Incepand de azi, camerele foto digitale, dublu-radiocasetofoanele, camerele video si DVD-urile se ieftinesc cu 25-30%. Masura vine ca urmare a eliminarii accizelor la aceste produse si a intrat in vigoare odata cu noul Cod Fiscal.

O parte dintre comerciantii de electronice au operat deja preturi mai mici, incercand sa-si mareasca astfel cota de piata prin cresterea vanzarilor. ALTEX de pilda a coborat preturile la camerele video, urmand ca in zilele urmatoare reducerile sa cuprinda si celelalte produse la care au fost eliminate accizele.

"Noi am trecut deja la reducerea preturilor. In magazinele noastre, inca din data de 2 iunie camerele video pot fi cumparate cu preturi mai mici cu pana la 30%. Masura urmeaza sa fie aplicata in cel mai scurt timp si la celelalte categorii de produse vizate de prevederile noii legi", a declarat Adrian Urda, COO ALTEX.

Cei mai multi distribuitori spun insa ca vor opera in maxim doua zile modificarile necesare, brambureala care a insotit aplicarea noului Cod Fiscal nelasandu-le timp suficient la dispozitie. „ Azi am aflat si noi de eliminarea accizelor.

Incepand de maine (azi-n.n) vom opera reducerile de preturi, astfel incat consumatorii de pe piata vor simti in maxim doua zile, cel putin din partea noastra, noile preturi fara accize.

Apreciem eliminarea accizelor drept o masura necesara si estimam la circa 20 de procente cresterea vanzarilor, adusa de eliminarea accizelor", a declarat Tiberiu Besleanga, inginer de vanzari la System Plus s.r.l.

Exista insa si companii care au pe stoc cantitati mari de produse inca accizate. In cazul lor, preturile vor scadea numai pe masura ce vechile stocuri se vor epuiza, acest lucru putand sa dureze chiar si cateva luni de zile.

"Desi stam pe stocuri accizate, venim in sprijinul consumatorilor prin campanii de reduceri de pret pentru camerele video, camerele foto digitale, produse audio pentru care s-au eliminat accizele.

Dupa incheierea situatiei stocurilor din luna precedenta si pe masura aprovizionarii cu produse scutite de plata accizelor, vom reduce si noi pretul de raft al produselor astfel incat costul redus sa se reflecte in pretul catre consumator", a precizat, pentru Gandul, Mugur Stefan, Directorul de achizitii de la Flanco.