Presedintele Traian Basescu a prezentat, luni seara, dupa aproape doua saptamani de tacere de la eliberarea celor trei jurnalisti si a insotitorului lor, activitatea grupului operativ de lucru, insarcinat cu aducerea acasa a ostaticilor.

Initial, rapitorii celor trei jurnalisti au cerut, in schimbul eliberarii ostaticilor, retragerea trupelor romanesti din Irak, eliberarea unor cetateni irakieni arestati sau predarea a 20 de militari romani din trupele romanesti aflate in Irak.

3 aprilie

se gaseste un canal de negociere pe calea 'serviciilor' pentru legatura cu rapitorii

4 aprilie

incep arestarile la Bagdad si se confirma implicarea lui Omar Hayssam in rapirea jurnalistilor; Autoritatile irakiene au confirmat ca Omar Hayssam este initiatorul rapirii. Omar Hayssam este arestat la Bucuresti.

6-9 aprilie

continua arestarile la Bagdad

9 aprilie

se solicita in schimbul jurnalistilor 20 de militari romani

12 aprilie

amenintare din partea negociatorului rapitorilor cu decapitarea lui Sorin Miscoci

13 aprilie

negociatorul renunta la planul initial dar cere in continuare pentru eliberarea jurnalistilor, la schimb 20 de militari romani

14 aprilie

noi arestari la Bagdad

17 aprilie

se solicita o proba de viata din partea negociatorului roman

19 aprilie

Romania propune negociatorului irakian, pentru schimb, sa duca ajutoare pentru cetatenii irakieni din jurisdictia militarilor romani – intervine o doza de neincredere a negociatorului irakian, romanii sunt suspectati de colaborare cu autoritatile irakiene

21 aprilie

se cere din nou proba vietii jurnalistilor

"In 22 aprilie, gruparea s-a identificat, pentru prima data. Ni se dau patru zile pentru anuntul de retragere a trupelor din Irak", continua sa dezvaluie Traian Basescu.

Pe 26 aprilie, rapitorii declanseaza o campanie de creare de tensiune. Dan Dumitru primeste un mesaj de la rapitori, pe care ar fi trebuit sa il difuzeze mass-mediei romanesti. Are loc o intalnire cu directorii de ziare, posturi de radio si tv la Palatul Cotroceni.

Rapitorii cer prelungirea termenului cu 24 de ore. Pe 27 aprilie, la ora 11.30, pe fondul tensiunii publice create, am convocat grupul operativ pentru a lua decizii, am facut o analiza cu specialistii de care dispunea serviciile de informatii si am convocat CSAT pentru a-i propune solutia pe care o consideram viabila :statul roman nu va ceda si nu vom da curs revendicarilor.

Am cerut familiilor celor rapiti sa aiba incredere in demersul autoritatilor. La ora 18,00, ultimatumul expira. In raport cu tensiunea creata, decizia a fost extrem de grea. Stiam ca nimic si nimeni nu justifica sacrificarea unor vieti omenesti.

Am beneficiat de o informatie: totusi, nu vor trece la executare, cu toata presiunea mediatica ce fusese creata.

In 27 aprilie, in urma intelegerii cu negociatorul din partea rapitorilor, am incercat contactarea imediata dupa ora 18.00. Cei doi negociatori se intelesese ca se vor auzi, pentru a indica site-ul pe care sa vedem posibile executii.

Am cerut ajutorul Consiliului Inteleptilor Musulmani, pentru implicare in eliberarea jurnalistilor. Nu s-a reusit contactarea, ceea ce ptr noi era un semn bun. Negociatorul roman insista sa se dea o proba de bunavointa si cerem eliberarea lui Marie Jeanne, pe un fond religios, bine analizat cu reprezentanti ai lumii arabe.

Pe 28 aprilie, decidem sa-l informam pe negociatorul din partea rapitorilor, ca Bucurestiul refuza retragerea trupelor.

Dupa expirarea ultimatumului, nu am reusit sa mai contactam partenerul de negociere din partea rapitorilor si am hotarat activarea canalului de negociere a Clericilor Musulmani si a canalului privat. Ne mentinem pe cele 2 canale pana pe data de 3 mai, cand are loc o prima tentativa esuata de preluare a ostaticilor.

Nu o sa va dau elemente care sa para a dramatiza situatia, dar va pot spune ca in interiorul cacestei tentative, 4 militari din grupul de protectie al unui din serviciile de informatii au stat intr-o casa din Bagdad.

Pana pe 13 mai, mentinerea contactului cu negociatorul principal devine extrem de dificil. Este sporadic si pe perioade de scurt timp.

Negocierile se reiau in mod real pe 14 mai, cerem o noua proba de viata. Pe 18 mai ne intelegem asupra conditiilor de schimb, pe care nu le fac public, pentru ca nu implica nu numai statul roman".

Au fost zile in care treceam de la speranta la disperare si invers, pana pe 22 mai, cand cei trei jurnalisti si insotitorul lor au fost predati intr-o actiune pasnica, dar periculoasa. A fost o operatiune rapida, a implicat un numar destul de mare de oameni.

La ora 13.44, cei 4 se aflau in deplina singuranta la sediul ambasadei Romaniei din Bagdad.

Toata operatiunea s-a desfasurat in limitele legii ", a adaugat Traian Basescu.