Democratia din Turcia poate servi drept exemplu pentru intreaga regiune a "Marelui Orient Mijlociu", a apreciat George Bush dupa intalnirea pe care a avut-o, miercuri, la Casa Alba cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

"I-am spus primului-ministru cat sunt de recunoscator pentru sprijinul" acordat proiectului american pentru Marele Orient Mijlociu, care vizeaza promovarea democratiei intr-un spatiu vast, din Pakistan pana in Maroc, a declarat Bush in fata camerelor de luat vederi.

Cuvintele magulitoare pe care i le-a adresat seful administratiei americane premierului turc sunt, evident, menite sa readuca Ankara la sentimente mai bune fata de partenerul si aliatul ei de peste Ocean.

Razboiul din Irak a racit serios aceasta relatie traditionala, Turcia temandu-se, pe buna dreptate, ca, simtindu-se incurajati de evolutiile din regiune, separatistii kurzi vor obtine secesiunea cu sprijinul Washingtonului. Pentru ca mai noul si ambitiosul plan american pentru Marele Orient Mijlociu sa aiba sorti de izbanda, sprijinul Turciei e decisiv. Iar Ankara e constienta de acest lucru.