Intr-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle, eurodeputatul german Markus Ferber si-a nuantat pozitia initiala si a afirmat ca daca in luna noiembrie va fi evident ca Romania este pe calea cea buna a integrarii, atunci toate statele membre vor ratifica tratatul de aderare.

Seful crestin-socialilor europeni a mai sustinut ca are informatii privind incercarile Partidului Democrat de a fuziona cu liberalii insa acest fapt nu ar fi un motiv de ingrijorare pentru popularii europeni.

I.T.: Domnule Markus Ferber, in luna martie ati cerut amanarea aderarii Romaniei cu un an si redeschiderea capitolelor de negociere. Cum priviti acum integrarea Romaniei in Uniunea Europeana?

M.F.: Cred ca programul Romaniei este foarte clar, tratatul de aderare a fost aprobat de parlamentul de la Strasburg si a fost semnat de sefii guvernelor Uniunii Europene. Depinde acum de statele membre sa-l ratifice. Procesul va incepe dupa ce Comisia Europeana va publica la inceputul lunii noiembrie, Raportul de tara pentru Romania.

Daca va fi evident ca situatia politica s-a schimbat in bine, cred ca statele membre vor ratifica tratatul in cauza. Pe de alta parte, trebuie dovedit ca toate criteriile aderarii au fost indeplinite pe fond, si nu doar formal. De aceea, asteptam Raportul Comisiei Europene din noiembrie.

I.T.: Cu alte cuvinte, CDU a renuntat sa considere votul francez impotriva Constitutiei Europene ca un semn pentru amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei?

M.F.: Daca va uitati la criteriile de la Copenhaga adoptate in 1993, s-a precizat acolo ca Uniunea Europeana trebuie sa fie ea insasi capabila de a indeplini criteriile care sa permita primirea de noi membrii. Toata lumea a zis ca aceste conditii vor fi indeplinite daca tratatul constitutional va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007.

Nu vad la acest moment o astfel de perspectiva si nici ca un alt tratat sa fie negociat si pregatit sa intre in vigoare pana la sfarsitul lui decembrie 2006. De aceea, trebuie sa ne dovedim noua insine ca indeplinim criteriile de la Copenhaga, ceea ce nu este cazul pentru moment.

I.T.: Totusi, Tratatul de la Nisa reglementeaza situatia Romaniei si Bulgariei in amanunt si prevede functionarea Uniunii Europene cu 27 de state membre...

M.F.: Aveti dreptate cand spuneti ca Romania si Bulgaria sunt parte a Tratatului de la Nisa.

Reglementarea numarului de locuri in Parlament, ponderea in Consiliul de Ministri, numarul de locuri in Comitetul Regiunilor si in Comitetul Economic si Social, situatia comisarilor sau a judecatorilor, toate aceste detalii tehnice au fost rezolvate dar problema politica privind capabilitatea UE la nivel decizional, intr-o Uniune largita cu 27 de state membre nu este solutionata de Tratatul de la

Nisa. De aceea s-a preparat proiectul constitutional, pentru ca UE sa poata decide, in special la nivelul Consiliului de Ministri. La acestea se adauga indeplinirea celor trei criterii de la Copenhaga de catre tarile candidate. Numai UE poate decide daca se poate continua extinderea sau nu.

I.T.: De ce nu s-au auzit critici din partea oficialilor europeni in perioada 2003-2004, atunci cand au aparut primele deraieri privind libertatea presei, independenta justitiei sau vointa politica de a lupta impotriva coruptiei?

M.F.: Inteleg exact intrebarea si vreau sa va spun ca asta este exact genul de probleme pe care le are la acest moment Europa. Totusi daca cititi Raportul pe anul 2004 asupra progreselor Romaniei sau rezolutiile Parlamentului European, veti vedea ca s-au mentionat cateva din aceste probleme. Intotdeauna am afirmat ca toate criteriile trebuie indeplinite.

Problema actuala este ca, dupa ce negocierile s-au terminat si tratatul a fost semnat mai exista o singura posibilitate, stoparea procesului de ratificare in statele membre, ceea ce nu este o abordare serioasa insa toata lumea stie ca sub autoritatea fostului guvern nici un fel de progrese nu ar fi putut fi infaptuite.

Acum, sunt ingrijorat de sansele noului guvern de a adopta toate reformele necesare in timp util. Pentru asta i-ar trebui un larg suport din partea opiniei publice din Romania si daca il va obtine, atunci exista o sansa reala pentru Romania, ca si pentru Bulgaria, sa adere la UE in 2007. In caz contrar, clauzele de salvgardare se vor activa iar aderarea va fi amanata pana in 2008.

I.T.: Cum comentati aparitia unor curente din Partidul Democrat care sustin o reorientare doctrinara spre Partidul Popular European?

M.F.: Sunt doua lucruri diferite. In primul rand, se pune problema daca PD va adera la organizatia parlamentara a grupului PPE-DE, caz in care isi va trimite observatori in acest grup, in toamna. Depinde numai de ei sa decida la care grup vor adera dar asta nu va rezolva problema indeplinirii criteriilor de aderare a Romaniei.

Nu este vorba de care grup parlamentar va obtine mai multi membri din Bulgaria si Romania, ci daca UE este capabila sa continue expansiunea iar Romania si Bulgaria sunt in stare sa-si faca temele. Aceasta trebuie sa fie miza discutiilor si nu chestiunea afilierilor politice. Despre aderarea PD-ului pot sa va spun ca au fost discutii in aceste zile la Bucuresti insa nu s-a decis inca nimic.

La acest moment avem informatii ca PD-ul ar incerca sa fuzioneze cu PNL insa nu aceste teme trezesc ingrijorari. Nu vom sprijini intrarea Romaniei si Bulgariei pe motivul ca vom beneficia de noi membri in grupul nostru ci numai in baza indeplinirii conditiilor de aderare.

I.T.: Cum vedeti viitorul Europei Unite?

M.F.: Acest subiect va fi discutat in perioada imediat urmatoare, mai ales dupa votul negativ din Franta si Olanda. Experienta tratatului de la Nisa a fost ca intalnirile dintre sefii de stat si de guvern nu sunt suficiente pentru formarea unei Europe comune. Pe de alta parte, nu vrem un superstat european. Nu stiu cum vom ajunge la o concluzie dupa voturile negative din aceste doua tari.

Ar trebui sa facem o pauza in politica europeana si sa regandim care este interesul comun, care sunt obligatiile care trebuie indeplinite la nivel european si dupa o formulare adecvata cred ca cetatenii din toate statele membre ale UE vor adera la obiectivele comune.

Daca vom proceda ca pana acum, oamenii vor abandona procesul de integrare europeana si acesta va fi cel mai rau caz pentru toata lumea.