Multe firme doresc sa-si mute sediile din zone prea aglomerate catre alte locatii. Ele se indereapta catre fostele platforme industriale amplasate semicentral, cum ar fi Pipera, Grozavesti-Semanatoarea.

LOCATIE. Pe platforma din Pipera a aparut un modern parc de afaceri

Zonele de nord si cele centrale gazduiesc cele mai multe sedii de firme si cladiri de birouri pentru inchiriat. Acest perimetru a ajuns aproape de saturatie si din acest motiv analistii imobiliari recomanda dezvoltarea zonei Pipera, care are foarte mult teren disponibil ce poate facilita dezvoltarea unei noi filozofii de spatii de birouri cu multa verdeata.

O alta alternativa este platforma Semanatoarea, care dispune de avantajul de a fi aproape de metrou si de zonele centrale.

RECONVERSIA PLATFORMELOR. "Se cauta un alt punct cardinal spre care sa migreze investitorii in cladirile de birouri pentru inchiriat", spune Radu Lucianu, seful Departamentului Comercial de la compania imobiliara Eurisko. S-au conturat cateva locatii: Semanatoarea-Grovavesti si Pipera, insa de un potential foarte mare dispune si platforma Policolor.

"Fostele fabrici se convertesc in imobile de birouri de clasa B. Ele dispun de suprafete mari si de utilitati. Numai la Policolor este vorba despre 4.000 de metri patrati, care zac nefolositi de ani in sir", adauga Lucianu. El mai precizeaza ca exista din ce in ce mai multi investitori interesati de aceste zone, inclusiv autohtoni.

"Dobanzile la credite au scazut, iar bancile au capatat mai multa incredere in investitorii romani", spune Lucianu.

PLATFORMA PIPERA. Este prima zona din Bucuresti care a demonstrat ca locatiile semicentrale au potential, iar parcul de afaceri IRIDE este un exemplu in acest sens, se arata in studiul ESOP. Platforma are o serie de avantaje deloc de neglijat: este situata in apropierea zonelor rezidentiale din nordul Capitalei, ofera acces la metrou si la mijloace de transport in comun.

In Pipera s-a renovat o serie de cladiri vechi – Novo Park, Electronica, Conect, insa nu se mai construieste nimic nou, cu exceptia parcului IRIDE. In total, zona dispune de 53.000 de mp.

GROZAVESTI

In acest moment, pe platforma exista 31.000 mp de spatii pentru birouri de clasa B, in sase imobile de referinta. Cea mai cunoscuta cladire este Global BC, o investitie de aproximativ 15 milioane de dolari, care dispune de 13.500 mp. Un alt imobil, Ayash BC, cuprinde 10.000 mp de birouri, din care aproximativ 80% sunt inchiriati unor firme de soft.

Zona tinde sa devina un punct de referinta pentru companiile care activeaza in domeniile IT, software si media, se arata intr-un studiu al agentiei imobiliare ESOP. Locatia a inregistrat in ultimii doi ani schimbari esentiale si au fost lansate pe piata proiecte care insumeaza 20.000 mp.