Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, un acordul de imprumut intre Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala si Romania, in valoare de 28,746 miliarde de yeni japonezi (261 de milioane de dolari SUA echivalent), semnat la Bucuresti in 31 martie 2005.

Imprumutul este destinat finantarii Proiectului de reducere a poluarii la Termocentrala Turceni.

Costul estimat al proiectului este de 363 de milioane dolari SUA, iar data limita de finalizare este noiembrie 2011. Contributia Romaniei va fi de aproximativ 102 milioane de dolari SUA si se va realiza din surse proprii ale Complexului Energetic Turceni S.A.

Imprumutul este acordat pe o perioada de 40 de ani, perioada de gratie este de 10 ani iar perioada de rambursare, de 30 de ani. Dobanda este de 0,75% pe an.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Guvern, Complexul Energetic Turceni S.A va fi cel care va administra imprumutul contractat de la Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala.

In acest sens, Ministerul Finantelor Publice, care este reprezentant al imprumutului, va incheia un acord subsidiar cu Complexul Energetic Turceni S.A.

Reducerea poluarii la Termocentrala Turceni respecta angajamentele asumate de Romania in negocierile de aderare la Uniunea Europeana, la capitolul Mediu. Aceste angajamente se refera la limitarea emisiilor anumitor poluanti in aer, poluanti ce provin din instalatii mari de ardere.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere si aprobare.