"Eu vreau sa va spun o chestiunea foarte neta. Cei care au curajul sa-si asume responsabilitatea si sa spuna ca amanam integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2008 si de aceea putem face alegeri anticipate acum s-o spuna.

Eu va pot spune ca nu am acest curaj sa-mi asum aceasta responsabilitate", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, referindu-se la posiblitatea alegerilor anticipate in acest an. Primul ministru a facut acesta declaratie in cadrul emisiunii "Romania la raport" realizata de Carol Sebastian la Radio Mix.

Intrebat daca presedintele Traian Basescu aflat acum "pe cai mari" dupa rezolvarea crizei cu cei trei jurnalisti rapiti in Irak, poate impune alegeri anticipate, premierul a declarat ca "Eu am mai discutat acest subiect si cred ca problema anticipatelor trebuie disociata in doua. Daca vorbim de oportunitate e o probleme si daca vorbim de timp, de momentul in care facem, e o a doua problema.

Daca in ce inseamna oportunitatea eu sunt de acord ca intotdeauna e bine sa ai o majoritate cat mai confortabila si atunci alegerile anticiate se justifica, sunt de acord.

Pot insa sa va spun ca in momentul de fata nu avem o problema cu majoritatea in Parlament, de peste doua luni de zile nu a fost nici un incident, grupurile parlamentare ale Coalitiei functioneaza coerent, coeziv, unitar, deci, din aceasta perspectiva nu suntem in fata unei situatii critice"

Intrebat de ce alegerile anticipate in acest an ar duce la amanarea integrarii Romaniei in UE si daca nu cumva ar fi momentul unei clarificari pe scena politica, premierul a spus: "Nu cred ca e nevoie de clarificare acum pentru ca nu suntem intr-un moment critic. As vrea sa va spun ca avem doua impedimente de ordin important. Unul este preponderent procedural.

Alegerile anticipate ca sa le demarezi dureaza aproximativ 90 de zile, timp in care Guvernul pierde initiativa legislativa, are o posibilitate extrem de limitata in a promova acte normative.

In al doilea rand, trebuie sa intelegeti foarte bine ca toata administratia ar sta cu ochii pe ceea ce ar insemna rezulatatul alegerilor si incepand cu toata functiile de sub cea de ministru ar intra intr-o postura de stand-by ca sa vada ce se va intampla la alageri.

Ca atare, tot ce inseamna procesul de integrare europeana, tot ce inseamna munca administrativa pe acest dosar unde am 11 conditii legate de Clauza de salvgardare, ar fi puse in pericol.

In loc sa avansam pe acest dosar al integrarii europene unde deja avem de recuperat foarte multe intarzieri, am acumula si m ai multe si in final Raportul de monitoriozare al Comisiei Europene din toamna ar putea sa fie unul negativ, lucru care ne-ar duce la amanarea integrarii cu inca un an.

"Ca atare, este foarte vizibil ca o astfel de decizie politica, importanta, fara indoiala, afecteaza intr-o masura categorica si as spune si catastrofala capacitatea administratiei de a avansa in ceea ce proveste respectarea angajamentelor asumate de Romania. Deci, pe scurt, uitam de aderare la 1 ianuarie 2007 si o punem la 1 ianuarie 2008", a concluzionat premierul.

Intrebat cand a discutat ultima oara cu presedintele Traian Basescu despre alegerile anticipate, premierul a raspuns: " Sa nu aveti impresia ca toata ziua, buna ziua asta discutam. Am discutat probabil ultima data acum cateva saptamani si nu avem pe agenda de discutii permanent acest subiect."