a fortelor de stanga

Ion Iliescu a luat decizia de a pleca din partid, dar nu este foarte sigur unde se va duce. Colaboratorii sai ii dau sfaturi care se bat cap in cap, de la adoptarea variantei radicale (demisia din PSD si inceperea unui partid de la zero) pana la crearea unui nucleu de rezistenta din interior.

Cert este ca Iliescu nu mai doreste nici o functie in PSD, iar multi dintre apropiatii sai ne-au spus ca va renunta si la calitatea de simplu membru. Nu este sigur cand, unii dau ca sigura plecarea lui Iliescu pana la sfarsitul sesiunii parlamentare, altii imping acest termen pana la toamna.

Ce va face Ion Iliescu odata iesit din partidul pe care l-a creat? Urmatorul pas va fi, potrivit mai multor surse din preajma sa, crearea unei miscari politico-civice, care sa nu intre de la bun inceput in concurenta cu PSD.

Ar fi vorba de o organizatie care sa se cladeasca fie pe scheletul Fundatiei pentru Republica si Democratie, condusa de Razvan Theodorescu, fie pe Forumul Democrat, care-l are in prezent presedinte pe Ion Iliescu insusi.

Ce-l indeamna sfatuitorii

Contactat de noi, Razvan Theodorescu a spus ca este sigur ca Ion Iliescu nu-si va face un partid nou, ci va activa in societatea civila, ca fost presedinte. Theodorescu i-a promis sprijin total, dar a adaugat ca el ramane in PSD.

Strategia crearii unei miscari civico-politice de stanga are avantajul ca nu-i va pune pe actualii fruntasi ai PSD in situatia de a alege intre doua formatiuni politice. La fel ca Razvan Theodorescu, multi dintre ei ar avea posibilitatea sa fie si cu Ion Iliescu, si cu PSD, cel putin pentru un timp.

Ruperea de conducerea PSD ar urma sa se faca treptat, pe masura ce tonul „civicilor" iliescieni va fi tot mai critic fata de Geoana si ai lui.

Daca acest ONG se va transforma in partid dupa modelul Aliantei Civice sau va revendica puterea in PSD odata cu primul esec electoral al actualei conduceri, aceasta nu este deocamdata o tema de actualitate. Sediul noii structuri ar urma sa fie pe strada Atena, acolo unde se afla si biroul de circumscriptie al lui Ion Iliescu.

Sunt unii pesedisti sau fosti pesedisti care vor insa sa arda cat mai repede etapele.

Acestia i-au propus lui Iliescu sa-si faca partid sau sa inchirieze unul. Ei il imping pe fostul presedinte in fata, bazandu-se pe capacitatea lui de a strange voturi. Faptul ca acesta a scazut mult in sondaje nu ii sperie. „Daca sondajele il dau cu 16%, e de trei ori mai mult", ne-a spus increzator unul dintre ei.

In fine, mai exista varianta ca Ion Iliescu sa-si faca partid, dar sa nu ia cu el pe nici unul dintre fostii pesedisti de la varf, care sunt compromisi sau au o imagine sifonata.

In acest caz, Iliescu ar pleca la drum doar cu „sarea si piperul" PSD – activistii simpli de partid – si s-ar inconjura cu varfuri ale intelectualitatii de stanga. Singura problema ramane aici capacitatea organizatorica redusa a noii formatiuni, in conditiile in care Iliescu nu va mai putea apela la eternul Cozmanca.

Iliescu a spus pentru prima data un "Da" ferm

Marturisirea lui Ion Iliescu privind intentia serioasa de a parasi PSD a venit, sambata, chiar din partea fostului sef al statului, la prima sa aparitie publica, dupa problemele de sanatate care l-au tinut aproape de patul de spital o jumatate de luna.

Dupa ce, pret de doua ore, a zambit continuu si a dat autografe admiratorilor veniti la lansarea cartii sale, „Cultura romaneasca si identitate europeana", Iliescu si-a pus haina de la costum, si-a aranjat atent cravata, pregatindu-se in fata presei sa faca declaratii politice in premiera.

A raspuns cu un „da" surprinzator de transant atunci cand a fost intrebat daca se gandeste la posibilitatea de a pleca din partidul pe care l-a fondat in urma cu 15 ani. A anuntat ca va renunta la functia de lider al grupului de la Senat si a adaugat ca a intrerupt dialogul politic cu membrii din conducerea PSD.

„Mie imi pare rau ca mi-am schimbat o decizie pe care o luasem in 2002, atunci cand am spus ca, dupa incheierea mandatului de presedinte al tarii, nu am de gand sa mai indeplinesc nici un fel de functii executive, nici de stat, nici pe linie de partid", a spus Iliescu.

A explicat apoi ca a ajuns sa candideze pentru sefia partidului numai la solicitarea expresa care a venit din partea Congresului PSD in urma cu un an. „Imi pare rau ca am acceptat, pentru ca am simtit un tratament necolegial, incorect si necinstit.

Eu nu aveam nevoie de competitie, eu nu veneam sa ma lupt pentru o functie in acest partid. Veneam la aceasta solicitare pentru ca partidul simtea nevoia unui sprijin", a continuat Iliescu pe un ton din ce in ce mai ridicat.

Iar enervarea crestea pe masura ce rememora evenimentele interne ale partidului din luna aprilie, cand a pierdut orice sansa de a reveni la conducere: „Toata miscarea asta, care s-a desfasurat in pregatirea si apoi in desfasurarea Congresului, m-a dezgustat.

Cei care au apelat la manevre incorecte nu mai reprezinta pentru mine parteneri, nici macar de dialog politic". Inca surprins de esecul suferit, Ion Iliescu a cautat totusi sa si-l explice: „Poate ca prezenta mea nu e utila, poate este chiar deranjanta pentru pentru fortele noi.

Foarte bine, sa-si asume intreaga raspundere pentru activitatea de partid. Nu vreau sa fiu un fel de Gica-Contra in interiorul partidului".

El a spus clar ca singurul motiv pentru care nu a facut inca pasul spre a parasi PSD il reprezinta oamenii care au venit la lansarea cartii sale, despre care a apreciat ca sunt „sarea si piperul", „temelia" partidului.

Cand a venit insa vorba despre posibilitatea de a face parte dintr-o alta formatiune politica, Iliescu a devenit evaziv. A refuzat sa faca vreun comentariu, dar, in acelasi timp, nu a exclus aceasta varianta. „Nu am abordat o asemenea problema si nici nu ma preocupa acum asa ceva", a aratat fostul sef al statului.

Cei pe care i-a numit „sarea si piperul" PSD i-au fost aproape si in ziua lansarii volumului sau. Fosti colaboratori din administratia prezidentiala, membri care i-au ramas fideli pana la sfarsit, alaturi de zeci de simpatizanti s-au perindat prin fata lui pentru a obtine un autograf.

Alaturi de iscalitura, nu uita sa mentioneze „cu prietenie" pentru domni si „cu afectiune" pentru doamne. Iliescu s-a simtit in largul sau si, in ciuda cozii care se formase, isi rezerva un minut pentru pentru a sta putin de vorba cu fiecare.

Nastase - evaziv cum il stim

Replica actualei conduceri a partidului a venit ieri, cand la conferinta de presa obisnuita, de duminica, a PSD si-a facut aparitia insusi Adrian Nastase. Departe de a fi o coincidenta prezenta sa in fata microfoanelor la o zi dupa declaratiile lui Ion Iliescu, a adus si precizarile de rigoare.

„In ceea ce priveste, pozitia lui Ion Iliescu in PSD, sunt sigur ca domnia sa va lua cea mai inteleapta decizie. In ceea ce ma priveste mi-as dori ca domnul Iliescu sa nu plece din partid si sa puna deasupra nemultumirilor personale dorinta de unitate a partidului", a spus Nastase.

El a admis ca eventuala plecare a acestuia ar da un semnal negativ. A tinut sa atraga atentia insa ca fostul sef al statului este inconjurat de anumiti oameni care ii sugereaza o anumita atitudine. „Asupra domnului Iliescu se fac presiuni pentru a-l orienta pe o solutie sau alta.

Este intr-o stare de sanatate si nemultumire pe care trebuie sa o privim cu seriozitate si colegialitate", a adaugat presedintele executiv al PSD. Nu la fel de ingaduitor s-a dovedit a fi Nastase atunci cand a fost intrebat cu privire la „manevrele" de la Congres pe care le-a acuzat Iliescu: „Eu nu fac jocuri de culise.

Eu am spus si domnului Iliescu, si celorlalti colegi – de aceea nici nu merg sa iau autografe din cand in cand pentru a arata ca eu fac parte dintre cei buni si altii sunt cei rai – si nu cred ca acesta este genul de dialog pe care trebuie sa-l avem cu domnul Iliescu".

„Vom cauta sa normalizam aceasta relatie cu domnul Iliescu", a adaugat Nastase, precizand ca nu se simte responsabil pentru atitudinea din acest moment a fostului sef al statului fata de PSD.