Presedintele Traian Basescu a promis, in urma cu doua saptamani, ca va risipi neclaritatile, contradictiile sau suspiciunile referitoare la rapirea celor trei ziaristi.

La ora la care inchideam prima editie, asteptam raspunsuri la cateva intrebari esentiale, acestea fiind, de altfel, cele in jurul carora s-au facut cele mai multe ipoteze si speculatii.

• Cei trei ziaristi au fost implicati in vreun fel in organizarea rapirii?

• Ce s-a oferit la schimb pentru eliberarea jurnalistilor?

• Cum s-au desfasurat operatiunile de negociere si de eliberare a ostaticilor si care autoritati ale statului roman au actionat in aceste operatiuni?

• Omar Hayssam si Mohammad Munaf au declarat ca ziaristii au plecat in Irak pentru a le sustine anumite interese economice. Au stabilit anchetatorii daca acest lucru este adevarat si daca jurnalistii au primit bani pentru acest serviciu?

• S-au dat sanctiuni la nivelul conducerii serviciului de informatii al Ministerului de Interne, UM 0962, care il monitoriza pe Omar Hayssam si sub nasul caruia acesta a pus la cale rapirea celor trei ziaristi?

Cum au evoluat declaratiile lui Traian Basescu pe perioada crizei

Luni, 28 martie. Seful statului aterizeaza, la miezul noptii, la Bucuresti, dupa vizita in Afganistan si Irak. Anunta ca a contactat din avion trupele coalitiei pentru a cere sprijin in cazul rapirii pe care o confirma implicit.

Marti, 29 martie. Traian Basescu, a convocat la ora 11.00, o sedinta operativa la Palatul Cotroceni. La sedinta au participat sefii principalelor servicii secrete romanesti - SRI, SIE si DIA -, ministrul de externe si consilierii prezidentiali pe politica externa si interna.

Joi, 31 martie. Administratia Prezindentiala asigura familiile celor trei ziaristi, opinia publica, reprezentantii mass-media, ca toate institutiile implicate in procesul de recuperare a jurnalistilor romani fac tot ceea ce este necesar pentru intoarcerea lor cu bine acasa.

Miercuri, 13 aprilie. Traian Basescu organizeaza o conferinta de presa la Cotroceni pe tema ostaticilor rapiti. „Jurnalistii sunt ostatici in mod real. In momentul de fata, ei nu sunt nici liberi, nici in mana aliatilor.

Ce avem ca informatii este ca ei sunt bine tratati, cat poate insemna ca nu esti rau tratat atunci cand esti in captivitate si pazit cu automate Kalasnikov", spune el, raspunzand la intrebarea unui ziarist.

Miercuri, 27 aprilie. Traian Basescu solicita prelungirea termenului limita acordat de gruparea care ii detine pe cei trei ziaristi. De asemenea, el solicita Consiliului Inteleptilor Musulmani din Irak (Hayat Al Ulema Al Muslimin Al – Iraki) implicarea in eforturile de eliberare a ostaticilor romani, inclusiv prin initierea de negocieri.

Miercuri, 4 mai. „Lucrurile s-au complicat, ieri, extrem de puternic, dupa alegerea Guvernului irakian, din cauza actiunilor viguroase ale fortelor americane si irakiene" (declaratie facuta de presedintele Basescu la Clubul Promtheus).

Vineri, 6 mai. Basescu nuanteaza declaratia anterioara, explicand ca s-a pierdut, temporar, contactul cu rapitorii, legatura restabilita intre timp.

Joi, 19 mai. „Nu exclud posibilitatea unui deznodamant tragic", spune seful statului, la emisiunea televiziunii publice in care apare fata in fata cu Iosif Boda.

Duminica, 22 mai. Un comunicat al Administratiei Prezidentiale anunta eliberarea celor trei jurnalisti.

Seara, la orele 19,00, presedintele Traian Basescu iese, la Cotroceni, cu o declaratie de presa in care califica eliberarea lui Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian drept o operatiune „suta la suta a serviciilor secrete romanesti".

„Noi credem ca, in cel mult doua saptamani, voi fi in masura sa va prezint exact filmul luarii de ostatici", promitea seful statului.

Miercuri, 25 mai. Intr-o iesire publica la Clubul Prometheus, Traian Basescu anunta ca adevarul complet despre rapire va putea fi aflat abia peste 50 de ani, dupa declasificarea informatiilor.

Duminica, 5 iunie. Un comunicat al Administratiei Prezidentiale anunta pentru luni seara, la ora 19,00, o conferinta de presa.