Actiunile bancare, SIF si ale companiilor din industria petroliera au fost in vizorul investitorilor straini in luna aprilie, fie pentru achizitii importante, fie pentru lichidari de pozitie

Prelungirea perioadei de scadere a preturilor actiunilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si in luna aprilie nu a fost de natura sa atraga investitorii straini. Mai mult, o mare parte din jucatori si-au vandut actiunile de teama ca pretul sa nu scada si mai mult, cu reducerea profitului sau pierdere fata de investitia initiala.

Interesul scazut al strainilor a fost motivat si de atractivitatea redusa a BVB, cauzata de nivelul scazut de dezvoltare, comparativ cu restul burselor central si est-europene, in situatia in care tendinta de scadere a fost generala in aceasta zona

Lichiditatea scazuta a titlurilor de la Bursa in luna aprilie a determinat si scaderea sumelor investite de nerezidenti. In plus, numai 60 de noi investitori straini au fost atrasi de randamentele actiunilor romanesti, ceea ce inseamna doar 13% din numarul total al nerezidentilor care au investit la Bursa in acest an. Numarul conturilor inchise s-a ridicat la 10.

Sumele atrase de actiunile romanesti au fost de numai 27 milioane euro, adica jumatate din intrarile lunii precedente. In aceeasi perioada, sumele repatriate de nerezidenti au ajuns la 28,5 milioane euro, o treime din valoarea actiunilor vandute in martie.

Nerezidentii prefera bancile si SIF-urile

Interesant de vazut este pe ce domenii de activitate au mizat investitorii straini si ce titluri s-au vandut masiv in aprilie.

Domeniul financiar s-a mentinut, la fel ca in ultimul an, in preferintele nerezidentilor. Titlurile BRD, TLV si ale celor cinci SIF-uri au atras 16 milioane euro, ceea ce reprezinta aproape 60% din valoarea sumelor plasate de nerezidenti in Romania. Din aceasta, tranzactiile de cumparare a titlurilor bancare au cumulat 6 milioane euro.

Insa discutiile pe marginea ridicarii pragului de detinere la capitalul social al SIF-urilor au crescut atractivitatea acestora in randul investitorilor straini, care au cumparat in valoare de aproape 10 milioane euro.

Fata de lunile precedente exista totusi o schimbare in comportamentul nerezidentilor cu privire la titlurile emise de companii din domeniul financiar. Daca in martie soldul investitiilor straine in actiuni BRD, TLV si SIF era negativ, cu valoare de 3 milioane de euro, in aprilie acesta s-a redus la un milion de euro.

Soldul negativ pentru titlurile din domeniul financiar a fost consecinta directa a retragerilor nerezidentilor din BRD si TLV, valoarea sumelor iesite ridicandu-se la aproape 7 milioane euro. In ceea ce priveste titlurile celor cinci SIF-uri, situatia este diferita, in sensul ca soldul nerezidentilor a ramas pozitiv la sfarsitul lunii.

Cu o valoare a cumpararilor de aproape 10 milioane euro si vanzari de 6,6 milioane euro, nerezidentii au lasat in SIF-uri 3 milioane euro.

Petrolul tine aproape

Dupa privatizarea Petrom si publicarea rezultatelor financiare exceptionale pentru primul trimestru in cazul Petromidia, cele doua companii au atras 5,6 milioane euro de la nerezidenti, ceea ce reprezinta 20% din totalul lunii aprilie.

Cu toate acestea, titlurile SNP si RRC vandute in aprilie au avut o valoare de 8,2 milioane euro, ceea ce indica totusi o retragere masiva din companiile petroliere.

Domeniul farmaceutic, desi are perspective mari de dezvoltare, a atras in aprilie numai 0,5 milioane euro, in timp ce vanzarile nerezidentilor au cumulat aproape un milion de euro.

Slovenii au dat buzna la SIF-uri

Din punctul de vedere al rezidentei fondurilor, cei mai activi au fost investitorii inregistrati in Slovenia, care au cumparat titluri romanesti in valoare de 5,4 milioane euro, ceea ce reprezinta 20% din valoarea sumelor atrase la BVB in aprilie.

Interesant in cazul acestora este orizontul de timp mai lung pentru plasamentele realizate in Romania, sumele repatriate de sloveni cumuland numai 0,1 milioane euro.

Ceea ce atrage atentia in cazul slovenilor este faptul ca valoarea achizitiilor din aprilie reprezinta mai mult de jumatate din sumele aduse in primele patru luni. De asemenea, domeniul vizat de investitorii din Slovenia a fost cel al intermedierilor financiare, reprezentat la cota BVB de cele cinci SIF-uri.

Austriecii schimba pozitia

De remarcat este si faptul ca o parte din nerezidenti si-au schimbat politica de investitii in aprilie. Spre exemplu, jucatorii inregistrati in Austria au cumparat de trei ori mai putin decat in martie si au vandut de aproape sase ori mai mult.

Cu toate acestea, austriecii au realizat in primele patru luni cele mai multe investitii in titlurile romanesti, detinand un sfert din totalul achizitiilor de actiuni de la BVB, iar sumele repatriate au cumulat numai 9% din total. Majoritatea portofoliilor austriecilor este formata din actiunile emise de companii din domeniul financiar si petrolier.

Insa nerezidentii austrieci au vandut masiv in aprilie titluri ale bancilor, valoarea sumelor repatriate ajungand la 54% din totalul vanzarilor realizate de Austria.

Americanii au renuntat la petrol

Politica de investitii adoptata de nerezidentii americani nu a cunoscut schimbari semnificative din punctul de vedere al soldului. La fel ca in lunile precedente, americanii au retras din Romania mai mult decat au plasat. In schimb se remarca o vanzare agresiva a titlurilor emise de cei doi emitenti din domeniul petrolier (Petrom -SNP si Petromidia - RRC).

Valoarea actiunilor RRC si SNP vandute de investitorii americani a cumulat aproape 84% din totalul sumelor repatriate in aprilie, in timp ce plasamentele in titlurile celor doua companii au reprezentat numai 0,3%.

Punctul de atractie, in cazul americanilor, a fost reprezentat de titlurile bancilor si SIF-urilor, plasamentele in acestea ajungand la 97% din totalul sumelor aduse de americani.

Actorii importanti de la BVB

In topul celor mai activi investitori din punctul de vedere al achizitiilor au fost jucatorii din Austria (4,4 milioane euro), Cipru (3 milioane euro), Luxemburg si Grecia, fiecare cu 2,4 milioane euro. La polul opus, s-au remarcat investitorii inregistrati in Grecia (6,5 milioane euro), Austria (5,9 milioane euro), SUA (5,3 milioane euro) si Elvetia (3,5 milioane euro).

Tabel: Rezidenta sumelor intrate dupa zona geografica

Zona geografica Valoare cumparari (mil. euro) Valoare vanzari (mil. euro)

Aprilie 2005 2005 Aprilie 2005 2005

SUA 1,6 38,3 5,3 42,8

Europa de est 7,9 23,5 2,4 9,7

Europa de vest 7,1 79,4 6,4 49,9

Paradisuri fiscale 7,0 61,5 6,2 76,6

Altele 3,8 44,0 8,1 49,2

Total 27,3 246,7 28,5 228,3