In Romania, rata de penetrare a Internetului a ajuns undeva la un sfert din totalul populatiei. Cel putin, asa spun statisticile oficiale. Se pare ca la aceasta cifra contribuie semnificativ alfabetizarea "digitala" a prichindeilor. Cea mai mare parte a gradinitelor particulare sustin ca le ofera pustilor cursuri de introducere in utilizarea computerelor.

O JOACA. In timp ce se joaca pe Internet cu personajele favorite de desene animate, copiii invata sa recunoasca literele si, intre timp, computerele devin o parte din viata lor.

La noi nu exista inca statistici referitoare la utilizarea PC-urilor in gradinita. Americanii au incheiat recent un astfel de studiu – potrivit Departamentului pentru Educatie al SUA, 32% dintre copii au folosit Internetul inainte de a ajunge in scoala primara. Asta inseamna ca cel mai mare grup de utilizatori noi ai Internetului il reprezinta copiii intre 2 si 5 ani.

Si acasa, si la scoala, pustii vad site-uri cu povesti interactive si lectii animate, prin intermediul carora se imprietenesc cu literele, cu numerele sau cu sunetele. Tinerii invatacei nu fac diferenta intre lumea reala si lumea Internetului, spune un reprezentant al institutiei americane care a realizat studiul.

Asta pentru ca s-au nascut in epoca Internetului si il privesc ca pe o parte a vietii de zi cu zi.

ASISTENTA. La varsta prescolara, copiii au nevoie de ajutor din partea adultilor pentru a se descurca online, spune Francie Alexander, autoarea unui ghid de folosire a Internetului pentru copii. Din experienta sa, una dintre lectiile favorite ale prichindeilor este trimiterea unui mesaj e-mail catre bunici. "Oricui ii place sa primeasca scrisori, iar copiilor nu prea le place sa astepte.

Avantajul este ca ii pot scrie bunicii si vor primi un raspuns peste cel mult o jumatate de ora."

Componenta sociala a utilizarii computerului este cel putin la fel de importanta ca lectiile invatate cu ajutorul computerului. Faptul ca folosesc Internetul impreuna cu colegii de clasa ii ajuta pe copii sa lege relatii mult mai usor.

CURAJOSI. "Copiii devin mai relaxati, mai "aventurosi" si mai dispusi sa "riste" lucruri noi in timp ce invata. Adultilor care invata le este teama ca vor scoate fum din computer. Se tem ca vor apasa un buton gresit si vor pierde toate lucrurile stocate in computer", spune Sally D’Italia, directorul unui centru unde copiii sunt invatati sa utilizeze computerele.

FETITE SI BAIETI. In scoala primara, baietii petrec mai bine de opt ore pe saptamana la calculator in afara scolii, in timp ce fetele petrec doar patru, potrivit unui studiu publicat recent de norvegieni. Numarul de ore petrecut pe Internet este sensibil egal pentru ambele sexe: aproape doua ore si jumatate pe saptamana.

Conform unui alt studiu realizat de Universitatea Stanford, baietii vad computerul ca pe un lucru recreativ, iar fetele asociaza calculatorul cu lucrul, cu munca.