Hrebenciuc si Tender au facut lobby impotriva Rompetrol in Kazahstan

Interviu in exclusivitate cu Ion Sturza, vicepresedintele Rompetrol si fost premier al Republicii Moldova

Viorel Hrebenciuc si Ovidiu Tender ii "parau" la autoritatile din Kazahstan pe oamenii Rompetrol ca sunt "golani" si cereau sa nu le fie furnizat titei pentru Petromidia. Voiau materie prima numai pentru ei, dar "plecau dupa aceea sa faca rost de bani". Bineinteles, niciunul dintre contractele negociate de Tender sau Hrebenciuc cu autoritatile din Kazahstan nu a fost finalizat.

Toate acestea le-a declarat, in exclusivitate pentru SFin, Ion Sturza, vicepresedintele Rompetrol. El crede ca recentele scandaluri in care a fost implicata compania au legatura cu planurile de expansiune pe care Rompetrol le are in spatiul ex-sovietic

Saptamana financiara: Imi spuneati ca Rompetrol are ambitii mari in spatiul fostei Uniuni Sovietice. Care este volumul afacerilor in Rusia?

Ion Sturza: Doua-trei Rompetrol-uri.

Saptamana financiara: Poftim?

Ion Sturza: Da, doua-trei Rom-pe-tro-luri… Deci asta e marea mea deziluzie, doi ani mi-am pus la bataie onoarea personala, relatiile politice cu administratiile din Kazahstan si Rusia, ca sa construim niste relatii de incredere, sa avem sprijin politic de la presedintele Putin, de la administratia presedintelui Nazarbaev, de la noile autoritati din Georgia, Ucraina sau Republica Moldova.

Este insa vorba in special de Rusia si Kazahstan unde Romania - nu Rompetrol - este acceptata pentru a fi un jucator pe piata petroliera. Si asta in conditiile in care Rusia limiteaza drastic participarea companiilor straine pe pietele respective.

In aceste zone, compania Rompetrol a crescut managementul la un asa nivel, incat este OK din punct de vedere profesional, are o cifra de afaceri, are un business transparent, international. Rusia nu mai este tara aceea in care se duceau cu geanta banii, sunt companii de multe miliarde de dolari cu echipe foarte profesionale. Pe ochi frumosi, in Rusia nu te accepta nimeni.

Rompetrol a fost acceptata in clubul respectiv si ne-am facut relatii; mai mult decat atat, am inceput sa le fructificam, sa le valorificam in lucruri concrete. Constructia unei companii verticale integrate romanesti in domeniul petrolier nu e un lucru simplu.

In martie anul acesta, si spun asta pentru prima oara public, noi am participat la un concurs inchis pentru un camp de aproximativ un milion de tone titei de productie si circa 30-40 milioane de tone de rezerva. Este ceva chiar pentru Rusia.

Saptamana financiara: Cate companii au participat la licitatie?

Ion Sturza: La acest concurs au participat 22 de companii, printre cele mai mari pe plan international… Noi am fost acceptati pentru negocieri finale.

Am perfectat aranjamentele financiare, am fost curtati de oligarhii (despre care cititi in ziare) rusi, am fost sustinuti de banci investitionale occidentale, de companii de audit si de avocatura si am ajuns in faza finala de negocieri ca sa ne pocneasca investigatiile din Romania.

Saptamana financiara: Cum adica sa va "pocneasca"?

Ion Sturza: Au avut impactul lor, suficient ca noi sa abandonam acest proiect.

Saptamana financiara: V-a reprosat ceva partea rusa?

Ion Sturza: Nu, nu. Partea rusa niciodata nu ne-a reprosat. In Rusia atata-i de clar si atata-i de simpatic sa fii anchetat de autoritati… ca ei nu vad in asta niciun fel de problema. Dar ca sa faci o afacere de cateva sute de milioane de dolari nu poti sa ai rumoarea asta in spatele tau, pentru ca nu poti sa aduci banii din noptiera, trebuie sa te imprumuti.

Poti pune o parte din ei, 10-15%..., dar restul? Cine ti-i da? Cand tu esti sub presiunea procurorilor, apare o rumoare in piata. Nu neincredere. Vreau sa va spun ca toti partenerii nostri financiari sunt cu noi, nimeni nu a refuzat obligatiunile care au fost semnate. Apare insa o problema cu acelea care trebuie sa fie semnate in viitor.

Saptamana financiara: Care sunt prejudiciile?

Ion Sturza: Aceasta afacere putea sa ridice capitalizarea Rompetrol de cel putin doua ori. Vreau sa va spun ca nu este vorba de procente. Integrarea unei companii cu profil petrolier inseamna o crestere de "ori", nu de procente. Deci noi am pus "in hold" afacerea asta si ne-am dus la alta, care era mai mica si mai usor de organizat.

Care tot insemna 800.000 tone productie si vreo 20-30 milioane rezerva, dar cu un partener din Rusia: 50 la 50. Ea trebuia sa fie finalizata vineri. Taman in ziua in care a fost arestat Dinu Patriciu.

E foarte simpatic sa stai la discutii despre contracte foarte mari, despre intrarea pe o piata foarte protejata, sa stai la discutii cu cea mai mare grupare financiara din Kazahstan, cu alti parteneri si sa auzi ca actionarul tau de baza este in arest. Pentru a doua oara am pus "in hold" o lucrare de doi ani.

Bine, sunt mai multe, in ultima jumatate de an am discutat asupra unui consortiu regional balcanic in domeniul gazului natural cu cel mai mare furnizor din zona… Romania are o pozitionare strategica in calea resurselor energetice din spatiul CSI.

Poate deveni un punct de dispecerizare a gazelor in regiune (nu pot sa va dau detalii), dar sunt niste discutii care au tot suportul si intelegerea in Rusia. Iarasi erau niste relatii care trebuiau consolidate la nivel politic, la nivel de intelegeri, la nivel de credibilitate.

In "anticamera" Gazprom

Saptamana financiara: Au discutat si autoritatile romane despre chestiunea gazelor naturale din Rusia...

Ion Sturza: Nu e asa de simplu sa vii la Gazprom, iarna, cand sunt sistari de gaze... Atunci locul e plin de romanasi cu geanta la subsuoara si un fax de la Bucuresti sa cumpere gaz. Dar niciunul dintre ei nu e acceptat la discutii. Nici macar la statia de metrou din apropierea sediului Gazprom.

Saptamana financiara: De ce?

Ion Sturza: Asa sunt ei! Gazprom e o organizatie foarte inchisa, foarte corporatista si sunt atat de grasi si atat de satisfacuti de viata, ca pe ei plus-minus o afacere de cateva zeci de milioane de dolari nu-i intereseaza. Pe ei ii intereseaza un consumator mare, stabil, cu distributie regionala. Problema Romaniei este ca gazul e insuficient iarna.

Si cu preturile la care se va ajunge in continuare, iar industria bazata pe gaz, industria chimica, va muri.

Oricum e in coma. Cred ca ar trebui mai degraba s-o ingropam...

Pai, ingropati-o! De ce Bulgaria a putut negocia un "deal" pentru gaz, direct cu Gazpromul, cu preturi preferentiale, in care sa se ia in considerare preturile finale ale fertilizantilor, iar Romania nu? Va mai dau un exemplu, sa vedeti ce inseamna pierderea credibilitatii sau relatiile de alt gen. Vorbeam de tranzit. In Romania s-a vorbit mult despre conducta Constanta-Trieste.

Un lucru care, din punct de vedere tehnic si al business-ului, este foarte real. Nu doar ca permite accesul peste stramtori, dar permite accesul si pe alte piete de la Marea Neagra sau Asia Centrala. Noi am discutat timp de doi ani la nivel politic, in special in Kazahstan, pentru a avea sustinerea producatorului de petrol in acest proiect.

Anul trecut am convenit ca va fi dezbatuta aceasta tema in timpul vizitei lui Ion Iliescu in Kazahstan.

La loc comanda

Saptamana financiara: Si la ce concluzie s-a ajuns?

Ion Sturza: A fost informat Guvernul Romaniei, au fost pregatite niste teme acasa, pentru a avea niste discutii informale, nu neaparat la masa tratativelor. Pentru aceasta am fost si eu inclus in lista oamenilor de afaceri care vor merge in Kazahstan, am avut si invitatia respectiva de la presedintie.

Si apoi m-a sunat cineva, cu cateva ore inainte de a pleca, pentru a-mi spune: "Scuzati, dar din considerente de securitate nationala domnul Ion Sturza nu poate sa mearga cu domnul presedinte Iliescu in Kazahstan". Rezultatul? Autoritatile de acolo au abandonat orice discutii pe tema respectiva. Bun, securitate nationala...

Ion Sturza nu putea sa mearga cu domnul presedinte pentru ca domnul Talpes si cu domnul Tender au facut tot posibilul sa fiu exclus din delegatie.

Saptamana financiara: Si n-ati intrebat ce inseamna "securitate nationala"?

Ion Sturza: N-am intrebat pentru ca am stiut cine a initiat toata chestia asta… Daca noi discutam atunci, poate ca era alta varianta azi, si nu discutam despre Burgas… conducta, dar totusi se revenea macar la ideea Constanta-Trieste, care ar fi fenomenala pentru Romania. Ea este inca reala.

Sunt niste relatii pe care eu le-am construit de-a lungul anilor in CSI cu diferiti parteneri, cu presedinti, cu premieri, pe care eu vreau sa le valorific in interesul companiei si al Romaniei. Eu am discutat tema asta si cu Ion Iliescu. Doar facem parte din "clubul" fostilor si actualilor sefi de stat si i-am spus tot ce s-a intamplat.

Saptamana financiara: Si?

Ion Sturza: El a spus asa… ca nu stie, ca… cum? E posibil?!! "E posibil, domnule presedinte, e posibil ca noi am ratat o oportunitate… Construiti dumneavoastra relatia asta, mai departe…". Eu va povestesc toate lucrurile astea pentru ca mie mi se pare ca nu e o simpla coincidenta…

Omul potrivit in locul nepotrivit?

Saptamana financiara: Asta voiam sa va intreb eu. Credeti ca extinderea spre spatiul ex-sovietic are legatura cu incidentele, sa le numim asa, din ultima perioada?

Ion Sturza: Eu cred ca cineva le monitorizeaza, cineva este cel putin suspicios, invidios sau are alte planuri. De aceea foloseste acest caz, acest litigiu, cu scopul de a bloca evolutia noastra in zona respectiva.

Eu nu pot sa-mi dau alta explicatie si eu am incercat sa… Sunt zeci de teorii aici, la dumneavoastra, si eu nu vreau sa le repet… Dar am teoria mea: nu pot sa cred ca asta este o simpla coincidenta, ca atunci cand suntem pe ultima suta de metri, cand ne trebuie liniste, confidentialitate, sa apara iarasi, sa izbucneasca..

Va spun cu toata sinceritatea, din interiorul companiei, ca nu sunt ultima roata la caruta aici: nu este nimic cert, totul este pe primele pagini si totul este in conferinte de presa. Se demoleaza o afacere de multe sute de milioane de dolari.

Este prima tentativa a unei firme romanesti de a face o companie internationala! Prima! Dati-mi un exemplu de o companie autohtona, controlata in majoritate de romani, care face expansiune regionala macar, hai sa nu vorbim de expansiune mondiala.

Este primul exemplu, si asta nu se face de ochii frumosi ai lui Sturza sau ca sunt eu prieten cu prim-ministrul Kazahstanului sau cu seful administratiei din Rusia.

Saptamana financiara: Ca fost premier al Moldovei, sunteti prieteni?

Ion Sturza: Nu exista prietenie in asa ceva. Este vorba de credibilitate, interese de afaceri. A, poti sa te duci sa bei o cafea, iti aduci aminte de glorioasele fapte, de reforme… Dar, daca este sa construiesti o afacere, trebuie sa vii cu ceva palpabil. Oamenii care invartesc zeci de miliarde de dolari nu vorbesc cu oricine despre afaceri sau nu te invita.

Saptamana financiara: Pe ce piete mai este prezenta Rompetrol?

Ion Sturza: Noi suntem destul de avansati in negocieri in Libia, in Oman, in Arabia Saudita, suntem prezenti in Irak, revenim la ceea ce a fost istoric Romania. Uitati, doamnele din camera de alaturi fac acum un contract in Oman de mai mare frumusetea. Si asta in competitie cu cele mai mari nume pe plan mondial.

Saptamana financiara: Sa intelegem ca domnul Patriciu va fi iarasi arestat daca se mai fac multe contracte…

Ion Sturza: Va rog!

Saptamana financiara: Era o gluma, stati linistit!

Ion Sturza: Niciun joc politic de alt gen nu merita pierderile pe care le are Romania.

Eu nu exclud ca sunt litigii de ordin economic, dar ele pot fi foarte usor puse la punct fara show-urile astea cu arestari penibile! Care au starnit… Eu m-am uitat la reactia partenerilor nostri… Am discutat cu partenerii nostri din Rusia: simpatie totala fata de Dinu Patriciu si fata de echipa Rompetrol.

Si nu este vorba de emotie aici. Pentru ca, inainte de a fi acceptat in biroul x, y, z, ei isi fac investigatiile lor, ce reprezinti tu ca si companie. Pana la urma, noi vom izbuti, vom trece peste asta, dar pierderile pe care le are acum Rompetrol vor fi greu de recuperat, chiar pe termen mediu. Multe dintre afaceri vor trebui luate de la zero.

Saptamana financiara: Daca ati avea vreo suspiciune in legatura cu afacerile Rompetrol, dumneavoastra, ca fost prim-ministru, ati mai fi aici?

Ion Sturza: Niciodata! Niciodata! Eu sunt un anonim in Romania, dar in Republica Moldova am fost si raman o persoana publica. Am fost in conducerea tarii intr-o perioada foarte dificila, dar foarte importanta. S-au facut reforme fundamentale in timpul crizei regionale, eu mi-am construit o imagine, care este cea mai mare valoare a mea.

Nu casa mea, nu masina, nu actiunile mele… Eu acuma mi-o pun cu certitudine, si constient, la bataie impreuna cu Dinu Patriciu si cu Rompetrol.

Clasa politica fara... nivel

Saptamana financiara: Care e cea mai mare dezamagire a dumneavoastra in Romania?

Ion Sturza: Cea mai mare… Justitia, reforma justitiei. Dar acesta-i un lucru mai mult tehnic, care va fi depasit pana la urma. Dar cea mai mare este calitatea clasei politice, care nu a depasit nivelul nostru balcanic, pur regional, de mentalitate, nu a depasit interesele de partid, de grup. Nu s-a putut ridica la nivelul interesului national al Romaniei.

Dar nu este numai problema Romaniei, asa se intampla in general, in toate tarile in tranzitie: in Rusia, in Ucraina, in Moldova, in Bulgaria, din pacate este un lucru "firesc".

Saptamana financiara: Cum va impacati cu politicienii romani?

Ion Sturza: Bun, vreau sa va spun ca am si eu niste relatii, practic cu tot spectrul clasei politice din Romania, cei care au fost, cei care sunt etc. Ei stiu foarte bine de relatia mea cu Dinu si de implicarea mea in Rompetrol.

Mai mult decat atat, la toate activitatile mele publice, interne sau internationale, eu merg ca vicepresedinte al Rompetrol, nu doar cu titulatura de ex-prim-ministru al Republicii Moldova. Ei bine, amicii mei de la Bucuresti, intotdeauna la colt de strada, fara microfon, m-au consolat. "Uite, mai, Dinu face un lucru extraordinar, bravo!". Si aceiasi amici, pe alta parte, mi-au dat suturi. Cred eu ca aceasta duplicitate tipic romaneasca trebuie depasita.

Saptamana financiara: Exemple aveti?

Ion Sturza: Tentativele de a remorca RAFO de catre Petromidia. Inclusiv santajul la care am fost noi supusi, inclusiv competitia din Kazahstan. Reprezentantii unei anumite grupari au mers in Kazahstan in paralel cu noi.

Si daca noi permanent spuneam despre RAFO ca "da, este o rafinarie moderna, privata, incearca oamenii sa faca ceva", ei intotdeauna au spus despre noi ca "astia-s niste banditi, astia-s niste hoti, astia nu trebuie primiti in genere in Kazahstan".

Tender si Hrebenciuc din... Kazahstan

Saptamana financiara: La ce "grup" va referiti?

Ion Sturza: Domnul Hrebenciuc a fost in Kazahstan, domnul Tender a fost in Kazahstan. Domnul Tender imi pare ca este chiar si consul onorific al Kazahstanului in Romania, daca nu ma insel. Ei…. Eu chiar voiam sa-l vad o data pe Tender asta, sa vad ce reprezinta el, ce barosan e el de spune despre mine ca eu sunt "hot in Kazahstan".

Ca imi transmit prietenii mei de-acolo "uite, mai Sturza, a fost unu’, Hrebenciuc, cu un altul si au spus ca o sa cumpere doua milioane de tone de titei. Si a zis ca vine cu banii, dar a disparut. A plecat sa caute banii". Deci Hrebenciuc, care de fapt era persoana de stat… era deputat sau ce era.

Saptamana financiara: Cand a fost asta?

Cu vreo doi ani in urma, ca el a venit si a spus: "Ce Rompetrol? Niste golani, aia nici nu au bani! Eu cumpar!". Ca vine cu un privat si el semneaza. Unde e Hrebenciuc cu doua milioane de tone? Oamenii aia au facut schimbari de planuri, au schimbat traseele titeiului, au oprit, blocat, ca sa i-l dea lui Hrebenciuc care a zis ca vine cu banii in sacosa. Va spun ca n-avem nevoie de competitia asta absolut neloiala in zona respectiva.

"S-au facut investitiile!"

Saptamana financiara: Rompetrol a fost acuzat de faptul ca n-a facut investitii…

Oameni buni! Eu am show-urile mele cand vreau sa-i impresionez pe partenerii mei, pe oligarhii rusi: ii sui in avion si-i duc la Petromidia. Oameni care cat de cat au active… au petrol... rafinarii… Dupa aia sunt gata sa semneze orice cu Rompetrol. Orice.

Am avut acum o luna un om de afaceri rus, printre primii zece in Rusia, si care are o companie care este, cred, egala cu bugetul Romaniei pe cativa ani. La ce are, este destul de arogant. Dupa ce a vazut rafinaria, modernizarile, a spus: "Domnule, semnam. Eu merg cu voi inainte". Repet, cand a intrat rusul acolo, i-a cazut fata si a spus: "Dar voi in Romania sunteti avansati".

Avem si cea mai avansata platforma informationala - s-au platit pentru ea 15 milioane de dolari.

Saptamana financiara: Poate din spalare de bani...

Ion Sturza: Platforma Oracle este cea mai performanta pe plan international pentru companiile petroliere. Vin la noi oameni de la LukOil si invata cum sa lucreze cu ea. Sistemul informational de la Rompetrol este unul dintre cele mai moderne din Europa. Asta este spalare de bani? Trebuie sa fii tampit sa faci asa spalare de bani si sa-i bagi in investitii.

Cu trei ani in urma, noi eram absolut zero, faceam niste sedinte de management de mai mare plansu’. Acum e cu totul altceva. Tot ce am vrut sa realizam am realizat. Si vrem sa nu ne oprim aici. Tocmai aici se pare ca e problema...

"Nu sunt moldovean"

Saptamana financiara: Dumneavoastra ce va considerati, roman sau moldovean?

Ion Sturza: Bineinteles ca sunt roman. Parintii mei sunt nascuti in Romania, in anii interbelici, buneii mei sunt nascuti in Rusia, dar tot romani. Nationalitatea de moldovean a aparut dupa al doilea razboi mondial. Nici macar taristii n-au scris in documentele de identitate ca suntem moldoveni. Noi avem toate drepturile istorice de a fi acceptati si recunoscuti in Romania.

Este alta treaba ca exista aceasta denumire istorica, culturala, etnica, de "moldovean".

Saptamana financiara: V-ati simtit vreodata marginalizat in Romania?

Ion Sturza: Totdeauna! Totdeauna!

Saptamana financiara: De ce?

Ion Sturza: Pentru ca ni se spune tot mereu "voi sunteti basarabeni… moldoveni". Multi romani au venit la noi, inclusiv ziaristi de prestigiu, care s-au tot mirat: "Bai, dar aveti si voi energie electrica, aveti troleu". Asta-i reactia romanului cand vine la Chisinau. El vine de la Bucuresti, de la Capitala... Dar nu-i nimic, asa-i peste tot, in toate tarile: nord, sud, saraci, bogati.

Dar noi nu putem sa ne dam batuti din cauza asta. Eu ma asimilez cu o familie mare, moldoveneasca, si care a adus contributia ei la ceea ce se cheama istoria si cultura romaneasca. De aceea nu ma voi da niciodata batut.

CV - Ion Sturza

Ion Sturza coordoneaza, din 2002, activitatea Rompetrol in Rusia si spatiul ex-sovietic. De asemenea, este si presedintele Rompetrol Moldova. Sturza raspunde de implementarea strategiei de expansiune in regiunea mentionata. In perioada 1998-2000, Ion Sturza a fost premierul Republicii Moldova.

Are o vasta experienta de afaceri in statele fostei Uniuni Sovietice si este cunoscut peste Prut si datorita faptului ca, inainte de 1998, a fost un eficient om de afaceri, mai ales in industria alimentara. In plus, inainte de a veni la Rompetrol a lucrat si in domeniul bancar la FinComBank. Este si consul onorific al Kazahstanului in Republica Moldova.

-Incidentele dosarului Rompetrol-Petromidia

- In 2002, Rompetrol isi anunta intentia de a se dezvolta in spatiul ex-sovietic

- In martie 2004, Parchetul National Anticoruptie a anuntat ca ancheteaza un caz de coruptie la Rompetrol – Petromidia, in urma sesizarilor primite de la Cotroceni

- In mai 2004, PNA a anuntat ca nu este vorba de coruptie si trimitea dosarul la Parchetul General

- In acelasi an, Rompetrol trece la actiuni concrete pe piata ex-sovietica: contacte de afaceri in Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Georgia

- La inceputul acestui an, conducerea RAFO iese cu o declaratie de presa in care cere iertarea sau conversia in actiuni a datoriilor "asa cum s-a procedat si in cazul Rompetrol"

- Analistii economici au considerat insa ca nu pot fi comparate cele doua situatii: RAFO a beneficiat de stergerea totala a datoriilor dupa privatizare, Rompetrol nu. Apoi RAFO a facut altele. Mai mari. De cealalta parte, Rompetrol nu a transformat datoriile in actiuni, ci in obligatiuni la care plateste - la propriu - dobanzi

- La ora actuala, potrivit datelor oficiale, Petromidia prelucreaza anual 3,5 milioane tone de titei, este unul dintre cei mai mari contribuabili la buget si nu are obligatii restante. Afacerea Rompetrol in Romania inseamna 5% din PIB. Grupul are aproape 4.000 de angajati.

Inainte de privatizare (2000), rafinaria prelucra doar un milion de tone de titei, iar datoriile la buget ajungeau la 200 de milioane de dolari

- La nici o luna dupa declaratiile conducerii RAFO, a reaparut dosarul Rompetrol - Petromidia. De data aceasta, "sursa" era Parchetul

- La sfarsitul lunii trecute, in plin proces de negociere de catre Rompetrol a unui contract in spatiul fostei Uniuni Sovietice, Dinu Patriciu este arestat

- Actiunile Rompetrol se prabusesc la Bursa si imediat se decide suspendarea lor de la tranzactionare

- Dinu Patriciu este eliberat dupa 24 de ore. Omul de afaceri acuza ca este victima unui dosar politic

- Ilie Botos, procurorul general al Romaniei, ii apara pe procurori invocand o definitie legala a arestarii preventive, dar care... nu mai este in vigoare

- 2 iunie 2005: se judeca recursul Parchetului, institutie care nu este de acord cu anchetarea in libertate a lui Dinu Patriciu. Tribunalul a decis cercetarea lui in stare de libertate.