Traian Basescu este pivotul in jurul caruia se invirte viata politica din Romania. Un raport al Agentiei de Monitorizare a Presei arata ca presedintele este persoana cea mai mediatizata in cinci cotidiene importante, iar contextele in care apare sint adesea pozitive.

Studiul se refera la perioada 28 aprilie-5 mai 2005 si la cinci titluri: „Adevarul", „Cotidianul", „Evenimentul zilei", „Jurnalul national" si „Ziua".

Se poate argumenta ca Traian Basescu a fost perceput ca un foarte important factor de decizie politica prin asocierea pozitiva pe care au facut-o publicatiile mentionate intre numele lui si trei evenimente sau evolutii din perioada amintita: semnarea Tratatului de aderare la UE, Celula de Criza pentru jurnalistii rapiti si inundatiile din Banat.

Numarul actiunilor pozitive cu care a fost creditat Traian Basescu a fost de 52, in timp ce premierul Tariceanu apare numai de 28 de ori in astfel de contexte. Posibil ca in urma inundatiilor din Banat si a celebrei intrebari retorice cu hotelul, premierul sa fi fost cel mai criticat lider in perioada mentionata, cu 32 de aparitii in context negativ.

Urmatorii lideri, ca numar de critici, sint Mircea Geoana (25), Traian Basescu (23) si Dan Voiculescu (19).

„Jurnalul" apolitic si „Ziua" politizata. Ca numar de aparitii defalcate pe publicatii, e de remarcat faptul ca „Jurnalul national" este cotidianul cel mai putin politizat dintre cele cinci analizate.

Comparatia nu este riguroasa deoarece fiecare ziar are un anumit numar de pagini si articole de lungimi diferite, insa Traian Basescu, de pilda, beneficiaza in perioada amintita doar de 35 de aparitii in „Jurnalul", in timp ce in „Ziua" are 73.

Liderul PC (fost PUR) Dan Voiculescu a avut doar patru aparitii in „Jurnalul", dintre care doua negative si doua neutre, ceea ce ar putea fi interpretat ca o incercare a ziarului numit de a se debarasa de imaginea de portavoce politica a proprietarului.

„Evenimentul zilei" este, pe scara descrisa, un ziar mai curind preocupat de politica (59 de aparitii ale lui Basescu), care se distinge prin numarul mai ridicat de aparitii in atit context negativ, cit si pozitiv. In privinta politicienilor considerati ca grup si nu ca personalitati, PSD-ul a constituit cea mai importanta preocupare in perioada respectiva.

In „Evenimentul zilei", politicienii PSD sint asociati cu actiuni negative in 41 de cazuri, neutre in 127 si pozitive in patru. Cifrele de la celelalte ziare studiate se prezinta asemanator.