Avocatul Antonie Iorgovan a reprezentat in instanta trei dintre firmele sirianului Omar Hayssam, carora le-a castigat dreptul de administrare a patru dintre pietele Capitalei. Pe langa rolul de avocat al societatilor cu pricina, Iorgovan l-a jucat si pe cel de sperietoare fata de Consiliul Local al sectorului 1.

Concret, dupa ce a castigat procesul arabilor, "tatal hotilor" a amenintat pe fata Consiliul local ca va suporta consecinte grave in cazul in care nu va pune rapid in executare hotararea judecatoreasca pe care el a obtinut-o. Cu alte cuvinte, Iorgovan si-a depasit atributiile avocatiale pentru a-l sluji pe Hayssam.

Astazi, acelasi personaj ataca dur aripa Nastase din PSD, pe care o acuza ca l-a tinut in brate pe sirian. Cazul celor patru firme arabesti, apartinand grupului Manhattan al lui Omar Hayssam, care au preluat cel putin dubios patru piete bucurestene, a facut obiectul unui scandal mediatic declansat in 2000.

Pe scurt, SC Florian Haus Prod Com SRL, SC Best Wood si SC Elite Club Impex SRL au castigat in iulie 1999 o licitatie pentru modernizarea si administrarea pietelor 1 Mai, Amzei, 16 Februarie si Floreasca. Contractele incheiate in urma acestei licitatii trebuia supuse aprobarii Consiliului Local sector 1, dar acesta din urma a emis un aviz negativ pentru ele.

Consilierii de la primaria condusa atunci de George Padure au refuzat, practic, sa dea pietele pe mana lui Omar Hayssam. Dupa respingerea contractelor, firmele grupului Manhattan au actionat in instanta Consiliul Local sector 1.

Ceea ce nu s-a spus pana acum este ca avocatul care le-a reprezentat in toate procesele a fost Antonie Iorgovan, care avea cu acestea un contract de asistenta juridica inca din 1999. Avocatul le-a castigat arabilor primul proces, folosindu-se si de "apatia" in instanta a juristilor primariei.

De cum s-a vazut cu sentinta in mana, "tatal hotilor" a dat fuga la primarie pentru a forta punerea ei in aplicare.

Printr-o notificare dura, Iorgovan ii ameninta pe cei de la primarie ca "atitudinea voastra abuziva a determinat deja pierderi economice importante celor trei societati comerciale si fiecare zi de intarziere ne creeaza o paguba de ordinul catorva mii de dolari, bani care, in final, vor fi platiti din bugetul public".

Interesanta este formularea "ne creeaza", ceea ce te duce cu gandul la faptul ca avocatul pierdea si el bani alaturi de Omar Hayssam. Zilele trecute, Antonie Iorgovan acuza conducerea partidului din care face parte de faptul ca a ignorat informatiile venite de la serviciile secrete cu privire la Omar Hayssam.

"Ori au fost iresponsabili, ori complici!", si-a inceput pledoaria "tatal hotilor". Mai mult, el l-a nominalizat pe Adrian Nastase ca fiind unul dintre protectorii sirianului. Iesirea lui Iorgovan, fara a presupune ca i-a fost ordonata de Ion Iliescu, este specifica asa-zisului "lup moralist".

De pe urma lui Hayssam a avut si Iorgovan de mancat o paine, si inca una mare judecand dupa miza afacerii pietelor. Probabil ca la acest lucru se referea Adrian Nastase atunci cand il cataloga pe Iorgovan drept un "electron sarit de pe orbita". Iorgovan sustine in prezent ca nu a stiut pe cine apara, atunci cand s-a batut in instanta pentru Hayssam.