Gardianul: Hayssam a fost apelat, din Irak, de Al-Quasir Salam, printr-un sistem de telefonie la limita ilegalitatii

de     Gardianul
Joi, 9 iunie 2005, 0:00Atat compania de telefonie mobila Orange, cat si Connex au precizat pentru ziarul nostru ca, din punct de vedere tehnic, nu este posibil ca de pe cartele SIM Pre-Pay, respectiv Connex Go sau Connex Kamarad sa se realizeze apeluri din aria de acoperire a Irakului.

Singura posibilitate de efectuare a apelurilor din aceasta zona catre Romania, spun reprezentanti ai celor doua companii, ar fi aceea de a fi transmise de pe abonamente. De asemenea, de pe SIM-urile Orange sau Connex nu se pot transmite din Irak spre Romania mesaje scrise. Acest lucru il contrazice pe seful statului, Traian Basescu.

In timpul conferintei de presa, presedintele a sustinut ca "...Omar Hayssam nu stia un lucru. La ora 9:15 dimineata, structurile statului interceptasera o convorbire telefonica. A fost sunat din Bagdad, de pe o cartela Connex, care a fost identificata imediat. Comunicarea i s-a facut la ora 9:15. (...) Era o cartela cu numarul 0742, cea de pe care se sunase, si a fost identificata imediat. Cel care a sunat a plecat cu ea din Romania si a sunat de la Bagdad".

Explicatia de la Cotroceni

Trebuie spus ca, pe site-ul Presedintiei a fost publicata, in replica, explicatia acestei situatii confuze: In procesul de investigare si documentare a cauzelor si a modului in care s-a actionat pentru rapirea ziaristilor romani - Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian - si a lui Mohammad Munaf, cu cetatenie irakiana si americana, s-au identificat canale de comunicare directa

intre Irak si Romania, gestionate de furnizori de servicii de comunicatii si IT, altii decat operatorii nationali, care ofera servicii de telefonie pentru legaturi internationale prin intermediul unor echipamente ce realizeaza trecerea de la voice over IP catre retelele fixe sau mobile de telefonie.

Accesul la aceste servicii, atat din Romania, cat si dinspre Irak sau alte tari, se realizeaza uneori pe numere de apel in regim de cartele GSM preplatite si nenominalizate, care nu asigura transparenta catre utilizatorii reali. Sunt simulate apeluri locale, iar ca initiator apare centrul de operare propriu-zisa, ceea ce face imposibila identificarea initiatorilor de convorbiri.

Telefonul lui Omar Hayssam

Concret, apelurile primite de Omar Hayssam in data de 29.03.2005, orele 9:14 si 11:20, au fost efectuate din Irak si transmise catre operatorul roman in sistemul voce peste Internet (voice over IP). Transferul catre aparatul telefonic utilizat de Omar Hayssam (0744 553 392) a marcat numerele de apel 0742 707 938 (ora 9:14) si 0742 359 279 (ora 11:20).

Aceste numere de apel nu sunt ale unor telefoane care sa fi functionat in sistem roaming pe spatiul Irak, ci au fost folosite de operatorul de voice over IP pentru realizarea conexiunii intre retelele nationale de telecomunicatii.

De altfel, acest procedeu este utilizat in centrele de colocare de catre furnizori de servicii de comunicatii si IT, altii de cat operatorii nationali, care realizeaza transferuri ale convorbirilor intre retele nationale de telecomunicatii in sistem voce peste transmisii de date, asigurandu-si astfel un profit greu de controlat si aflat la limita de legalitate.

N-a fost explicat tehnic

Ulterior, in urma investigatiilor, s-a constatat ca cel care l-a sunat pe Omar Hayssam a fost Al Qasir Salam, persoana care se afla in ancheta organelor irakiene si romane, fiind suspectata de implicare in rapirea celor trei cetateni romani.

In concluzie, sistemul descris permite convorbiri din Irak sau alte tari, cu identificarea cartelei preplatite a unui furnizor national, in conditiile in care convorbirea este in fapt realizata prin furnizor de servicii voice over IP. Facem precizarea ca declaratia presedintelui Traian Basescu a fost corecta, dar neexplicata tehnic, ceea ce a fost de natura sa creeze confuzii.

Diana Protopopescu, Andrei R. Dobrogea


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


124 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by