Ministerul Educatiei a finalizat calendarul testelor pentru elevii din clasa a VIII-a. Astfel, vineri, 10 iunie 2005, este ultima zi de scoala pentru elevii claselor a VIII-a.

Procedura de selectie privind accesul absolventilor clasei a VIII-a in clasa a IX-a are in vedere urmatoarele criterii: media la testele nationale, cu o pondere de 50%, si media de absolvire a claselor V- VIII, cu o pondere de 50%.

Pentru admiterea la liceele vocationale sau la clasele cu predare a unei limbi moderne in regim bilingv, candidatii sustin si probe de aptitudini sau probe de verificare a cunostintelor de limba moderna.

Testele nationale se sustin anual, intr-o singura sesiune. In caz de nepromovare a testarii nationale, absolventii clasei a VIII-a pot fi repartizati in clasa a IX-a, la scoala de arte si meserii.

La testarea nationala din acest an s-au inscris 279.332 elevi, care vor sustine probele de examen in 1.158 centre de testare. Lucrarile vor fi corectate in 218 centre zonale de evaluare.

La testele nationale se pot prezenta atat promovatii clasei a VIII-a de gimnaziu din seria curenta, cat si cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de capacitate, indiferent de varsta candidatului.

Atat candidatii proveniti din invatamantul de stat, cat si cei din invatamantul particular au dreptul sa sustina testele nationale, fara taxa.

Disciplinele la care se sustin testele nationale sunt urmatoarele:

a) limba si literatura romana – test scris, din materia claselor V-VIII, conform programei de testare publicate la inceputul anului scolar;

b) matematica - test scris, din materia claselor V-VIII, conform programei de testare publicate la inceputul anului scolar;

c) istoria romanilor sau geografia Romaniei (la alegere) – test scris, din materia clasei a VIII-a, conform programei de testare publicate la inceputul anului scolar.

Candidatii apartinand minoritatilor nationale, care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna, sustin si un test la limba si literatura materna, din materia claselor V-VIII, conform programei de testare.

Calendarul de desfasurare a testelor nationale are urmatoarea configuratie:

20 iunie 2005: Limba si literatura romana – test scris

21 iunie 2005: Limba si literatura materna – test scris;

22 iunie 2005 : Matematica - test scris;

23 iunie 2005 : Istoria romanilor sau geografia Romaniei – test scris;

26 iunie 2005: Afisarea rezultatelor – pana la ora 16.00; Depunerea contestatiilor – (orele 16.00 – 20.00);

27 – 28 iunie 2005: Rezolvarea contestatiilor;

29 iunie 2005: Afisarea rezultatelor finale

Probele scrise din cadrul testelor nationale se vor desfasura incepand cu ora 9.00.

Se interzice cu desavarsire colectarea unor fonduri materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice alta persoana, indiferent de pretextul invocat.

Ministerul Educatiei si Cercetarii precizeaza inca o data faptul ca examenele nationale pentru anul scolar in curs (teste nationale si bacalaureat), raman neschimbate si se desfasoara dupa graficele aprobate prin ordin de ministru in luna septembrie 2004, lucru valabil si pentru admiterea in

invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2005-2006, respectiv examenul de titularizare.