Fostul ministru de Interne Ioan Rus spune ca nu a fost informat ca Omar Hayssam s-a apropiat periculos de mult de fostul sef al Politiei Romane, chestorul Dumitru Sorescu. El arunca insa mingea la Cotroceni, spunind ca din 2001 a avertizat ca Hayssam sa nu fie luat in deplasarile prezidentiale.

Virgil Ardelean, seful serviciului secret al MAI, vorbeste despre o pauza de patru luni in supravegherea sirianului. Dar nu spune de ce nu i-a semnalat fostului ministru legaturile capilor Politiei cu Omar.

Omar Hayssam a devenit un cartof mult prea fierbinte pentru cei care par sa-l fi protejat. Pe rind, oamenii lui Iliescu, oamenii lui Nastase, fostul ministru de Interne si actualul sef al serviciului secret al MI ofera parti de adevar care, puse impreuna, nu explica nicicum motivele pentru care sirianul nu a fost oprit la timp.

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, a declarat ieri, pentru „Cotidianul", ca nu a fost informat niciodata asupra faptului ca omul de afaceri Omar Hayssam, cel care a pus la cale rapirea jurnalistilor pentru a scapa de problemele legale din Romania, s-a apropiat primejdios de mult de fostul sef al Politiei Romane, chestorul Dumitru Sorescu, prin faptul ca fratele sirianului, Mukhles, era

partener de afaceri cu fiul politistului, Sergiu Sorescu, fiind amindoi implicati in firma General Group SRL. „Nu stiu de asa ceva, acum aflu prima data. Nu stiu nimic despre Sorescu si Hayssam", a repetat Rus. Avertismentul catre ministru trebuia sa vina de la UM 0962, serviciul de informatii si protectie al MAI.

„Domnul Sorescu a fost pina la urma inlaturat din functie, poate si ca urmare a informarilor noastre", ne-a declarat chestorul Virgil Ardelean, seful UM 0962. Sorescu a fost pensionat insa, la inceputul acestui an, de noua conducere a ministerului.

Chestorul Ardelean a refuzat sa comenteze declaratia lui Rus, potrivit careia fostul ministru nu a stiut nimic despre relatiile sirianului cu chestorul Sorescu. „Trimiteti, va rog, o lista cu problemele pe care vreti sa le discutam", a inchis Ardelean discutia.

Lista lui Rus

Ministrul Rus isi aminteste insa ca in anul 2001 ar fi prezentat in CSAT o lista intocmita de unitatea chestorului Ardelean, in care erau trecuti 20 de oameni de afaceri suspectati ca deruleaza afaceri ilegale de mare amploare. „CSAT-ul ne-a cerut asa ceva, ca sa vada pe cine ia si pe cine nu ia in delegatiile prezidentiale.

Cei de la 0962 ne-au dat 20 de nume, printre care si Hayssam", a aruncat Rus sageata spre Cotroceni, dat fiind faptul ca Iliescu l-a luat si ulterior pe sirian in deplasarile sale. Virgil Ardelean nu a dorit sa confirme intocmirea acelei liste si ramine de lamurit de ce a permis apropierea lui Hayssam de chestorul Sorescu, daca stia inca din 2001 despre activitatile ilegale ale omului de afaceri.

Pauza de patru luni in monitorizarea lui Hayssam

O alta controversa legata de criza ostaticilor se refera la modul in care Omar Hayssam a fost monitorizat in perioada premergatoare rapirii. Presedintele Basescu a declarat in conferinta de presa de luni seara ca Omar Hayssam a fost monitorizat de SRI pina in octombrie 2004, dupa care a trimis materialele la Parchet.

Din acel moment, „alte servicii" ar fi preluat monitorizarea sirianului, folosind doar infrastructura tehnica a SRI, a precizat Basescu.

Fiind vorba, la acea vreme, de o ancheta judiciara privind infractiuni economice, si nu de siguranta nationala, supravegherea ar fi trebuit sa fie continuata de UM 0962, din cadrul Ministerului de Interne. Chestorul Virgil Ardelean ne-a declarat insa ca prima solicitare oficiala din partea Parchetului a sosit abia pe 1 martie 2005, cind s-a cerut ascultarea a doua telefoane mobile pe abonament.

„Nimic din ce s-a discutat pe acele telefoane nu ne-a indreptatit sa banuim rapirea", ne-a declarat chestorul Ardelean, care a adaugat ca supravegherea s-a limitat strict la interceptarea celor doua telefoane si nu a presupus si actiuni de filaj.

Rugati sa explice intirzierea de patru luni cu care au solicitat UM 0962 supravegherea sirianului, reprezentantii Parchetului au declarat ca l-au monitorizat pe Hayssam „prin mai multe servicii", dar nu pot preciza momentul in care au apelat la fiecare dintre ele.

Liviu Avram, Narcis Iordache