Fondul Proprietatea, cu un activ de peste patru miliarde de euro, va fi administrat tot de o societate straina.

Fondul Proprietatea, din care vor fi despagubiti proprietarii imobilelor nationalizate de regimul comunist, va fi listat pe piata internationala si va fi administrat de o societate straina reputata si cu experienta in fonduri inchise de investitii, care va fi desemnata in urma unei licitatii internationale, a declarat ieri Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor.

„Unitatile de fond vor fi listate si la bursa din Romania, dar si la o bursa internationala, eliminindu-se astfel suspiciunile unei administrari netransparente", a spus Ivan.

Ce e in fond si cit face

Fondul este alimentat din actiunile a 94 de societati comerciale, unele dintre ele foarte atractive (furnizorii de utilitati, CEC, Loteria), dar si de unele din portofoliul AVAS, pe care nu le-a cumparat nimeni ani de zile.

In fond vor mai intra si sumele care vor proveni dintr-o potentiala recuperare a creantelor externe ale Romaniei (cifrate la 2,2 miliarde de dolari), dar si obligatiuni emise de statul roman.

Valoarea totala a activului fondului (calculat la valoarea nominala a actiunilor care vor intra) se va ridica la circa 4,5 miliarde de euro, suma considerata de autoritati suficienta pentru acordarea de despagubiri materiale celor aproximativ 150.000 de proprietari care nu-si mai pot primi casele inapoi, in natura.

In cazul in care valoarea despagubirilor cerute va fi mai mare, fondul va fi alimentat cu actiuni noi.

Cum se recupereaza banii

Practic, Proprietatea va fi un fond de investitii, cu participatii minoritare la cele 94 de societati. Cei care sint indreptatiti sa-si primeasca inapoi proprietatile confiscate si nu le mai pot primi in natura vor primi unitati de fond, cu o valoare nominala egala cu valoarea despagubirilor.

Proprietarii pot opta fie pentru vinzarea acestor titluri la Bursa, in Romania sau in strainatate, si recuperarea imediata a banilor, la pretul pietei, fie pentru pastrarea lor, caz in care vor beneficia de dividende. Autoritatile spun ca in maximum doi ani de acum inainte proprietarii pot primi banii prin vinzarea acestor titluri.

Seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Gabriel Zbircea, ii sfatuieste insa pe proprietari sa nu vinda imediat, tocmai pentru a evita ca pe piata sa apara o oferta extrem de mare de astfel de titluri, caz in care pretul lor va scadea.

Autoritatile spun ca numarul celor care vor primi despagubiri va fi limitat la minimum, tocmai pentru a se maximiza numarul celor care trebuie sa-si primeasca proprietatile inapoi, in natura. Tocmai de aceea, totul va fi retrocedat, indiferent daca este spital, gradinita sau sediu de partid politic.

La rindul lor, nu va exista limita pentru despagubiri, care vor fi „juste si neplafonate". Proprietarii nu sint insa de acord cu noua solutie spunind ca „daca aceste actiuni sint atit de bune, de ce nu le vinde statul si nu ne da banii?", asa cum s-a pronuntat Marie-Rose Mociornita, fiica unui mare industrias din perioada interbelica, a carui avere a fost confiscata.