SRI isi continua razboiul cu Parchetul, in tentativa de a demonstra ca nu are nici o vina in ceea ce priveste protejarea lui Hayssam. Radu Timofte i-a convins de dreptatea sa si pe parlamentarii din Comisia pentru controlul SRI.

Presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a criticat ieri PNA si Parchetul General pentru ca nu au dat curs informatiilor primite de la Serviciu.

Stroe a declarat ca, din partea SRI, „informatii despre Hayssam curg din 1995", an in care serviciul ar fi facut nu mai putin de 17 sesizari. Liberalul mai spune ca intre 1997 si 2000 SRI nu a mai facut informari pe acest subiect, dar ca „din 2003-2004, Hayssam a fost ascultat de mai multe ori".

„Chiar si la autosesizarea Parchetului, undeva la inceputul anului, in februarie-martie 2005", spune presedintele comisiei. „In 2004, au fost cel putin 7-8 sesizari pe cazul Hayssam. Parchetul General nu da socoteala si pretinde ca nu este obligat prin lege sa faca asta.

Poate ne gindim sa gasim o modalitate democratica si legala de a-i determina sa informeze ce face cu aceste sesizari", a comentat Stroe. Largind putin cadrul, acesta a declarat ca din 150 de sesizari primite de Parchet pe diverse teme „apar cu rezultate doar 10-12".

Iliescu stia pe cine ia in avion

La rindul sau, Ion Stan (PSD), secretar al Comisiei, a precizat ca, judecind dupa documentele prezentate ieri de Timofte, „intre 2001 si 2004 SRI a transmis informatii legate de activitatea infractionala a lui Hayssam, incepind de la seful statului si pina la cei care erau in fruntea unor institutii de urmarire si cercetare penala".

Ceea ce presupune ca atunci cind Hayssam a fost inclus in delegatiile prezidentiale ale lui Ion Iliescu, Cotroceniul era informat cu privire la acesta. Faptele vizau insa evaziunea fiscala si criminalitatea transfrontaliera, nu si legaturile cu grupari teroriste.

Reamintim ca si Ioan Rus, fost ministru de Interne in guvernul PSD, a declarat ca a informat Cotroceniul inca din 2001 despre activitatile lui Hayssam.

Stan a mai precizat ca „in 2005, SRI a trimis informari despre acest subiect premierului, presedintelui, ministrului Finantelor si ministrului Mediului".