Inaintea plecarii spre Campionatele Europene Individuale de la Debrecen, antrenorul lotului feminin de gimnastica al Romaniei, Octavian Belu, spunea ca aceasta este doar o competitie de verificare, obiectivul principal din acest an fiind Campionatele Mondiale din luna noiembrie.

In Ungaria au facut deplasarea doar trei romance: tripla campioana olimpica, cu echipa, la barna si la sol, Catalina Ponor, vicecampioana europeana la individual compus a editiei trecute, Daniela Sofronie, si Florica Leonida.

Campioanele olimpice Monica Rosu si Alexandra Eremia au ramas in tara, medicii de la Institutul de Medicina Sportiva refuzand sa le dea avizul de a participa la Europene, cele doua avand probleme cu coloana. In competitia de la Debrecen, Ponor nu a concurat decat la cele doua aparate la care este campioana olimpica, barna si solul.

Pentru ea, sariturile, dar mai ales paralele, reprezinta puncte nevralgice, fapt pentru care nu a inregistrat pana acum nici un succes important la individual compus. La barna s-a impus lejer, dar la sol a dezamagit, nereusind sa urce pe podium. Nota din finala, 9,200, este una dintre cele mai mici obtinute in ultimii ani.

Ieri, la intoarcerea la Deva, ea a admis ca la Mondialele din toamna nu va participa din nou la individual compus. Daniela Sofronie, vicecampioana europeana la individual compus in 2004, nu a mai concurat in Ungaria decat la paralele, dupa ce s-a accidentat la glezna la primul antrenament oficial. Si aici a ratat in finala, obtinand o nota foarte mica: 7,825.

"Cheia succesului e antrenamentul", spusese Octavian Belu. Si nu a avut dreptate doar in cazul lui Sofronie, ci si in cel al Floarei Leonida. Aceasta a terminat pe locul sapte concursul la individual compus, desi concurenta a fost slaba. Notele cu care s-au luat titlurile la unele aparate nu ar fi putut ajuta nici la prinderea podiumului in 2004.

Fostele campioane Simona Amanar si Gina Gogean au remarcat si ele la Debrecen nivelul slab al competitiei, spunand ca gimnastica feminina europeana este in regres. Ca o confirmare a acestui lucru, Leonida nu a reusit sa ia note peste noua la barna si sol, aparate la care romancele sunt considerate specialiste, nici in calificari, nici in finala.

Cu doua gimnaste care au probleme de sanatate si s-ar putea retrage, Rosu si Eremia, cu o stea care straluceste doar la barna, Ponor, si cu alte doua sportive ce nu se regasesc, Sofronie si Leonida, cuplul Belu-Bitang are mult de munca inainte de Mondialele din Australia. "Aceste rezultate sunt consecinta modului in care ne-am pregatit", spunea Octavian Belu dupa Europenele de la Debrecen.

Pana la Mondiale mai sunt cinci luni, iar gimnastele, aceleasi care se ingrasasera prea mult la inceputul acestui an.