Problema detinutilor politici din Transnistria a fost discutata din nou pe parcursul acestei saptamani la sedinta Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, informeaza Romanian Global News.

Potrivit agendei de miercuri, punctul 4 al ordinii de zi a fost dedicat problemelor ce tin de drepturile omului si o rubrica speciala a fost dedicata discutiilor cu privire la neindeplinirea Hotararii CEDO cu privire la eliberarea lui Andrei Ivantoc si a lui Tudor Popa.

Cazul detinutilor politici transnistreni este vizat in contextul "masurilor ce urmeaza a fi luate de catre Moldova si Rusia in baza Deciziei CEDO care considera detinerea celor doi aplicanti in Transnistria drept arbitrara si ilegala, fiind ordonata eliberarea imediata a acestora".

Continutul dezbaterilor este confidential, potrivit statutului Comitetului de Ministri, dar deciziile luate sunt publice. Consiliul Europei a anuntat astfel rezolutia intermediara adoptata de Comitetul de Ministri la 22 aprilie 2005.

In aceasta rezolutie se arata ca "Ivantoc si Petrov-Popa sunt pana acum incarcerati pe teritoriul Transnistriei care este o parte integranta din teritoriul Republicii Moldova", iar continuarea acestei detentii ilegale a depasit durata de 9 luni dupa Decizia CEDO, de aceea Rusia este "solicitata urgent" sa se conformeze deciziei de eliberare a detinutilor.

Eudochia Ivantoc a declarat ca nu are vesti noi de la Andrei si ca le-a solicitat avocatilor din cadrul organizatiei "Juristii pentru Drepturile Omului" sa faca o noua cerere la CEDO, care vizeaza nerespectarea deciziei din 8 iulie 2004. Ea a solicitat audienta la birourile celor mai importante persoane politice din Republica Moldova, si asteapta de cateva saptamani un raspuns.

Tot ieri, in sedinta Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, a fost inclusa chestiunea retragerii trupelor armate ruse din Moldova, semnalata de deputatul Vlad Cubreacov.