Imediat dupa ce serviciile secrete au inceput sa se razboiasca in speranta ca vor primi o coronita in plus de la Traian Basescu, au inceput sa apara si date noi despre monitorizarea la care a fost supus Omar Hayssam.

Cert este ca Serviciul Roman de Informatii si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna i-au ascultat telefoanele lui Omar Hayssam, atat in perioada in care el planuia rapirea, cat si atunci cand si-a instrainat averea si a scos din tara aproape 3 milioane de dolari. Oficial au fost ascultate doar doua dintre cele cinci telefoane mobile pe care le folosea sirianul.

Se pare ca, la un moment dat, a existat informatia ca Hayssam are mai multe aparate telefonice, dar nu s-a reusit identificarea numerelor. Nu spunem daca s-a lucrat profesionist sau nu - de altfel ne vom abtine de la comentarii in toata insiruirea de informatii care urmeaza - cert este ca din monitorizarea facuta nu au iesit date concludente despre implicarea in activitati teroriste.

Dosarul economic

Cercetarile in dosarul lui Hayssam au inceput la 21 mai 2004. Atunci, un cetatean arab a facut un autodenunt cu privire la existenta unui grup infractional organizat, constituit cu scopul savarsirii infractiunilor de evaziune, inselaciune si spalare de bani. Firma vizata era Manhattan SRL. Autodenuntul a fost luat in lucru la 1 iunie 2004.

La 10 septembrie 2004, Parchetul a inregistrat si o sesizare de la Oficiului National pentru Combaterea Spalarii Banilor. Intre timp, la 16 august 2004, fusese depusa o plangere din care rezulta ca Omar Hayssam si asociatii sai instraineaza bunuri de la firma Foresta Nehoiu, pe care o primisera de la stat. Toate lucrarile au fost conexate in dosarul 276/P/2004.

Este lucrarea in care, in timpul Crizei ostaticilor, a fost emis mandatul de arestare pe numele lui Omar Hayssam.

La dosar este depusa o nota informativa data de catre SRI, la 29 octombrie 2004, adica la patru luni de la inceperea cercetarilor.

Ascultarea telefoanelor

Prima autorizatie de interceptare a telefoanelor, emisa de Tribunalul Bucuresti la 22 octombrie 2004, a fost data, la cererea Parchetului General. Lucrarea era impartita intre mai multe servicii, pentru ca urmau sa fie monitorizate mai multe telefoane. Fosta UM 0962 a primit spre monitorizare numerele de telefon ale unor asociati ai lui Hayssam.

SRI a primit mai multe telefoane spre a fi ascultate, printre care si cele doua aparate detinute de sirian. Aceasta autorizatie a fost prelungita la 10 noiembrie 2004, dar a fost intrerupta la 7 decembrie 2004. Masura a fost luata pentru ca, sustin sursele oficiale, volumul de informatii obtinut in urma monitorizarii aparatelor telefonice era foarte mic.

Principala problema a acestei perioade este ca Omar Hayssam a reusit sa-si instraineze cea mai mare parte din avere, iar fratele sau, Mahmoud Omar, a reusit sa fuga din tara cu 2,8 milioane de dolari. Oprirea interceptarii telefoanelor s-a facut la patru zile dupa ce s-a pus sechestru asigurator pe ce mai ramasese din bunurile firmei Manhattan.

Interceptarea telefoanelor a fost reluata, la cererea Parchetului, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti luata la 28 februarie 2005. Prima convorbire a fost inregistrata la 1 martie 2005, iar lucrarea a fost incredintata in totalitate Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. In aceasta perioada, Omar Hayssam a planuit rapirea din Bagdad, dar autoritatile n-au aflat nimic.

In aceasta perioada au fost facute mai multe perchezitii, in intervalul 4-11 noiembrie 2004, si s-a dispus expertizarea documentelor gasite in 14 calculatoare.

Cel mai important element care razbate din aceasta succesiune de evenimente este acela ca serviciile secrete din Romania aveau obligatia sa-l monitorizeze pe Omar Hayssam atunci cand el a facut cele mai multe planuri diabolice pe care le comentam in aceste zile.

Lidia Popeanga, Al. Racoviceanu