Romania va incasa datoria pe care Irakul o are intr-un termen de 23 ani, urmand ca intr-o prima transa sa incaseze 20% din principalul datoriei, cifrat la 1,7 miliarde lei (fara dobanzi si penalitati). Negocierile vor fi incheiate anul acesta si acordul bilateral care va consfinti acest fapt va fi semnat in acest an, a declarat pentru Adevarul un oficial al Ministerului Finantelor.

Plata datoriei de catre Irak este posibila ca urmare a aderarii Romaniei la Clubul de la Paris, al tarilor creditoare, a spus oficialul indicat. Un prim pas in recuperarea datoriilor este angajarea unui consultant recunoscut de catre Club si recunoasterea de catre partea irakiana a acestuia.

Mai mult, partile irakiana si romana au avut recent o prima runda de discutii, in cursul careia o mare parte din doleantele noastre au fost aceptate. Potrivit oficialului MFP, in absenta participarii la Clubul de la Paris, recuperarea datoriei ar fi fost mult mai dificila. Un rol pozitiv l-a avut si climatul politic favorabil recuperarii datoriilor si presiunile facute de Club.

"Progresele au fost inregistrate de abia in ultimele luni, iar semnalele pozitive au venit dupa deblocarea situatiei politice in toamna anului 2003", ne-a declarat sursa indicata. Participarea Romaniei la Clubul de la Paris este de data recenta, fosta conducere a Ministerului Finantelor refuzand calitatea de mebru a Clubului. Aceasta presupune ca tara membra renunta la o parte a creantei sale.

Astfel, la finele anului trecut, tarile cele mai industrializate ale lumii, membre ale Clubului, au anulat circa 80% din datoriile de aproximativ 40 miliarde de dolari pe care Irakul ar fi trebuit sa le returneze acestora.

Romania nu este constransa de nici o obligatie internationala sa accepte anularea a 80% din datorie, nefiind membra a Clubului de la Paris, declara la finele anului trecut fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu.