„Au avut un profund dispret pentru reguli elementare. Au pus statul roman intr-o situatie extrem de dificila, datorita nesabuintei". Acestea sunt frazele rostite luni seara, de Traian Basescu cu privire la Ion, Ohanesian si Miscoci.

Pentru ca sussemnatul a spus exact acelasi lucru in momentul exhibitiei tip Eurovision, pe Otopeni cu mainile pe sus si degetele in V, al celor trei, brigazile de agitatie si propaganda basesciana din presa romana m-au afisat ca pe un monstru setos de sange, suparat ca rapitii nu s-au intors cu capetele sub brat,

dusman personal al lui Traian Basescu si, pe cale de consecinta, al poporului. Teme pe care presedintele Basescu le-a reluat acum, din amvonul Cotrocenilor, cu ura pura si simpla la adresa „anumitei parti a presei" care nu-i canta-n struna.

Discreditarea, denigrarea, demonizarea in ochii publicului a presei nesupuse, acesta a fost unul dintre cele doua obiective ale presedintelui in cuvantul sau catre natiune. Trebuie sa fii cunoscut cu afectiuni psihice ca sa crezi ca Basescu a dorit luni seara sa informeze sau sa lumineze ceva sau pe cineva.

Dl presedinte a venit chitit sa-i puna la stalpul infamiei pe ziaristii care nu-i convin si, in primul rand, sa forjeze o aura de glorie in jurul serviciilor secrete – ce altceva sa faca dupa ce se antepronuntase acum doua saptamani numind eliberarea jurnalistilor „o realizare suta la suta a serviciilor secrete romanesti"?

Pe vremea comunismului, la casele de cultura se dadea „o conferinta urmata de film artistic". Dl Basescu a impreunat conferinta cu filmul artistic, cu d-sa pe post de scenarist si unic interpret.

Mai intai ne-a coplesit cu un val de date si ore la minunt, din care era greu sa retii ceva, menite sa sugereze organizarea si precizia profesionala deosebite ale celulei de criza.

Acest „detailism" l-a tradat foarte repede: „Hayssam nu stia un lucru, ca la ora 9.15 interceptasem o convorbire telefonica din Bagdad la el, pe o cartela Connex cu numarul 0742".

Formidabil, ce agenti tari avem, dar 0742, d-le presedinte, cu toata consideratia, e un numar Orange si nu Connex! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu poti sa suni din Irak pe cartela – doar pe abonament telefonic, fie Connex, fie Orange, poti sa ai roaming! Mai departe, raspunzand la o intrebare cheie, dl presedinte face

o afirmatie care, daca meditam putin, se dovedeste teribila: „L-am arestat pe Hayssam, pentru ca ne-a fost frica sa nu poata influenta o masura capitala pentru cei trei cetateni romani, singura sansa (s.

m.) pentru el sa nu se afle faptul ca actiunea a fost initiata, propusa si financiar sustinuta de el".

Deci: asta nu poate insemna decat ca cei trei erau partasi la scenariul rapirii, numai asa avea a se teme Hayssam ca il puteau infunda prin marturiile lor, pentru terorism, nu pentru o simpla cumparare de jurnalisti.

Iar acest rationament, pe care il fac eu acum, trebuia sa fie si in capetele celulei de criza, atunci, pentru a se lua decizia arestarii lui Hayssam. Concluzia trageti-o dvs., stimati cititori.

Chiar si un monstru ca mine isi aduce aminte cu un fior de imaginile, „portocalii" si de implorarile celor trei inregistrate pe banda. Ei bine, dl presedinte ne spune acum ca atunci avea informatia ca rapitorii „totusi nu vor trece la executii", ceea ce a si permis respingerea conditiei de retragere a trupelor romane din Irak.

Ceea ce nu l-a impiedicat pe dl Basescu sa bage in sperieti o tara intreaga cu cateva zile inainte de eliberarea ostaticilor, afirmand la televizor ca „putem asista si la executii in direct". Daca ar fi sa aplic sistemul prezidential de tratare a presei, ar trebui sa-l acuz acum pe dl.

Basescu de intoxicare a opiniei publice, de dezinformare premeditata, de rea-credinta, asa cum d-sa l-a acuzat pe Mile Carpenisan de la Antena 1, care a anuntat gresit eliberarea ostaticilor.

Justificarile prezidentiale penibile pe baza de tricouri schimbate prin permutari intre Marie Jeanne, Munaf si Ohanesian ar trebui sa le calific drept „speculatii ale unor mediocritati care se lafaie pe micul ecran", ca sa citez exprimarea prezidentiala fata de analistii care incercau sa inteleaga ce se petrece pe ecranele cu carpete si kalasnikoave. Acum, dl.

Basescu merge si mai departe, spunand ca observatiile noastre privind aerul initial de inscenare a „Rapirii din serai" i-au facut pe primul grup de rapitori, cei de opereta, sa considere ca planul lor e deconspirat, ceea ce a dus la evolutia ulterioara nefericita a cazului.

Delict de gandire! Asa s-ar putea numi infractiunea inventata de presedintele Basescu, democrat, pentru a mai lovi inca o data in presa. „Sa luati lucrurile asa cum sunt", mai zice dl. Presedinte, anuland astfel esenta meseriei de jurnalist.

Il informez si pe aceasta cale ca deviza ziarului Gandul este „Nimeni nu gandeste pentru tine!" si, pana cand ne desfiinteaza domnia-sa, dupa ea ne vom conduce.

Josnic mi s-a parut modul in care Traian Basescu a afirmat ca toti cei care nu iau de bun ce spune el sunt suparati ca jurnalistii nu au fost decapitati. Ca si zicerea „Spuneti-mi pretul, sa stiu la cat pretuiti romanii.

Pentru mine nu au pret", o mostra de clanta „patriotica" de tipul „Voi, ziaristii, dispretuiti romanii, eu ii pretuiesc", des intalnita la C. V. Tudor sau Gigi Becali.

De aici si pana la strigatul de lupta al „razboinicului luminii": Ziaristii, sunt niste jigodii si zdrente care invrajbesc poporul!" nu mai e decat un pas.

Daca demonizarea presei i-o fi reusit mai mult sau mai putin d-lui Basescu, cred ca nici portocalii cei mai negri in cerul gurii, fanii sai absoluti, n-au prea fost convinsi de maretia actiunilor serviciilor secrete.

Chiar din relatarea prezidentiala rezulta o pierdere de proportii a contactului cu rapitorii, momente de deruta, precum si faptul ca teroristii nu i-au executat pe ostatici pentru ca n-au vrut ei asta cu tot dinadinsul, nu pentru ca nu stiu ce manevra geniala au facut negociatorii romani.

Basescu a umflat evenimentul rapirii jurnalistilor pana la enormitati gen compararea cu decembrie ’89 Romania sau septembrie 2001 Statele Unite", pentru a induce publicului ideea ca cea mai puternica, eficienta si credibila institutie a Romaniei sunt serviciiile secrete.

Dl. presedinte se pregateste astfel sa guverneze tara in stil „securist", cu „organele".

Si adevarata problema e ca sunt destui romani care asta si vor.