Noile modificari ale Codului Fiscal au intrat, de luni, in vigoare. Confuzia din mediul de afaceri nu a disparut, inca, in totalitate, in conditiile in care noile norme nu au fost publicate. Ministrul Finantelor, Ionut Popescu, sustine ca, in acest moment nu exista probleme majore, fiind clarificata modalitatea de aplicare a impozitelor.

El a anuntat ca, in cel mult doua saptamani, noile norme urmeaza sa fie publicate.

Jurnalista Laura Radulescu, de la revista Capital, a confirmat ca lista normelor incurca anumite domenii, subliniind, totusi, ca aceasta confuzie aparuta pe piata ar trebui sa dispara, regulile de aplicare fiind destul de clare in lege.

Ea a precizat ca aplicarea noilor prevederi va avea impact direct asupra depozitelor deschise la banci de catre persoanele fizice, care vor fi impozitate cu 10 la suta. De asemenea, pe piata imobiliara, cei afectati direct vor fi persoanele fizice care isi vor vinde constructia si terenurile in mai putin 3 ani din momentul dobandirii.

Iustinian Cucu, directorul firmei de consultanta financiara Global Tax Management, a mentionat cateva dintre punctele slabe ale noilor prevederi:

a) incalcarea principiilor privind promovarea modificarilor aduse acestui cod, cu cel putin 6 luni in urma, a prevederilor care sa impuna transparenta pentru cei implicati in procesul de administrare al depozitelor.

Iulian Cucu a dat exemplu elocvent al bancilor si al societatilor de investitii financiare, unde implementarea unor aplicatii care sa permita administrarea impozitelor datorate statului au determinat amanari ale intrarii in vigoare a modificarilor ce au fost aduse noului Cod Fiscal.

b) Sporirea facilitatii in anumite domenii, unde nivelul redus stimula operatiunile pe piata, concomitent cu acoperirea unor segmente "albe"din legislatia fiscala.

Iustinian Cucu a mentionat ca se impunea introducerea unor cote de impozit, in conditiile in care se realizau castiguri considerabile din tranzactiile speculative.

El a estimat ca cei care au obtinut venituri din tranzactii imobiliare se vor orienta, in aceste conditii, catre tranzactiile de bunuri mobile de mare valoare.