Salariatii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) sint pe punctul de a declansa o greva generala din cauza neintelegerilor aparute la negocierea contractului colectiv de munca.

Federatia Sindicatelor CEC a propus doua variante de majorare a salariilor la negocierea Contractului Colectiv de Munca. Prima varianta de marire este de 15% incepind cu 1 iunie 2005 si de 5% din luna decembrie, iar a doua este o majorare in doua transe a cite 10% tot la 1 iunie si 1 decembrie.

Pe linga aceasta propunere, la care nu s-a luat nici o decizie, mai intervine si hotarirea presedintelui CEC, Eugen Radulescu, de a incepe programul de restructurari. Vor fi disponibilizati aproximativ 1.500 de angajati, acestia primind 12 salarii medii. In cazul in care se va reduce numarul la 1.000 de angajati, vor primi 16 salarii.

Si acesta este un lucru ramas in divergenta, atita timp cit in total sint 9.000 de angajati, iar „salariile medii sint de 5.000.000 de lei, foarte mici in comparatie cu salariile din alte banci", declara Matei Bratianu, secretar general al Blocului National Sindical (BNS).

Plingere penala impotriva presedintelui

Presedintele CEC a trimis o scrisoare angajatilor in care scrie ca in perioada declansarii unei greve se suspenda drepturile de salariu pentru participanti. Totodata, BNS va depune plingere penala impotriva lui Eugen Radulescu pentru amenintare si amestec in stabilirea mandatului sindical.

„Alternativa in cazul nesolutionarii amiabile a situatiei din prezent este ca personalul CEC sa fie redus, iar cei ramasi in interiorul institutiei sa-si asume eforturile si riscurile acestei stari de lucruri", se arata in scrisoarea presedintelui CEC.