Presedintele Traian Basescu nu a reusit sa ofere raspunsuri decat pentru o mica parte din intrebarile ridicate in legatura cu rapirea ziaristilor. Seful statului a declarat ieri ca a avut suspiciuni in legatura cu implicarea lui Hayssam in rapire din 30 martie, dupa ce serviciile de informatii interceptasera cererea de rascumparare pe care sirianul sustinea ca a primit-o.

Seful statului a precizat ca existau informatii certe ca Munaf respecta cu strictete planul de rapire conceput de Hayssam. Doar ca, la un moment dat, Munaf ar fi scapat situatia de sub control, cei trei ziaristi si insotitorul lor ajungand in custodia unei grupari specializate in astfel de operatiuni.

Basescu a precizat ca arestarea lui Hayssam a avut loc dupa ce a fost cert ca acesta nu mai detinea controlul asupra ostaticilor. Celula de criza a reusit sa stabileasca contactul cu noua grupare pe 5 aprilie, cand Bucurestii au primit o inregistrare cu Marie Jeanne Ion. Rapitorii au cerut in schimbul ziaristilor 20 de militari romani din trupele din Irak.

Contactati inainte de conferinta lui Basescu, analistii politici au declarat ca nu asteapta dezvaluiri senzationale.

Cristian Preda: „Estimez ca presedintele va crea dezamagiri. Spun acest lucru pentru ca asteptarile sunt mari. Ma astept sincer, ca la aceasta conferinta de presa sa fie facute dezvaluiri de genul celor de la „Din dragoste" sau „Surprize, Surprize"„.

Cristian Parvulescu: „In primul rand, ma astept ca Basescu sa lamureasca care a fost tipul celulei de criza, apoi tipul negocierilor care s-au purtat cu rapitorii. Din cate stiu eu s-au adunat informatii suficiente la nivelul celulei de criza, in acest caz, pe care presedintele le-ar putea furniza in cadrul conferintei din seara aceasta".

(Ciprian Ranghel; Dielda Dinu)