Investitorul strategic care va prelua societatea de distributie Electrica Muntenia Sud va putea cumpara 50% din actiuni in prima etapa a privatizarii. Strategia de privatizare, adoptata joi, printr-o Hotarare, in sedinta de Guvern, prevede ca investitorul strategic va ajunge ulterior sa detina o cota de 67,5 % din prin majorare de capital.

Consultantul pentru privatizare va fi consortiul condus de PricewaterhouseCoopers LLP, din Marea Britanie. PricewaterhouseCoopers a realizat un studiu de evaluare si a propus strategia de privatizare.

Privatizarea Electrica Muntenia Sud este un pas important pentru liberalizarea pietei energetice si promovarea concurentei in acest domeniu.

Potrivit Hotararii de Guvern, investitorul va avea dreptul sa vanda catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Corporatia Financiara Internationala (IFC) cate 5% din capitalul social majorat al societatii din pachetul total de 67,5% de actiuni.

De asemenea, Electrica S.A - care detine in acest moment actiuni reprezentand intreg capitalul social al Electrica Muntenia Sud - isi va pastra calitatea de actionar in cadrul societatii scoase la privatizare, cu dreptul de a decide asupra participarii la majorarile viitoare de capital.

Strategia nu precizeaza un termen de privatizare, insa Ministerul Economiei si Comertului si-a propus ca incheierea contractului de privatizare sa aiba loc pana la sfarsitul anului, iar transferul de actiuni pana in martie 2006.

Electrica Muntenia Sud are ca obiect principal de activitate distributia si furnizarea energiei electrice in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov si Giurgiu.

Societatea are peste un milion de clienti si 2.085 de salariati. La sfarsitul anului trecut, bilantul societatii arata o cifra de afaceri de 11.752 miliarde de lei, la un capital social de 1.865 miliarde de lei.