Luni seara, Asociatia Profesionistilor de Televiziune din Romania (APTR) a oferit distinctiile anuale, in cadrul celei de-a 15-a Gale. Marele Premiu i-a fost atribuit realizatorului TV H.-R. Patapievici, pentru „Idei in libertate".

Distinctia a fost inminata de Mona Musca, ministrul Culturii si Cultelor. Aceasta a tinut sa precizeze ca Patapievici reprezinta „o lectie pentru noi". Emisiunea „Idei in libertate" de la TVR Cultural o are ca producator pe Camelia Robe. Cistigatorul a subliniat ca dedica premiul tuturor celor „care nu mai sint printre noi", facind referire la actorul Calin Nemes.

Premiul special al juriului i-a fost atribuit ziaristei Diana Deleanu de la TV Etalon din Rimnicu Vilcea, pentru emisiunea „Doctor Schileru". Senatul APTR a tinut sa ofere un premiu pentru profesionalism in intreaga activitate de televiziune, acesta revenind realizatorului Ovidiu Dumitru si scenografului Ion Olaru.

Stirile Realitatii, cistigatoare

Nu a fost nici o surpriza premierea echipei Realitatea TV la sectiunea „Stiri TV". Apreciat de juriu, acest post de televiziune a primit distinctii si la alte categorii precum: „Talk-show" – „Un metru cub de cultura", emisiunea criticului Alex Stefanescu si „Opera Prima" – „Ziarul Realitatii", a lui Radu Cazan.

Un alt premiu „Opera Prima" a fost acordat si realizatoarelor Simona Toma Vieru (Tele ‘M Iasi) - pentru „Marile sperante" si Iuliana Marciuc (TVR 1) - pentru „Pe urmele lui Eliade".

Premii pentru Mihaela Radulescu si Circotasi

Intr-o atmosfera ceva mai destinsa s-au acordat premiile sectiunilor de divertisment. Mihaela Radulescu si Corina Voicu au primit Premiul pentru emisiunea-magazin „Duminica in familie" (Antena 1). „Circotasii" Serban Huidu si Mihai Gainusa de la Prima TV au insfacat si de aceasta data Premiul „Divertisment", dupa ce in urma cu doi ani au mai luat o distinctie din partea APTR.

La sectiunea „Documentar de cultura", un premiu a fost acordat documentarului „Vasile Voiculescu - Rug si Ruga", realizat de TVR-istii Vasile Alecu si Roxana Chirita. Aceluiasi post i-a revenit si trofeul pentru „Reportaj" – Gabriel Geamanu fiind premiat pentru „Viata de acolo si viata de dincolo".

Lista TVR a continuat mult si bine cu premiul pentru cea mai buna ancheta - Cristina Tilica („Destine sub acoperire") si Premiul „Film de fictiune", acordat Alexandrei si lui Stere Gulea pentru filmul serial „Hacker", prezentat de TVR 1 anul trecut. Cea mai buna „Imagine de film documentar" a fost semnata de Doru Iacovescu de la acelasi post TV.

Juriul format din Nicolae Breban, criticul de film Manuela Cernat, realizatoarea Lucia Hossu Longin, cineastul Sorin Iliesiu, regizorii Dan Pita si Dan Necsulea si criticul de film Calin Stanculescu a mai acordat premii pentru: Cea mai buna emisiune „Portret" – „Ciucurencu" a Cristinei Oancea - (TVR 2), in timp ce la categoria „Interviu" cistigatoare a fost Vanda Condurache, pentru „Bernard

Pivot, calator in lumea cuvintelor" (TVR Iasi). De remarcat faptul ca si in acest an au lipsit creatiile unor televiziuni precum PRO TV, National TV sau B1 TV, acestea nefiind premiate in cadrul Galei APTR.