Trei-sase luni sunt de obicei necesare pentru a obtine un card de credit. Aici insa nu este vorba de formalitati, care dureaza in general intre 10 minute si 14 zile, ci de dobandirea de "vechime" in relatia cu banca. Practic, cel care solicita emiterea unui card de credit pe numele sau trebuie sa fie client al bancii de cel putin trei-sase luni, in general.

In acest fel la primirea solicitarii, banca va analiza relatia cu respectivul client pana la acel moment, luandu-se apoi decizia de a se acorda sau nu cardul. Varsarea de sume de bani la intervale regulate de timp, pastrarea de disponibilitati in contul deschis la respectiva banca sau calitatea de proprietar sunt doar cateva din conditiile care pot inclina balanta in favoarea eliberarii cardului.

Veniturile obtinute raman insa factorul cel mai important in analiza acordarii unui card de credit la o banca. Din fericire, sunt luate in calcul nu numai veniturile din salarii, ci si cele din alte surse.

La Bancpost, spre exemplu, in afara salariilor, ca venituri nete sunt luate in considerare 1/12 din valoarea dividendelor incasate anul precedent, in cazul actionarilor, 1/12 din valoarea veniturilor anuale nete rezultate din activitati independente de catre persoanele fizice autorizate.

Cei mai avantajati din punctul de vedere al sumei maxime cu care sunt creditati sunt in cazul bancii amintite detinatorii de depozite, care pot obtine un credit pe card, de pana la 10.000 dolari (85% din valoarea depozitului), fata de 1.500-3.000 dolari, in cazul celor care obtin venituri din salarii, dividente sau alte activitati.

Limita individuala de creditare este calculata in functie de punctajul obtinut in "Fisa personala de evaluare - scoring" si poate fi de 1-4 venituri nete, dar nu mai mult de limita maxima de creditare stabilita pe categorii de beneficiari (cei mai restrictivi din acest punct de vedere sunt Finansbank, unde creditul pe card este egal cu venitul, in vreme ce Banca Tiriac este cea mai darnica,

limita de creditare fiind in acest caz de, de trei-patru ori valoarea veniturilor solicitantului).

Un alt element important legat de carcteristicile oferite de un card de credit este perioada de gratie. Aceasta nu este altceva decat perioada de timp in care poti folosi banii bancii (de pe cardul de credit) fara a plati dobanda. In cazul rambursarii partiale a sumei, dobanda se va aplica doar la valoarea soldului neplatit.

La ora actuala, exista doua tipuri consacrate de practici legate de acest aspect caracteristic cardului de credit: oferirea unei perioade de gratie sau lipsa acesteia, tendinta in crestere fiind insa aceea a punerii la dispozitie a unei astfel de facilitati. La ora actuala, bancile ofera o perioada de gratie de pana la 30-55 de zile.

Am spus "pana la" deoarece marimea perioadei de gratie depinde de momentul in care se deruleaza tranzactia.

De perioada maxima se poate beneficia, doar daca tranzactia este realizata in prima zi a ciclului de tranzactionare (perioada calendaristica ce incepe de obicei la 1 sau 15 ale unei luni si tine in general 30 de zile si care este luata ca referinta de catre banca pentru a calcula momentul rambursarii banilor).

Daca insa realizam tranzactia in ultima zi a ciclului de tranzactionare, atunci perioada de gratie oferita de banca este cuprinsa intre 0 si maxim 25 de zile.

Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este acela ca, bancile nu ofera perioada de gratie pentru orice fel de tranzactii, ci doar pentru cele realizate la comercianti, retragerea de numerar fiind taxata prin aplicarea unei dobanzi, de la momentul obtinerii banilor de catre posesorul de card si pana la returnarea acestora in cont.

O politica diferita este practicata de Eurom Bank la care, desi se acorda o perioada de gratie de maxim 60 de zile aceasta, se refera doar la amanrarea platii dobanzii si nu la momentul calcularii sale efective.

Tot referitor la dobanzi este de mentionat si faptul ca pastrarea sumelor de bani pe cardul de credit nu este prea avantajoasa. Nu trebuie in nici un caz folosit acest card de credit, ca un cont de economisire. In afara BRD, care ofera la soldul creditor o dobanda de 0,5%, restul bancilor nu bonifica surplusul de lichiditate de pe card (dobanda 0% la sold creditor).

Cel mai inidicat este ca acest tip de card sa fie folosit la achizitionarea de la comercianti a diverselor produse sau servicii. In acest caz comisionul perceput utilizatorului este 0. Daca insa cumparaturile sunt efectuate in strainatate atunci utilizatorul cardului va plati un comision de 1% (minim 3 sau 5 euro).

Retragerile de numerar sunt si ele taxate ceva mai scump comparativ cu un card de debit, exceptie facand Bancpost si BRD, care practica aceleasi comisioane de retragere ca si in cazul cardurilor de debit.

De obicei, comisionul practicat in cazul unui card de debit pentru retragerea de numerar este in prezent de 1% (RIB, care nu dispune de retea proprie de ATM-uri practica un comision de 2% la retragerile de numerar). In strainatate retragerile de numerar sunt taxate cu 2-3% din suma ce a fost utilizata de titularul cardului.

Un alt aspect interesant este si acela al aparitiei si extinderii cardurilor de credit proprietar (care nu sunt emise sub licenta marilor companii de plati de genul Visa sau Mastercard). Dintre acestea putem enumera pe cele emise de Finansbank si Euroline, care ofera o serie de avantaje cum ar fi de exemplu obtineea unor reduceri sau bonusuri la comercianti (Avantaj de la Finansbank).

Bonusuri se pot obtine insa si prin folosirea cardului de credit cobranded emis sub sigla MasterCard de Raiffeisen Bank si Connex. Astfel, de fiecare data cand folosesc acest card pentru tranzactii efectuate la comercianti, clientii acumuleaza puncte de loialitate Connex.

La prima tranzactie de acest fel se primeste automat un bonus de 500 de puncte de loialitate, iar pentru fiecare 100.000 de lei cheltuiti clientii primesc cate 5 puncte suplimentare. Punctele acumulate vor fi inregistrate atat pe factura Connex, cat si in raportul de activitate al cardului.

Cu ajutorul punctelor acumulate, clientii pot achizitiona telefoane mobile, minute de convorbiri nationale, reduceri la abonamente, extraoptiuni, alte produse Connex (cartele reincarcabile, accesorii, produse promotionale).