Bucurestiul va avea un Centru Unic de Asistenta Fiscala, iar cei din tara vor putea suna la Call Center. Vom avea raspunsuri la intrebarile „Unde platesc? Unde depun aceste acte? Ce acte am nevoie? Cand trebuie sa depun?" Dupa 15 ani de haos, inghesuieli, cozi si decese live, lumina incepe sa se intrezareasca in administratiile financiare.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a decis sa ia masuri pentru aerisirea incaperilor functionarilor publici care lucreaza cu publicul. Ca urmare, la inceputul toamnei acestui an, in Bucuresti se va deschide un Centru de Asistenta pentru Contribuabili. Contribuabilii persoane fizice si juridice vor primi raspunsuri la intrebari legate de legislatie si de procedura fiscala.

Astazi, in administratiile financiare aceeasi functionari se ocupa si de operatiuni curente de administrare a taxelor si impozitelor si de activitatea legata de lucrul cu publicul", a declarat Robert Hofnar, director general in Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Astfel, potrivit acestuia, activitatea de informare va fi desfasurata intr-un sediu distinct si cu oameni distincti.

Atat persoanele fizice, cat si companiile vor primi raspunsuri la orice informatie legata de fiscalitate si de procedura de aplicare a prevederilor legislative din domeniu. In acelasi timp, va fi infiintat un Call Center, pentru inceput cu opt persoane abilitate sa ofere informatii fiscale, apelurile din tara fiind taxate conform tarifelor intrajudetene.

„Pe viitor vom incerca sa avem un specialist pentru fiecare tip de impozit. In conditiile in care deja colectam si contributiile sociale, vom avea nevoie si de astfel de specialisti care sa raspunda pe aceasta tema", a precizat oficialul din ANAF.

Deschiderea Centrului de Asistenta pentru Contribuabili este parte componenta dintr-un proiect PHARE, in valoare de un million de euro, destinat cresterii colectarii impozitelor si conformarii voluntare a contribuabililor. Proiectul este de asistenta tehnica, ca urmare banii europeni vor fi folositi pentru plata consultantului fiscal.

„In urma licitatiei de anul trecut a fost selectionata firma de consultanta britanica Maxwell Stamp. Avem insa 140.000 de euro pentru cheltuieli necesare punerii in practica a proiectelor, iar din acestia pentru deschiderea Centrului vom aloca in jur de 4.500-5.000 de euro", a afirmat directorul general din ANAF.

Oficialii din cadrul Agentiei de Administrare Fiscala spun ca noua locatie va fi un birou usor de accesat, unde toata lumea va fi servita si nimeni nu va fi retrimis in alte parti pentru a primi informatii. Conform acestora, va fi multa vreme nevoie de un astfel de centru in conditiile in care 80% din contribuabili vor sa respecte legea, insa au nelamuriri in privinta aplicarii acesteia.

O alta etapa din proiectul PHARE consta in imbunatatirea serviciilor si a asistentei oferite contribuabililor in doua unitati pilot, respectiv administratiile sectorului 1 si 3. La inceputul lunii septembrie, dupa analize si studii, consultantii britanici vor prezenta reprezentantilor ANAF solutii pentru separarea celor doua atributii: operare taxe si impozite si informare contribuabili.

Conceptul front office- back office se pare ca se va dezvolta si la Bucuresti, sfaturile occidentalilor fiind vitale pentru a reusi o astfel de revolutie a modalitatilor de abordare a solicitantilor. „Vom avea chiar schimbari ale locatiilor birourilor, cel de informatii fiind in fata la intrare, iar cel de operare in spate", a afirmat Robert Hofnar.

Administratiile pilot vor beneficia de o descentralizare a sarcinilor, de separare a responsabilitatilor de operare si de informare si de pregatire specializata pe tipuri de impozite pentru functionarii publici. Conform consultantului britanic, functionarii publici vor trebui sa „se roteasca" in relatia cu contribuabilul, tocmai pentru a elimina posibilitatea coruptiei.

Obiectivul general al proiectului PHARE consta in cresterea capacitatii Ministerului Finantelor Publice de a desfasura, prin efort propriu, campanii de informare. Conform acestui proiect, persoanele din spatele birourilor trebuie sa aiba capacitatea de a furniza informatiile necesare, intr-un limbaj adecvat.

Prin metode si mijloace moderne de asistenta, functionarii publici vor contribui la crearea constiintei civice a romanilor de a respecta obligatiile fiscale.

Pe langa Centrul Unic de Asistenta si Call Center, functionarii publici din Finante vor avea parte de instruiri in privinta modalitatilor de elaborare a materialelor de informare – brosuri, ghiduri, spoturi audio si video -, precum si in privinta procedurilor fiscale legate de impunerea persoanelor fizice si a microintreprinderilor.

Acelasi proiect presupune o adevarata campanie publicitara referitoare la administrarea impozitelor: in cadrul targurilor si expozitiilor se vor populariza prevederile fiscale si obligatiile contribuabilor, se vor organiza conferinte de presa, spoturi audio si video, interviuri in presa scrisa.

Astfel, cetatenii vor sti cum incearca statul sa-si imbunatateasca atitudinea fata de acestia si fata de investitorii straini si romani.

Unde sa va adresati, de cand ai pentru ce

• Sediul este in Piata Alba Iulia, nr.6, Bucuresti

• Veti putea merge la Centru de Asistenta incepand cu luna octombrie a.c.

• Pentru Call Center puteti suna din tara cu tarif intrajudetean

• Veti avea un specialist pentru fiecare impozit

• Veti merge la acest centru pentru orice informatie: modalitati de impozitare, de calcul si de aplicare

• Veti merge la administratiile financiare doar pentru a plati sau a depune declaratii

Obiectivele Centrului Unic de Asistenta Fiscala

• Furnizarea oricarei informatii intr-un limbaj usor

• Cresterea conformarii voluntare a contribuabililor

• Folosirea de mijloace moderne de asistenta

• Cresterea nivelului impozitelor colectate la bugetul de stat

• Extinderea programului de lucru cu publicul

• Cresterea numarului de functionari publici

• Reducerea timpului petrecut de contribuabili in incinta administratiilor financiare