Republica Moldova este "o sursa pentru traficul de persoane, in special de fete si femei in scopul exploatarii sexuale, catre statele din Orientul Mijlociu si catre statele europene din sudul si vestul tarii". Astfel este calificata vecina de peste Prut de raportul anual privind traficul de persoane al Departamentului american de Stat.

in documentul publicat recent, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, sustine ca Republica Moldova este si "tara de tranzit pentru traficantii din fosta URSS, avand ca destinatie tarile europene". "Victimele din Republica Moldova au continuat sa fie traficate in Turcia, Orientul Mijlociu, inclusiv Emiratele Arabe Unite si Israel, Rusia - in special minori" se arata in raport.

"Ultimele date atesta ca barbatii moldoveni sunt traficati in tarile baltice si alte republici ex-sovietice, in scopul exploatarii fortei lor de munca in agricultura si constructii. Organizatia Internationala a Migratiei a raportat o crestere a numarului de familii traficate in Polonia, unde sunt ulterior fortate sa cerseasca".

In acelasi timp, "mica regiune separatista Transnistria se afla in afara controlului autoritatilor de la Chisinau si continua sa fie o sursa semnificativa si un spatiu de tranzit pentru traficul de persoane".

Documentul precizeaza ca Guvernul de la Chisinau nu indeplineste pe deplin cerintele pentru eliminarea traficului, cu toate ca in 2004 numarul sentintelor in cazuri de acest gen a fost dublat. Prin urmare, Republica Moldova a fost plasata in categoria a II-a a statelor care depun eforturi pentru a se conforma standardelor internationale privind combaterea traficului de persoane.

In ciuda intrunirilor frecvente ale Comitetului national pentru combaterea traficului de persoane, Guvernul a alocat doar nesemnificative fonduri pentru combaterea acestui flagel.

Departamentul de Stat al SUA solicita Executivului de la Chisinau sa nu se mai bazeze, in lupta impotriva traficului de persoane, exclusiv pe actiunile organizatiilor internationale, ci sa depuna el insusi eforturi in acest sens. Autoritatile moldovene nu acorda suficienta atentie asistentei si protectiei victimelor traficului.

"Republica Moldova nu a implementat Legea privind protectia martorilor, adoptata in 1998. Desi in cazuri separate politia a asigurat paza locuintelor unor martori, majoritatea victimelor nu s-au simtit in suficienta siguranta pentru a actiona impotriva traficantilor", conchid autorii raportului american.