In lunile februarie si martie 2005, Curtea de Conturi a verificat modul in care s-a efectuat finantarea partidelor politice, constituirea si cheltuirea fondurilor. Cu aceasta ocazie, inspectorii de la Directia de Control Financiar Bacau au gasit o serie de nereguli la filiala locala (judeteana) a Partidului Social Democrat.

Pagubele constatate nu sunt semnificative si au fost recuperate, dar pun intr-o lumina foarte proasta seriozitatea pesedistilor coordonati de Corina Cretu si in randul carora se gasesc reprezentanti ai elitei principalului partid de opozitie, precum Viorel Hrebenciuc.

Astfel, s-a descoperit ca PSD Bacau nu obisnuieste sa vireze impozitul pe venit aferent salariilor angajatilor si nici contributiile individuale (6,5%) la fondul de sanatate. Impreuna cu majorarile calculate si dobanzile aferente, suma totala recuperata de Curtea de Conturi de la PSD Bacau este de 54,3 milioane de lei.

Doua persoane cu functii de conducere au fost gasite raspunzatoare de aceste iregularitati, dar numele acestora nu au fost precizate de Curtea de Conturi, in pofida insistentelor noastre.

Motivatia acestei rezerve ar fi urmatoarea: trebuie ca persoanele acuzate sa-si recunoasca vinovatia si sa suporte consecintele (plata unei amenzi contraventionale cuprinse intre 30 si 50 de milioane de lei) sau sa conteste sanctiunea, caz in care se va astepta verdictul justitiei.

Sustragerea PSD Bacau de la plata obligatiilor aferente salariilor pare sa fie un caz singular. Inspectorii Curtii de Conturi au efectuat 46 de controale la filiale judetene ale PSD, PUR, PNL si PD, dar nu au mai fost constatate abateri de acest tip.