Pe harta festivalurilor internationale cinematografice din lume din aceasta toamna se va inregistra un nou festival, si anume cel gazduit de orasul canadian Montreal. Prima editie va avea loc intre 18 si 25 septembrie 2005.

Considerat drept un oras al festivalurilor, orasul Montreal isi propune organizarea unei prestigioase competitii ce va face loc atat cinematografului de autor, lungmetrajelor de fictiune, documentarelor, scurtmetrajelor si animatiei, fara a omite cinematograful experimental din toate domeniile.

Premiile acordate la acest nou festival se vor numi Iris (de aur si de argint, precum si un Iris - omagiu). Delegatul general al noului festival international de film va fi Moritz de Hadeln (cunoscut de lumea cinefililor de la precedentele sale prestatii de la Berlin, Locarno si Venetia).

Consiliul de administratie al festivalului este condus de Alain Simard, iar din comitetul consultativ al programarii filmelor face parte si un regizor care ne-a vizitat tara si chiar a avut vernisata o expozitie de fotografii la Teatrul National din Bucuresti - Claude Labrecque.

Juriile ce vor acorda Irisii de aur si argint vor fi compuse din personalitati ale vietii cinematografice canadiene si din mari personalitati ale cinematografului mondial.