Presedintele tarii a declarat in urma cu doua zile in momentul in care a prezentat filmul rapirii si eliberarii celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor Muhammad Munaf, ca Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian sunt liberi sa vorbeasca si ca nimeni nu le-a interzis acest lucru.

Totusi, cei trei continua sa mentina tacerea si sa nu raspunda la unele intrebari legate de acest caz. De fiecare data jurnalistii invoca faptul ca nu pot vorbi intrucat nu ii lasa constiinta. Ei nu exclud insa posibilitatea de a vorbi in viitor despre anumite lucruri care nu au fost inca dezvaluite. In aceste conditii, se pune insa intrebarea de ce acele lucruri pot fi spuse atunci si nu acum.

Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au stat de vorba cu reporterii ZIUA pentru a clarifica tocmai acest aspect privind tacerea lor, considerata de foarte multi suspecta. Va prezentam in continuare declaratiile celor trei jurnalisti.

Marie Jeanne: "Nu putem vorbi, pur si simplu"

Marie-Jeanne cum apreciezi faptul ca desi presedintele Basescu a declarat ca sunteti liberi sa vorbiti, voi in continuare refuzati sa raspundeti la unele intrebari?

Nu vorbim pentru ca n-avem cum sa vorbim.

De ce?

Pur si simplu.

Cat veti continua in acest fel?

Vreau sa va spun ca ideea e urmatoarea. Noi stim niste chestii pe care nu le putem spune public deocamdata. Vom vorbi probabil mai tarziu. Toti trei.

Presedintele tarii a declarat ca voi sunteti liberi sa spuneti ce vreti.

Da asa e, dar a si spus ca putem vorbi atat cat ne lasa constiinta. Tocmai despre asta este vorba. Nu vorbim pentru ca nu ne lasa constiinta.

Atunci de ce crezi ca a spus seful statului ca nimeni nu v-a interzis sa vorbiti?

Nu ne-a interzis nimeni. Probabil ca domnul presedinte s-a uitat la lege si si-a dat seama ca nu ne poate ingradi acest lucru, ca nu are cum sa ne faca sa nu vorbim si din aceasta cauza a facut aceste declaratii.

Deci in continuare nu veti raspunde la anumite intrebari.

Va rog frumos sa ne credeti ca nu avem nimic de ascuns. Nu ascundem nimic despre ancheta sau asa ceva. Dar pe bune, unele intrebari nu au sens.

Ovidiu Ohanesian: "Nu vrem sa punem in pericol alte vieti"

Ovidiu, cum comentezi faptul ca voi nu doriti sa spuneti anumite lucruri legate de rapirea si eliberarea voastra, desi Traian Basescu a declarat sunteti liberi sa vorbiti?

Este exact asa cum a spus domnul presedinte Traian Basescu. Dar cum a spus ceva mai tarziu in conferinta de presa, daca ati vazut. Sunt liberi sa vorbeasca atat cat ii lasa constiinta. Este deci o chestiune de constiinta.

La ce anume te referi?

Nu vreau, va rog, sa insistati pe asemenea lucruri. Este o chestiune de constiinta. Nu dorim sa punem in pericol viata altor persoane.

Persoane aflate in Irak?

Nu pot sa va zic. Ideea este sa cercetati ce s-a intamplat si cu alti oameni rapiti, din alte tari. Cercetati acest lucru si va veti da seama la ce anume ma refer.

Nu poti sa ne spui tu?

Uitati-va ca in alte tari, dupa eliberarea unor persoane nu s-a comentat nimic. Au fost lasate in pace. La noi se intampla exact invers. La noi se comenteaza foarte mult.

Informatii noi totusi au aparut si ele au fost spuse chiar de voi. Este cazul tau sau cel al lui Marie-Jeanne.

Sunt lucruri pe care cateodata le-am trait separat sau poate le-am inteles gresit. Rugamintea noastra a fost si este in continuare sa nu mai comentati si sa nu mai insistati pe anumite aspecte.

Sorin Miscoci: "Ovidiu nu a relatat adevarul"

Sorin, v-a interzis cineva sa vorbiti despre acest caz

Nu. Serviciile secrete si Presedintia nu ne-a interzis nimic. Noi nici macar nu stiam prea multe lucruri despre ce s-a intamplat afara, nu aveam informatii. Multe am aflat de exemplu aseara (n.r.-luni) in timpul conferintei pe care a avut-o presedintele statului.

Si atunci de ce nu vreti sa dati mai multe detalii?

Va rog frumos sa ne intelegeti ca nu vrem sa spunem anumite lucruri care ar putea pune in pericol viata altor oameni. De asta am si facut apel sa nu se mai faca scenarii.

Voi va mai simtiti in pericol in acest moment? Va mai este teama ca viata voastra ar putea fi pusa in pericol?

Personal, nu. Eu merg linistit pe strada si pot sa spun ca nu am nici o problema. Nu imi este frica.

Ati spus ca veti da mai multe detalii cu alta ocazie, peste ceva timp. De ce nu acum?

V-am spus ca nu vrem sa punem in pericol alte vieti.

Asteptati sa fie o situatie mai buna in Irak?

Despre acest lucru este vorba. Speram ca situatia sa fie mai buna.

Ce crezi insa despre declaratiile date de Marie Jeanne si Ovidiu. Ea a dezvaluit ca Ovidiu a fost batut, iar el ca Marie Jeanne s-a certat cu rapitorii.

Am innebunit cand am vazut ce a spus Ovidiu, pentru ca nu a relatat adevarul. Nu au existat certuri intre noi. Nu poti sa spui ca te certi cu cineva care iti tine un Kalasnikov la tampla.

Dar atunci depre ce este vorba? De ce a facut Ovidiu aceste declaratii?

Nu stiu. Oricum nu este adevarat ce a spus. Marie Jeanne nu s-a certat cu rapitorii. Atunci cand s-a filmat caseta cu ultimatumul, ea le-a spus rapitorilor ca ar fi mai bine sa ceara sase zile, si nu patru. Ii era frica de faptul ca termenul de patru zile este prea scurt si ca vom fi omorati.

Care a fost reactia rapitorilor?

In acel moment cel care organiza filmarea s-a enervat si a tipat la Marie Jeanne. A spus ca el este cel care isi hotareste strategia si sa nu-i spuna ea ce sa faca. Despre asta este vorba. Nu s-a certat nimeni cu teroristii.

Deci ce a spus Ovidiu nu este real?

V-am povestit ce s-a intamplat. Dar sa declare Ovidiu asa ceva...El era cel care atunci cand m-au imbracat pe mine in portocaliu a inceput sa planga si s-a blocat. Era speriat si nu putea sa mai zica nimic, plangea intr-una, iar acum sa vina sa spuna ca a avut o atitudine mai rezervata...

Ovidiu a spus ca cei care ar fi pusi in pericol in cazul in care ati vorbi mai mult sunt persoane rapite.

Ovidiu poate sa spuna ce vrea el. Noi nu vom vorbi, pentru ca acum nu ne lasa.

Dar ai declarat ca nimeni nu v-a interzis acest lucru. Acum spui ca nu va lasa sa vorbiti...

Nu ne lasa constiinta, asta vroiam sa zic.