Basescu a pus ieri seara capac scandalului rapirii celor trei ziaristi. Raportul Celulei de criza, prezentat de presedinte, ii disculpa pe Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu. Serviciile secrete nu au primit decat laude, nici un repros. Presedintele i-a contrazis pe cei trei jurnalisti afirmand ca acestia nu au nici o interdictie din partea statului sa vorbeasca.

Daca au retineri, acestea pot fi puse pe seama constiintei legate de cazuri similare de rapire despre care au cunostinta, a spus seful statului. Raportul prezinta in detaliu varianta deja stiuta, mai putin cele doua episoade esentiale: momentul rapirii si momentul eliberarii.

Singurele noutati din document sunt: rapitorii au cerut la schimb 20 de militari romani si "costul operatiunii a fost unul extrem de ridicat". Aceasta si inca alte afirmatii lasa de inteles ca s-a platit o rascumparare substantiala. Omar Hayssam si Mohamad Munaf sunt singurii inculpati in dosarul de terorism.

Cei trei ziaristi "nu au fost interogati" si sunt solicitati sa se constituie in parte vatamata. Basescu a refuzat ca romanii rapiti sa fie anchetati de americani. Sursele de intoxicare identificate de presedinte: Mile Carpenisan, Simona Marinescu ("a trebuit sa fie eliminata prin mijloacele statului"), Antena 1 si OTV.

Este inexplicabil de ce a asteptat Basescu doua saptamani pentru a nu spune nimic nou!

Traian Basescu a prezentat, aseara, un film al rapirii celor trei ziaristi romani si a ghidului lor in Irak. "Asa cum v-am promis acum doua saptamani, astazi o sa va prezint un film al rapirii, strict in zona in care nu se aduce atingere intereselor statului", a spus Basescu.

Rapirea a decurs conform schemei din presa

Pe 28 martie sunt rapiti cei trei jurnalisti si ghidul lor, Mohamad Munaf. Rapirea are loc in zona Universitatii din Bagdad, in jurul orei 19.30, dupa schema pe care presa a publicat-o. Basescu a precizat ca imediat dupa ce a aflat a dat dispozitie sa se formeze o celula de criza la nivelul Ministerului de Externe care a inceput sa lucreze in jurul orelor 21.00.

Primele alternative

In 29 martie, Basescu a avut trei intalniri in cadrul carora a stabilit modalitatile de lucru." Am avut trei intalniri in care am stabilit modalitatile de lucru. Am cerut contactarea serviciilor omologe pentru a primi informatii despre cum au actionat acestea in cazuri similare.

Pana seara aveam informari de la toate serviciile aliate care se confruntasera cu astfel de situatii, precum si a celor arabe. Concluziile ne-au aratat inca din prima zi ca nu exista o reteta in legatura cu modul de actionare in astfel de cazuri.

In urma analizarii informatiilor, ne-am indreptat catre trei solutii: constructia unui canal de contact religios, constructia unui canal de contact al statului precum si unul privat care sa se adreseze direct familiilor. Trebuia sa construim o atmosfera favorabila in lumea musulmana.

Celula de criza avea in componenta sa un grup de analiza cu analisti ai tuturor serviciilor, inclusiv Directia de Informatii a Ministerului de Interne.

Mai multe informatii

Tot in 29 martie, s-a luat decizia de a mari capacitatea de culegere de informatii din Irak, astfel incat au avut loc deplasari ale cadrelor specializate in culegerea de informatii (SIE, SRI, DIA). Directia de Informatii a Armatei (DIA) a raspuns cel mai prompt. Ulterior au fost trimisi ofiteri de informatii acomodati cu lumea araba", a adaugat seful statului.

Basescu a mai declarat ca pe 29 martie, in jurul orei 17.00, la generalul Degeratu au venit Omar Haysam si Mohamad Yassim, care au solicitat sa fie lasati sa plece in Irak pentru a incerca sa ajute la eliberarea ostaticilor. "La 20.50 l-am primit pe Yassim care in aceeasi seara a plecat la Bagdad pentru a contacta autoritatile irakiene.

Hayssam l-a insotit pe Yassim la aeroport si la plecarea de la aeroport face declaratii ca este dispus sa plateasca patru milioane de dolari. Atunci Hayssam nu stia ca la ora 09.15 dimineata interceptasem convorbirea intre el si o persoana din Bagdad", a afirmat Basescu.

Hayssam a fost sunat de pe o cartela romaneasca

Acesta a mai precizat ca Hayssam fusese sunat de pe o cartela care incepea cu numarul 0742, si ca i s-a spus "ca aventura costa patru milioane de dolari". Cel care a sunat plecase din Romania cu cartela. "S-a creat atunci un mare indiciu. S-a luat dosarul lui Hayssam la verificat.

Ne-am intrebat de ce a fost sunat Hayssam si cum o cartela din Romania a ajuns la Bagdad si se suna de pe ea la cateva ore dupa ce au fost rapiti jurnalistii", a spus Basescu.

Primul semnal

Seful statului a mai aratat ca pe 30 martie s-a primit primul semnal. El a declarat ca Hayssam incercase sa-i cazeze pe ziaristi la o cunostinta de a sa care-i datora cinci mii de euro si in schimbul datoriei ii ceruse sa cazeze trei romani si un irakian. Seful statului a precizat ca cetateanul contactat fusese student in Romania.

Pentru ca a fost refuzat, Omar Hayssam decide ca prin cunostinte sa duca la indeplinire planul. Sa realizeze rapirea dar nu in conditiile in care Omar sperase, in casa unui cetatean care nu era implicat in acte de terorism. El apeleaza astfel la o alta grupare care avea legatura cu rapirile, dar care, potrivit lui Basescu, nu era foarte experimentata.

Seful statului a precizat ca aceasta este explicatia casetei in care rapitorii sustin ca nu au pretentii materiale.

A doua intalnire cu Hayssam

"In perioada urmatoare apar fotografii cu cei trei romani", a adaugat Basescu. "Pe 3 aprilie il primesc din nou pe Hayssam, il mai primisem si pe 1 aprilie. De fiecare data mi-a cerut sa-l las sa plece la Bagdad pentru ca e singurul care poate sa-i aduca ziaristii. Si-a dat seama ca e filat si ca numai o aprobare de sus putea sa-i permita iesirea din tara", a mai spus Basescu.

Acesta a declarat ca celula de criza avea cele mai serioase suspiciuni ca Omar nu mai controleaza situatia. Mai mult se primise informatia ca ziaristii nu se mai afla in prima locatie din 1 aprilie.

Basescu a mai precizat ca Omar l-a trimis pe fratele sau la Bagdad, acesta ajungand pe 3 aprilie.

Incep arestarile

Fratele lui Omar a fost contactat de un "om de-al nostru" si interogat la sosire de politia irakiana pentru a spune cu cine trebuia sa ia legatura, asa cum ii spusese Hayssam. Este momentul in care incep arestarile si demontarea primei grupari de rapitori.

Referitor la arestarea lui Hayssam, Basescu a precizat ca de la primele declaratii ale cetatenilor irakieni arestati la Bagdad, a existat confirmarea implicarii lui Omar. "Mi-a fost frica ca daca este liber, va incerca sa faca ceva rau. Putea sa ceara lichidarea ziaristilor". Basescu spune ca din acest motiv a fost dat comunicatul din 5 aprilie al Presedintiei.

"Inca din 30 martie am intrat in contact cu o persoana care sustinea ca ar putea sa mijloceasca eliberarea, dar acesta nu era in legatura cu rapitorii".

bCanalul serviciilor secrete

Pe 3 aprilie s-a gasit un canal, pe cel al serviciilor secrete, iar in 5 aprilie se face proba ca cel cu care se discuta are contact cu gruparea. Este vorba de o inregistrare cu vocea lui Marie-Jeanne, o imprimare pe telefon. "Nu am avut certitudinea ca este vocea ei pana nu s-a facut proba intr-un laborator", a spus Basescu.

20 de militari romani la schimb

In intervalul 6-9 aprilie arestarile continua la Bagdad, iar in 9 aprilie, contactul din partea rapitorilor revine si vazand ca nu se face nici o declaratie politica cu privire la retragerea trupelor, isi manifesta nemultumirea. Negociatorul roman ii cere sa nu le faca rau ziaristilor.

Cel din partea rapitorilor propune un schimb: sa fie predati 20 de militari romani detasati in Irak in schimbul celor patru. "Negociatorul roman s-a angajat sa transmita la Bucuresti aceasta noua oferta, care ne dadea timp", a mai spus seful statului.

Pe 12 aprilie negociatorul rapitorilor solicita un raspuns la cele trei cereri formulate: retragerea trupelor, eliberarea unor irakieni arestati sau punerea la dispozitie a 20 militari romani din Irak. A amenintat ca altfel il va decapita pe Miscoci.

Pe 13 aprilie negociatorul rapitorilor revine cu o oferta: renunta la cererea de retragere a trupelor, dar cere ferm sa se dea la schimb 20 de militari romani.

In 14 aprilie au loc noi arestari la Bagdad din prima factiune a rapitorilor.

Pe 17 aprilie negociatorul roman a cerut o proba care sa arate ca ziaristii sunt in viata.

Criza de neincredere

Pe 19 aprilie, partea romana propune rapitorilor ca Romania sa deplaseze un volum ridicat de ajutoare pentru cetatenii din zona de jurisdictie a trupelor romane. Intervine o criza de neincredere. "Negociatorul rapitorilor ne suspecta ca colaboram cu autoritatile irakiene pentru arestarea unor irakieni", a aratat seful statului.

Pe 21 aprilie negociatorul rapitorilor cere partii romane sa urmareasca in cursul serii, pe Internet, decapitarea unui ostatic roman. "Ii spunem sa nu faca asta, pentru ca s-ar putea sa adoptam una din solutiile cerute de rapitori, dar ii cerem proba ca traiesc", a sustinut Basescu.

Pe 22 aprilie vine proba ca ostaticii sunt in viata, iar gruparea s-a identificat prima oara. "Ni se dau patru zile pentru a anunta retragerea trupelor romanesti din Irak, altfel ii vor executa".

Campania de creare a tensiunii

Pe 26 aprilie rapitorii declanseaza o campanie de creare a tensiunii in randul opiniei publice din Romania. "Dan Dumitru a primit mesajul audio in care rapitorii cereau sa fie multiplicat mesajul si sa fie distribuit presei. Am chemat presa pentru a incerca sa o conving sa nu accentueze mesajul. Cei mai multi ne-au ajutat", a spus Basescu.

Pentru ca nu a existat reactie, rapitorii au anuntat ca prelungesc termenul cu 24 de ore, cerand retragerea trupelor.

Pe 27 aprilie, la 11.30, a fost convocat grupul operativ pentru a se lua o decizie, iar aceea a fost ca statul roman nu va ceda si nu va da curs revendicarilor de natura politica. La ora 18.00 ultimatumul a expirat.

Prima tentativa esuata de preluare a ostaticilor

3 mai - O prima tentativa de preluare a ostaticilor, care esueaza. Probabil nu vom stii daca a fost o tentativa reala sau una de verificare. A fost un moment extrem de dificil.

N-o sa va dau elemente care sa para a dramatiza situatia, dar va pot spune ca in interiorul acestei tentive patru militari din grupul antitetero al unuia dintre serviciile de informatii au stat de dimineata pana seara intr-o casa din Bagdad. Seara, pentru ca era foarte periculos, s-a decis parasirea casei.

4 mai -13 mai - Mentinerea contactului cu negociatorul rapitorilor, printr-un canal, devine extrem de dificil. E sporadic, pentru perioade extrem de scurte de timp. Primul canal fusese primul care ne daduse semnale de viata. Avem dificultati extrem de mari in a mentine legatura cu negociatorul rapitorilor.

14 mai - Se reiau in mod real negocierile, intrerupte practic pe 27 aprilie, la 18.00, la expirarea ultimatumului. Reluam negocierile pe canalul principal, cerem o noua proba de viata.

Fixarea conditiilor de schimb

18 mai - Ne intelegem si asupra conditiiilor de schimb pe care nu le voi face cunoscute pentru ca nu implica doar statul roman si nu sunt autorizat sa vorbesc despre ele. Se primeste o proba de viata cu cei trei cetateni romani, dar nu se face publica conform intelegerii. Dovada de viata contine si mesajul negociat in intervalul 15-18 mai si conditiile in care acesta trebuie prezentat.

Aceasta a fost caseta pe care n-ati stiut-o niciodata: Ovidiu purta tricoul lui Munaf, iar Marie-Jeanne purta un tricou al lui Ovidiu din imaginile anterioare. Am interpretat si partea cea mai rea a mesajului: aveti trei, macar unuia i-am luat capul. Sau, mai era un mesaj ca nu vi-i dam pe toti patru, ci doar pe cei trei cetateni romani. Era exact mesajul solicitat, exact in conditiile solicitate

In deplina siguranta

18-21 mai- Informatii cu privire la punctele de preluare a ostaticilor. Ne dau intalniri in fiecare zi in alt loc cu justificari ca "nu am putut", "nu am avut conditii" dar nu s-a produs schimbul.

Aici riscurile au fost asumate de grupul antitero al SIE care se deplaseaza in puncte diferite care puteau fi o capcana sau o verificare a corectitudinii noastre, daca nu cumva grupul de militari nu e urmarit de un grup de interventii extrem de puternic care sa-i prinda pe rapitori. Au fost zile in care treceam de la speranta la disperare.

Pana pe 22 mai cand cei trei cetateni ne-au fost redati, intr-o operatiune pasnica dar periculoasa care s-a facut cu supravegherea momentului preluarii celor patru intr-un punct dinaninte desemnat, in Bagdad. A fost o operatiune extrem de rapida, a implicat un numar mare de oameni. La ora 13.44 cei trei cetateni si cetateanul american se aflau in deplina siguranta la ambasada Romaniei in Bagdad.

In ceea ce-l priveste pe Munaf avand in vedere ca-l suspectam de implicare in rapire, intentia a fost sa-l aducem in Romania. A trebuit insa, pentru ca aeroportul era controlat de fortele aliate - sa informam autoritatile americane ca detinem si cetateanul american si pe cei trei cetateni romani. Autoritatile au cerut interogarea celor patru cetateni.

Nu am fost de acord cu interogarea celor trei cetateni romani, ci doar a celui american, conform legislatiei.

Munaf interogat seara de americani

22 mai - interogarea lui Munaf, s-a produs seara, intr-un loc neutru, nici la ambasada Romaniei, nici la cea a SUA, ea urmand sa continue a doua zi dimineata. A doua zi a fost arestat de politia militara a SUA si optiunea noastra a fost sa-i aducem acasa pe cei trei cetateni romani.

Acum suntem in discutii cu autoritatile americane in incercarea de a-l aduce in tara pe Munaf pentru un interogatoriu serios si pentru o confruntare cu Omar Hayssam. Nu v-am promis secrete, ci doar ce se poate spune. As vrea sa aveti convingerea ca toata aceasta operatiune s-a desfasurat in limitele legii. Orice cetatean roman ar fi fost rapit, am fi reactionat la fel.

Nu stiu daca am fi reusit la fel. As vrea sa subliniez importanta extraordinara in mentinerea unei atmosfere tolerante a comunitatii musulmane din Romania, care a fost capabila alaturi de alte interventii sa creeze dupa momentul de criza din 27 aprilie o adevarata avalansa de declaratii si mesaje in favoarea ostaticilor.

De asemenea, mesajele transmise de Ministerul de Externe catre Ministerul de Externe al Siriei si cele catre ministerele de Externe din tarile arabe, au fost extrem de utile. Toate aceste elemente ne-au permis sa ajungem la o intelegere.

Ziaristii nu au stiut de rapire

Daca Omarf Hayssam si Muhamad Munaf au fost implicati, primul in initierea actului de rapire, iar cel de-al doilea in pregatirea lui la Bagdad, nici unul nu a dat vreo o declaratie care sa sustina ca vreunul dintre cei trei ziaristi ar si stiut. Am crezut ca o astfel de declaratie ar putea sa faca Munaf dupa ce a fost retinut si interogat de trupele americane.

Am trimis si noi un procuror roman la interogatoriu si nu s-a confirmat ca vreunul dintre ziarsiti ar fi stiut de rapire. Ceea ce nu inseamna ca ziaristii nu au gresit. Au avut un profund dispret pentru reguli elementare, dispret care daca s-ar fi rasfant asupra lor era problema lor, dar prin ceea ce s-a intamplat au pus statul roman intr-o situatie dificila.

Constituirea in parte vatamata

Nu i-am interogat. Autoritatile romane ii considera parte vatamata. I-am rugat sa ne puna toate informatiile la dispozitie, lucru pe care l-au facut. Noi le vom cere daca nu o vor face, ca in zilele urmatoare sa se constituie in parte vatamata in mod oficial.