Gala Festivalului International de Film TIFF de la Cluj l-a confirmat, simbata seara, pe Cristi Puiu in postura de cistigator, desi filmul acestuia nu a luat trofeul pus in joc de organizatori.

Cea de-a patra editie a Festivalului de Film de la Cluj s-a incheiat cu o festivitate de premiere de la care nu au lipsit nume importante ale scenei romanesti. Gheorghe Dinica a realizat ca prezenta sa pe scena unde s-a consacrat Florin Piersic este un prilej de glume si l-a imitat pe actorul clujean, raminind cu trofeul in brate pret de citeva minute.

„E discutabil premiul asta pentru intreaga cariera, pentru ca eu nu vreau sa ma opresc aici", a incheiat actorul. Urmatorul moment important al serii l-a reprezentat premierea actritei Annie Girardot pentru intreaga cariera. Actrita, in virsta de 74 de ani, a multumit publicului si organizatorilor si a subliniat ulterior importanta fiecarui premiu de acest fel.

Pe scena Nationalului clujean au mai urcat si premiantii concursului de scenarii organizat de HBO Romania, Corneliu Gheorghita (lungmetraj) si Gabriel Zancu (scurtmetraj), iar Dorotheea Petre a primit Premiul pentru Debut intr-un film romanesc. Cristi Puiu (foto stinga) a cistigat cam tot ce se putea, mai putin Marele Premiu.

Filmul sau „Moartea domnului Lazarescu" a primit sase premii: Cea mai buna regie, Cea mai buna interpretare masculina (Ion Fiscuteanu), Cea mai buna interpretare feminina (Luminita Gheorghiu), Premiul Publicului, Premiul Presei Straine si Premiul pentru Cel mai Bun Film Romanesc.

Trofeul Festivalului a fost oferit ex-aequo, filmelor „4", in regia lui Illya Khrjanovshy si „Whisky" (regia Juan Pablo Rebello si Pablo Stoll).