"Eu cred ca ar fi complet imoral din partea noastra sa ne ducem in fata electoratului si sa spunem: Stiti, dupa ce ne-ati ales ca liberali, acum sa ne schimbam culoarea si sa devenim altceva", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, referindu-se la proiectul lui Valeriu Stoica privind fuziunea PNL-PD si afilierea la PPE.

Primul ministru a facut aceasta declaratie in cadrul emisiunii "Romania la raport", realizata de Carol Sebastian la Radio Mix.

Intrebat daca fuziunea cu PD-ul a fost ratata la Congresul PNL sau e in perspectiva, premierul a declarat ca "Fuziunea cu PD-ul nu avea cum sa fie ratata la congresul nostru. La congresul pe care l-am avut la inceputul lui februarie 2005, PNL-ul si-a aratat in mod clar disponiblitatea pentru o fuziune. Acest lucru l-am facut si recent, in urma cu doua saptamani".

"Daca insa, imi veti spune ca PD vrea sa mearga la PPE, atunci sigur ca ma simt nevoit sa va spun ca PNL-ul are o lunga identitate doctrinara, nu neaparat cea istorica, dar incepand din 1990 ca PNL-ul este bazat pe oameni care s-au inscris in PNL, marea majoritate nu din interes, ci pentru ca au avut niste convingeri despre principiile si valorile liberale si ca inteleg sa-si pastreze in

continuare aceasta identitate de care sunt mandri. Daca ne uitam in jur, vedem ca exista partide care de 15 ani incearca sa-si cladeasca o identitate doctrinara si nu au reusit. Prin urmare, nu inteleg de ce PNL-ul ar trebui sa renunte la culoarea liberala la amprenta liberala, la ideile si principiile in care militantii cred.

Merg mai departe si va spun ca este si o problema de etica, pentru ca noi in campanie ne-am rezentat in fata electoratului ca o alianta cu doua componente: o componenta liberala si o componenta reprezentata de PD".

Intrebat daca exclude cu desavarsire o translare a liberalilor spre populari, premierul s-a intrebat: "Ce credeti ca se va intampla? Ce va imaginati ca se va intampla daca, sa presupunem prin absurd ca noi am transforma PNL-ul in partid popular? Nu cumva credeti ca un grup important de oameni care au venit in acest partid, pentru ca ei cred in forta ideilor si principiilor liberale, nu credeti

ca ei se vor trezi complet abandonati si-si vor forma din nou, un nou partid liberal? Eu va asigur, pentru ca am primit asigurarile colegilor mei ca acest lucru se va intampla."

Referindu-se la riscul ca o parte din liberali sa se duca spre o constructie cu PD-ul, premierul a spus "Noi suntem parteneri in Alianta si astfel de gesturi sunt totusi putin probabile, pentru ca intre parteneri asemenea lucruri nu se practica".

Intrebat cum mai vede posibila o fuziune cu PD-ul daca acestia vor merge in grupul popular, premierul a spus ca "Asta ar trebui sa-i intrebati pe ei (PD) mai degraba si eu am sa va spun, repet, poate o sa vi se para ciudat, mandatul popular pe care noi l-am obtinut nu a fost pentru a incerca sa aducem probleme de tip politicianist pe care sa ne consumam energiile.

Am o responsabilitate, ne-am asumat guvernarea si eu cred ca responsabilitatea noastra se va dovedi, daca suntem capabili sa ne asumam guvernarea si sa o ducem la bun sfarsit.

"Daca ar auzi asertiunea domnului Stoica, pe cei de la PPE i-ar bufni rasul"

Realizatorul i-a amintit premierului argumentele lui Valeriu Stoica, cel care a venit cu ideea constructiei pe partea dreapta. Primul ar fi ca "nu se poate vorbi si actiona ca un partid de centru-dreapta in tara si sa fie afiliat la o entitate de centru-stanga in Europa".

Cel de al doilea argument era acela ca in actualele conditii cand proiectul Constitutiei europene a fost respins in referendumurile din Franta si Olanda, este mai viabila o constructie pe culoarul popular. In replica, premierul a declarat: "Eu am auzit multe originalitati politice ca sa nu le spunem altfel.

PNL-ul este un partid de centru-dreapta si as fi foarte curios daca cei de la Partidul Liberal European ar auzi aceasta asertiune a domnului Stoica ce reactie ar avea? Cred ca i-ar bufni rasul.pentru ca un lider politic din Romania, un fost lider din Romnia ii pozitioneza la centru-stanga.