Conducerea PSD - la ancheta! Daca liderii pesedisti ar fi chemati ca alti (fosti) colegi ai lor la PNA sau la Parchetul General, treaca-mearga. Ar sta o zi la interogatoriu, asta in cel mai rau caz, si-ar scrie numele cu briceagul pe tocul ferestrei, eventual luna si anul, dupa care ar fi eliberati si si-ar vedea oamenii de treburile lor. Dar nu au ei norocul asta.

Noul inchizitor al PSD, Antonie Iorgovan, prim-vicepresedinte al Comisiei pentru Integritate Morala din partid, ii va supune la caznele intrebarilor nemiloase, ii va demasca si apoi ii va obliga sa-si recunoasca nimicnicia in fata activistilor pesedisti.

"Eu ii fac vinovati pe cei din conducerea partidului", a tunat senatorul justitiei si dreptatii, anuntand ca primul chemat la ancheta pentru "cocolosirea din interese personale" a lui Omar Hayssam va fi Adrian Nastase.

Marele inchizitor, fost parinte al Constitutiei, zis si tata al hotilor pentru zelul cu care si-a aparat dreptul de a-i reprezenta pe marii acuzati de coruptie din calitatea de avocat-senator, nu are nici o problema morala pentru faptul ca intre clientii sai s-a aflat chiar Omar Hayssam, prin una dintre firmele sale.

Daca Antonie Iorgovan sare de pe baricadele eticii si echitatii pesediste la gatii lui Adrian Nastase si Mircea Geoana, asta nu are nimic de a face nici cu moralitatea, nici cu integritatea membrilor partidului. Ca in toata politica romaneasca, principiile sunt pentru fraieri si pentru electorat, in cazul in care cele doua categorii nu se suprapun. Este vorba de lupta interna pentru putere.

Fractiunile pesediste, iliescanii si legitimistii ultimului congres sunt angajate intr-o batalie de uzura, fara mila si fara indurare. Ion Iliescu, cu avantajul uriasei sale experiente de politician ai ultimilor 50 de ani, stie foarte bine regulile dupa care se poate castiga o confruntare intrapartinica, chiar daca acum se afla intr-o pozitie de inferioritate.

Daca ar fi fost el presedintele PSD, nu l-ar fi deranjat in nici un fel relatiile partidului cu Omar Hayssam asa cum nu l-au deranjat nici cand a fost sef al statului. Ar fi sustinut, cum a si incercat sa o faca, pe tonul cel mai serios din lume ca nu-l cunoaste, nu l-a vazut niciodata in viata lui. Poate ca l-a zarit, cine stie, la vreo lansare de carte, la coada la autografe.

Acum, omul lui, Antonie Iorgovan, unul dintre putinii care au mai prins functii dupa congres, se declara oripilat si gata sa faca marea curatenie in PSD. Cat timp au fost la putere, Ion Iliescu, Adrian Nastase si restul puterii pesediste l-au cocolosit impreuna pe Hayssam.

Dosarele informative au fost mutate de la Rus la Talpes, Hayssam plimbat cu avionul prezidential, in timp ce afacerile arabului au beneficiat de cel mai prielnic climat pentru a se dezvolta nestingherit. Dator la stat sute de miliarde, Hayssam mai primea inapoi tot pe atat din returnari de TVA.

Protectia politica la cel mai inalt nivel i-a asigurat prosperitate si un tratament prietenos din partea serviciilor secrete. De suferit, a suferit poate ofiterul care nu s-a orientat si a apucat, pana sa fie trimis in agricultura, sa intocmeasca primele note informative despre activitatile dubioase ale pesedistului, pe atunci, Omar Hayssam.

Acum, lupta pentru putere din partid scoate la iveala toata mizeria. Pesedistii n-au decat sa-si dea la cap cat vor si cat ii tin stenturile. Problema grava este a sistemului politic putred, peren, in ciuda tuturor schimbarilor de regim.

Talhari deghizati in oameni de afaceri, servicii secrete, guvernanti, magistrati si formatori de opinie se invart de 15 ani in acelasi cazan in care minciunile si manipularile sunt vandute populatiei ca adevaruri de prima mana.

Iar de partea cealalta se strang averi uriase care, daca ar trebui trecute in realitate in declaratiile de avere, ar consuma padurile patriei mai repede decat au reusit sa o faca gaterele lui Hayssam.

Presedintele Basescu a castigat alegerile pentru ca a reusit sa convinga 300.000 de oameni in plus fata de Adrian Nastase ca va schimba acest sistem al coruptiei totale, in care tatii hotilor sunt gardienii moralei. Din cele sase luni de cand e presedinte, Traian Basescu s-a ocupat 55 de zile de criza ostaticilor inventata de Hayssam. Ce are pe agenda urmatorilor patru ani si jumatate?